– seuraa lopun ajan aiheita

Kiinasta tulee maailman suurin talous

Mooses on Mooses, mutta bisnes on bisnestä

Kiinasta tulee maailman suurin talous. Jos tämä narratiivi pitää paikkansa, koko maailma tulee näyttämään ihan erilaiselta.

Maailmaan on tulossa uusi maailmanjärjestys. He, jotka luulevat Yhdysvaltojen hallitsevan maailmanjärjestystä vielä 20 vuoden päästä, nukkuvat. Miksi niin monessa tuotteessa lukee ”Made in China”? Kuka on maailman tärkein kauppakumppani melkein kaikkien kanssa? Miksi niin moni on riippuvainen Kiinasta, kun kyse on strategisista toimitusketjuista, kuten huippusiruista? IMF pitää Itä-Aasian talousaluetta dynaamisimpana koko maailmassa. Jenkit ovat hallinneet suurta osaa maailman bruttokansantuotteesta. Tähän olemme tottuneet. Tähän vieläkin tuudittaudumme, ikään kuin tilanne ei olisikaan muuttumassa.

1980-luvulta aina tähän päivään asti Kiinan nousu on ollut hyvin epätavallista. Kiina pyrkii hallitsemaan maailman taloutta, ja sen jälkeen Kiinalla on avaimet määritellä myös kaikki muu. Pelkästään Kiinan taloudellisen koston uhka pitää Pohjois-Korean, Australian ja Saksan varpaillaan. Miksi emme ole tehneet riittävästi riittävän ajoissa, jotta emme ainakaan olisi riippuvaisia niistä kriittisistä toimintaketjuista? Jos kysyt asiaa Applelta, sieltä vastataan: Kiina on mahdollistanut meidän rikastumisemme. Elon Musk vastaa samaan kysymykseen, että Teslan menestys perustuu yhteistyöhön Kiinan kanssa. Sähköautojen akkumarkkinat ovat aasialaisten käsissä. Mooses on Mooses, mutta bisnes on bisnestä. Länsi on enemmän riippuvainen Kiinasta kuin Kiina lännestä. Yhdysvallat ei lähde sotilaallisin keinoin puolustamaan Taiwania ja Kiina tietää tämän. Yhdysvaltojen on turha odottaa Saksan tulevan mukaan Kiinan vastaisiin taloudellisiin boikotteihin, koska Saksan merkittävin teollisuuden eli autoteollisuuden menestyminen on Kiinan käsissä.

EU:n keskeinen työkalu ilmastonmuutoksen torjunnassa on lisätä radikaalisti sähköautoja. Samaan aikaan Kiina tuhoaa litiumakuillaan ympäristöä ja rikkoo ihmisoikeuksia. Eurooppalaisten yritysten osuus akkujen valmistuksesta on noin yksi prosentti. No, EU on EU. Elämöi ja mellastaa omalla erinomaisuudellaan, joka kuukausi tuomitsee mitä erikoisemmissa päätöslauselmissaan muita, mutta menee jumiin, kun pitäisi ratkaista omia ongelmiaan maahanmuutossa tai rahaliitossa. EU haluaa väkisin synnyttää liittovaltion, joka tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa, mutta sitä ennen aiheuttaa valtavaa kärsimystä jäsenvaltioilleen.

Jos uskoisin salaliittoteorioihin, niin epäilisin Kiinan tahallaan kuljetettavan laitonta fentanyyliniä Yhdysvaltoihin, joka kärsii kasvavasta huumeongelmasta. Tämä tietysti vaatisi uskomista siihen, että suurvalta haluaisi pahaa toiselle suurvallalle. Maailman muuttuessa on hyvä muistaa Ronald Reaganin kylmän sodan aikana lausumat sanat: ”Ydinsotaa ei voi voittaa, siksi sitä ei kannata koskaan käydä.” Siksi Venäjä pitää edelleen maailmaa varpaillaan, vaikka Venäjän talous ei ole suuri.

LÄHDE: Oikea Media/blogi/Laura Huhtasaari 08.02.2022