Venäjä voi tehdä kyberiskuja pankkeihin

Nyt tuli kova varoitus: Venäjä voi pian tehdä kyberiskuja pankkeihin

Viranomaiset niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin varoittavat pankkeja Venäjän mahdollisista kyberiskuista.

Jännitteet kiristyvät. Venäjän painostus Ukrainaa vastaan on saanut ihmiset osoittamaan mieltään eri puolilla maailmaa. Kuva mielenosoituksesta Roomasta. Matteo Nardone
Jännitteet kiristyvät. Venäjän painostus Ukrainaa vastaan on saanut ihmiset osoittamaan mieltään eri puolilla maailmaa. Kuva mielenosoituksesta Roomasta. Matteo Nardone

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Euroopan keskuspankki (EKP) on varoittanut eurooppalaisia pankkeja Venäjän mahdollisista kyberiskuista, kun jännitteet Ukrainan rajalla lisääntyvät.

Aiemmin EKP on kiinnittänyt huomionsa tavanomaisiin verkkohuijauksiin, joiden määrä pandemian aikana on lisääntynyt nopeasti. Ukrainan kriisin myötä huomio on kuitenkin alkanut enemmän kääntyä Venäjän masinoimiin kyberiskuihin. Reutersin mukaan EKP on kysellyt pankeilta näiden suojautumisesta mahdollisia iskuja vastaan.

EKP ei kommentoinut asiaa Reutersille.

Vastaavaan uhkaan on varauduttu myös Yhdysvalloissa. Tammikuussa New Yorkin finanssivalvontaviranomainen varoitti finanssilaitoksia Venäjän iskuista, mikäli tilanne Ukrainassa kärjistyy ja Yhdysvallat ryhtyy lisäpakotteisiin Venäjää vastaan.

LUE MYÖS:

Microsoft: Ukrainaan tehty kyberhyökkäys oletettua laajempi – tarkoitus vain tuhota

Venäjän tuhoisista kyberiskuista varoitus yrityksille: näin varaudut

Tammikuun alkupuolella monet Ukrainan valtion ja virastojen verkkosivut hakkeroitiin ja sivuille oli jätetty kansalaisille osoitettu varoitusviesti. Microsoftin mukaan moniin Ukrainan hallinnon järjestelmiin oli ujutettu kiristysohjelmaa muistuttava haittaohjelma, mutta kiristyksille tyypillisiä palautusmahdollisuuksia ei ollut, vaan haittaohjelmisto oli tehty yksinkertaisesti tietoja tuhoavaksi. Ukrainan mukaan iskussa oli havaittavissa Venäjän tiedustelupalveluihin johtavia jälkiä, mutta Venäjä on kiistänyt asian.

Reutersin mukaan Kreml on toistuvasti kiistänyt Venäjällä olevan mitään tekemistä eri puolilla maailmaa tapahtuviin hakkerointeihin.

Myös Britanniassa sikäläinen kyberturvallisuuskeskus on kehottanut isoja organisaatioita vahvistamaan varautumistaan kun jännitteet Ukrainassa ovat kiristyneet.

LUE MYÖS

Tästä länsi tuskin pitää: Ukrainassa valtava kyberhyökkäys – ”Pelätkää ja olettakaa pahinta”

Kuvitteellinen suomalainen voimayhtiö kyberiskun kohteena – EU testaa puolustustaan

Ukraina valmistautuu Venäjän kyberhyökkäyksiin – USA ja Iso-Britannia lähettivät apua

Joe Biden uhkasi Venäjää kyberhyökkäyksellä – ”voimme vastata samalla mitalla”

LÄHDE: TIVI/Janne Laakso 10.02.2022