Koronavirus luo valvontayhteiskuntia

Snowden: varokaa mitä toivotte, sillä pian saatatte sitä katua

Snowden uskoo, että koronavirus luo valvontayhteiskuntia, jotka elävät paljon pidempään kuin virus itse.

Artikkeliin liittyvä kuva

Koronaviruksen pelko saa ihmiset toivomaan hallituksilta järeitä toimia leviämisen ehkäisemiseksi. Tähän sisältyy liikkumisen rajoittamisen tehokeinot sekä kansalaisten valvominen esimerkiksi lämpökameroiden avulla.

CIA:n entinen operatiivi sekä NSA:n metkut paljastanut tietovuotaja Edward Snowden uskookin, että vaikka koronaviruksesta halutaankin eroon mahdollisimman ripeästi, aikaan saadusta valvontakoneistosta ei halutakaan luopua yhtä hanakasti.

The Next Web kertoo, että Snowden ei vähättele covid-19-pandemian vakavuutta. Hän kuitenkin uskoo, että se on ohimenevä ongelma joka ratkaistaan laumaimmuniteetilla ja rokotteilla.

Sen sijaan koronaviruksen nojalla käyttöön otetuista järeistä toimista tulee paljon pidempään eläviä vaivoja.

”Kun poikkeustilatoimet otetaan käyttöön, etenkin tänä päivänä, ne tuppaavat tarrautumaan kiinni”, Snowden kuvaa.

”Tyypillisesti hätätilaa laajennetaan. Sitten valtaa pitävät tottuvat saamaansa valtaan. He alkavat pitää siitä”, Snowden sanoi Copenhagen International Documentary Film Festivalin haastattelussa.

Vaatimalla järeitä toimia tekevät yhteiskunnalle karhunpalveluksen. Turvallisuuspalvelut löytävät pystytetylle valvontakoneistolle uutta käyttöä, ja vaikka kriisi menisikin ohitse, hallitukset löytävät aina syitä joilla poikkeustilasta tehdään pysyvä tila, ja sen tuomia valtuuksia käytetään toisinajattelijoiden ja poliittisten vastustajien murskaamiseen.

Snowden toivookin, että koronaviruksen vastaiset teknologiset toimet ovat suhteutettuja jokaiseen epidemian vaiheeseen. Konsultoimalla kansaa ja olemalla avoimia hallitukset varmistavat, että lakeja noudatetaan ja ihmisten perusoikeuksia kunnioitetaan.

Snowden on huolissaan erityisesti siitä, kuinka turvallisuuspalvelut lisäävät tekoälyä jo olemassa oleviin teknologioihin.

”He tietävät jo mitä katselet internetissä. He tietävät jo milloin puhelimesi liikkuu. Nyt he tietävät mikä sydämesi sykenopeus on. Mitä tapahtuu, kun he yhdistävät tämän tiedon ja liittävät mukaan tekoälyn?”, Snowden varoittaa.

LÄHDE: TIVI/Jori Virtanen 26.03.2020