– seuraa lopun ajan aiheita

Kuinka syvällä Suomi onkaan?

Orpon hallituksen ensimmäisen budjetin luonnos on julkaistu. Suomi ottaa 10 miljardia lisää velkaa säästöistä huolimatta. Monet tuntuvat olevan pettyneitä kuin säästöt eivät pure enempää. Luku kertoo karusti sen, millaisessa pudotuksessa Suomen talous oikeasti on.

Velan kasvuun vaikuttaa se, että valtionvelan korkomenot kasvavat korkotason noustua nyt ja lähivuosina miljardeilla. Vaikka on kehuttu, että Sipilän hallitus sai velkaantumisen kuriin, siinä on yksi harha. Kun korot olivat nollassa, korkomenot pysyivät pienenä. ja tasapaino oli helpommin saavutettavissa. Jotkut vasemmistopoliitikot jopa ylpeilivät pienillä korkomenoilla: velka ei ole mitään. Kun korotaso räjähti käsiin, korkomenot kasvavat miljardeilla ja tahti ei ole hidastumassa jatkossakaan.

Viime hallituskaudella perustettujen hyvinvointialueiden budjeteissa on miljardien vajeet. Niiden rahoitus on valtion vastuulla ja taas miljardeja vajeita valtion budjettiin.

On suuri vaara siitä, että Suomen talous ajautuu samanlaiseen kaaokseen kuin esimerkiksi Kreikka joitakin vuosia. Tiedämme, että silloin eniten kärsivät kaikkein huono-osaisimmat, vaikka jotkut poliitikot vastustavat talouden korjaamista perustelulla, että se iskee huono-osaisiin. He ovat aina kärsijöitä, kun talouden pohja pettää.

Ja silti käyttäydytään kuin ei mitään kriisiä olisikaan. Rinteen hallituksen hallitusohjelman laatijoiden ohje oli:

”Rahaa on”

Vieläkö tuota hoetaan? Eikö millään ole väliä?

LÄHDE: Oikeamedia.com/blogi/Olli Pusa 26.08.2023