Liikkumattomuus tulee kalliiksi

Hanki koira tai robottikoira

Hallitusneuvotteluissa asiantuntijapuheenvuoroissa huolenaiheeksi nousi suomalaisten jatkuvasti vähentyvä liikkuminen. Suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnallemme yli kolme miljardia euroa vuodessa. Riittävä liikunta ehkäisee masennusta, syöpiä, ennenaikaisia kuolemia, tyypin 2 diabetesta ja selkäkipua. Sairauspoissaolojen määrä vähenisi, kun makoilun jalon taidon rinnalla harrastettaisiin riittävästi liikuntaa. 

Nuorten yleisin mielenterveysongelma on masennus. Masennuksen oireita on melkein joka viidennellä nuorella. Kun ruumis liikkuu, niin mielikin paranee. Tutkimusten perusteella liikunta voi hoitaa masennusta ja ahdistusta joskus jopa tehokkaammin kuin lääkkeet tai terapia. Nuorten kunto rapistuu siinä määrin, että asiantuntijat alkavat olla huolissaan siitä, mistä saamme tulevaisuudessa riittävällä kunnolla varustettuja poliiseja ja palomiehiä. Nuorten rapistuva kunto näkyy myös intissä. Cooper-testitulokset ovat varusmiehillä olleet laskussa koko 2000-luvun. 

Liikunnan määrän romahtaminen selittyy erityisesti arki- ja hyötyliikunnan vähenemisellä. Enää ei tarvitse edes kaupassa käydä, kun woltti tuo ruokakassin ovelle. Robottileikkuri leikkaa nurmikon ja sähköpotkulaudan kyydissä voi seistä lyhyenkin matkan. 

Suomi on velkaantunut hurjaa vauhtia ja näin ei voi jatkua. Vain vastuuttomat päättäjät jättävät tuleville sukupolville ylivelkaantuneen valtion. Pahimmassa tapauksessa ylivelkaantuneen valtion menoista päättävät lopulta ihan muut kuin suomalaiset, ja tulot myös valuvat muualle. Velkaantumisen hillitsemiseen tarvitsemme monipuolisia keinoja. Ainakin yksi keino osallistua säästötalkoisiin olisi liikunnan lisääminen. Jos itse liikut jo paljon, niin kannusta kaveria liikkumaan. Mieheni patistaa minua salille nostamaan puntteja, koska pelkkä aerobinen liikunta ei riitä. Keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla lihasvoima heikkenee, ja se altistaa myös luiden vaurioille. Yritän aina välillä keksiä joitain (teko)syitä, kuinka minua ihmispoloa väsyttää tai muutoin en ehdi, vaikka tiedän liikunnan lisäävän energiaa myös työtehtäviini. Liikunta parantaa unen laatua, kun taas liikkumattomuus saattaa lisätä unihäiriöitä. 

Kysyin hallitusneuvotteluissa asiantuntijalta yhtä yksittäistä keinoa arkiliikunnan lisäämiseen. Hän vastasi, että hanki koira tai robottikoira. Kävely on superlääke.

Teksti on julkaistu Satakunnan Kansassa 19.6.2023

LÄHDE: Oikeamedia.com/blogi/Laura Huhtasaari 19.06.2023

INFO: Olen MEP, uskonnon aineenopettaja ja erityisopettaja Porista. Poliitikkona pyrin olemaan aikaansaava ja aktiivinen. Luonteeltani olen avoin ja helposti lähestyttävissä – uskallan ja haluan sanoa mielipiteeni suoraan.

Laura Huhtasaaren nettisivut

Mottoja: ”Arguing with a fool proves there are two.” ”Be yourself because everyone else is already taken.”