Mihin paeta, jos ydinpommi räjähtää? – Tutkijat selvittivät turvallisimmat paikat, joihin sisätiloissa kannattaa suojautua
Kyproksella sijaitsevan Nikosian yliopiston tutkijat simuloivat atomipommin räjähdystä tyypillisestä mannertenvälisestä ballistisesta ohjuksesta.
Ydinpommi on maailman pelätyin ase. Jos se räjähtää, missään ei ole turvallista. Kaikki räjähdyksen läheisyydessä höyrystyy välittömästi ilmaan, valtava paineaalto tappaa ja tuhoaa nopeasti ja radioaktiivinen säteily uhkaa, vaikkakin hitaammin.
Kyproksella sijaitsevan Nikosian yliopiston tutkijat simuloivat atomipommin räjähdystä tyypillisestä mannertenvälisestä ballistisesta ohjuksesta ja siitä seuraavaa räjähdysaaltoa nähdäkseen, kuinka se vaikuttaisi sisätiloissa suojautuviin ihmisiin.
Aiheesta kirjoittaa muun muassa Phys.org-uutissivusto.
Kohtalaisella etäisyydellä räjähdysaalto tuhoaa joitakin rakennuksia ja vahingoittaa ulos jääneitä ihmisiä. Tukevammat rakennukset, kuten massiiviset betonirakennukset, pysyvät pystyssä.
Tutkimusryhmä käytti kehittynyttä tietokonemallia tutkiakseen, kuinka paineaalto kulkee rakennuksen läpi. Simulaatiossa tutkittiin rakennusta, jossa oli huoneita, ikkunoita ja käytäviä, jotta turvallisin paikka tunnistettiin.
”Ihmisten kohtaama vaara paineaallon kestävässä betonirakennuksessa oli epäselvä ennen tekemäämme tutkimusta”, sanoo tutkimuksen kirjoittaja Dimitris Drikakis.
Suuret ilman virtausnopeudet saattavat johtaa vakaviin vammoihin rakennusten sisälläkin, Drikakis jatkaa.
LUE MYÖS
Tutkimuksen perusteella tukevassa rakennuksessa oleilu ei kuitenkaan yksinään riitä. Ahtaat tilat voivat lisätä ilman virtausnopeutta ja paineaalto saa ilman kimpoamaan seinistä sekä kaartamaan seinien kulmien ympäri. Pahimmassa tapauksessa syntyy voima, joka on 18-kertainen ihmisen painoon verrattuna.
”Vaarallisimmat kriittiset sisätilat, joita tulee välttää, ovat käytävät sekä ikkunoiden ja ovien vierustat”, sanoo tutkimuksen toinen kirjoittaja Ioannis Kokkinakis.
Turvallisempi paikka voi löytyä huoneesta, joka on kohti räjähdystä. Huoneessa tulisi asettautua nurkkaan, jossa virtausnopeus on pienin. Turvaan on löydettävä nopeasti, koska aika räjähdyksen ja paineaallon välillä on vain sekunteja, tutkijat muistuttavat.
LUE MYÖS
Drikakis sanoo, että samalla säteilytasot nousevat, rakennuksia vaarantuu, sähkö- ja kaasulinjoja vaurioituu ja tulipaloja syttyy. Apua kannattaa etsiä siksi pikimmiten.
Ydinpommin räjähdyksen vaikutusten ymmärtäminen voi auttaa estämään loukkaantumisia ja ohjata pelastustoimia. Tutkijat silti toivovat, ettei heidän neuvojaan koskaan tarvitse noudattaa.
Tutkimus julkaistiin Physics of Fluids -julkaisusarjassa.
LÄHDE: Tekniikka&Talous/Lotta Jalli 18.01.2023