– seuraa lopun ajan aiheita

Moraalisesti sekaisin Venäjästä ja Ukrainasta?

Tri Michael Brown: Älkäämme menkö moraalisesti sekaisin, kun kyse on Venäjästä ja Ukrainasta

Oheinen artikkeli on käännetty laajalti arvostetun yhdysvaltalaisen raamatunopettajan ja mediavaikuttajan teologian tohtori Michael Brownin askdrbrown.org verkkosivulta. Alkuperäinen artikkeli julkaistu 20.3.2022 Let’s Not Get Morally Confused When It Comes to Russia and Ukraine. Käännös Pasi Turunen.

MICHAEL BROWN KIRJOITTAA:

EN USKO, että Ukrainan presidentti Zelensky on täydellinen pyhimys ja että Venäjän presidentti Putin on saatanan ruumiillistuma. En myöskään usko, että kaikki ukrainalaiset ovat syyttömiä ja kaikki venäläiset syyllisiä. Mutta mitä tulee Venäjän sotaan Ukrainaa vastaan, en näe mitään mahdollista oikeutusta Putinin murhaaville toimille, ja siinä mielessä hän on syyllinen ja Ukrainan kansa on syytön. Siksi seison Ukrainan kansan puolella ja vastustan Putinin toimia. Se on minulle niin yksinkertaista ja selkeää.

Eräs ystäväni lähetti minulle viime viikolla videon, jossa poliittinen kommentaattori Lara Logan kritisoi Zelenskyä ja muistutti meitä hänen aiemmista teoistaan, joihin kuului muun muassa hänen esiintymisensä riettaalla videolla, jossa hän tanssi korkokengissä ja stilettoissa.

Miten tämä liittyy Ukrainan sotaan? Viesti oli selvä: ”Ei tehdä tästä miehestä pyhimystä!”.

Mutta kuka tekee Zelenskystä pyhimyksen? Ja mitä tekemistä tällä menneellä, riettaalla videolla on Ukrainan kansan teurastamisen kanssa? Onko hän nyt vähemmän rohkea ja sankarillinen, koska hän teki joitakin typeriä asioita menneisyydessä?

Tiedämme, että Zelensky oli rääväsuinen koomikko, josta tuli yllättäen kansakuntansa presidentti. Ja tiedämme, ettei hän kannata monia perinteisiä moraalisia arvoja, jotka ovat tärkeitä monille meistä konservatiiveista, mukaan lukien samaa sukupuolta olevien ”avioliiton” hylkääminen.

Mutta toistan kysymykseni: mitä tekemistä tällä on Ukrainan kansan teurastamisen kanssa?

Kuten Rolling Stone -lehden otsikossa sarkastisesti todettiin (kyllä, olen itse asiassa samaa mieltä Rolling Stonen kanssa): ”Lara Logan: Zelensky käytti nahkahousuja, joten ehkä Venäjän hyökkäys ei olekaan niin paha”.

”Mutta”, joku varmasti protestoi, ”Putin vastustaa samaa sukupuolta olevien ”avioliittoa”. Ja vuonna 2013 duuma äänesti 436-0 kieltääkseen ’homoseksuaalisen propagandan’ kouluissa. On selvää, että Jumala on Venäjän, ei Ukrainan puolella.” (Kyllä, olen todella kuullut tällaisia väitteitä.)

Tuon logiikan perusteella, jos Venäjä aloittaisi hyökkäyksen Yhdysvaltoihin ja alkaisi teurastaa omia lapsiamme, naisia ja miehiämme, meidän pitäisi olla Venäjän puolella.

Kun Hamasin terroristit rakentavat tunnelin israelilaisen päiväkodin alle tarkoituksenaan siepata tai tappaa lapsia, meidän pitäisi tämän logiikan perusteella kannustaa heitä onnistumaan.

Loppujen lopuksi hyvin uskonnollisia israelilaisia juutalaisia lukuun ottamatta koko maa on varsin liberaali, ja abortti on laillistettu ja LGBTQ-aktivismia tuetaan voimakkaasti, myös kouluissa.

Jyrkässä ristiriidassa Hamas noudattaa tiukkoja islamilaisia arvoja, joihin kuuluu homoseksuaalisuuden harjoittamisen ehdoton kielto.

Eikö meidän siis pitäisi olla mieluummin Hamasin (tai Venäjän) kuin Israelin (tai Ukrainan) puolella?

Vastaan tähän kysymykseen toisella kysymyksellä.

Oletetaan, että olisit poliisi partioimassa, kun näet joukon aseistettuja vigilantteja marssimassa kohti kirkkorakennusta. Ja oletetaan, että olisit myös kristitty konservatiivi, joka pitää tiukasti kiinni raamatullisista arvoista.

Rakennuksen edessä olevassa teltassa ilmoitettiin Samuelin ja Alanin ”avioliitosta”, ja teltan päälle oli ripustettu sateenkaarilippu. Tämä niin sanottu ”edistyksellinen” kirkko ylpeili ”osallistavilla” teologisilla näkemyksillään ja piti jopa ekumeenisia jumalanpalveluksia paikallisten hindujen ja buddhalaisten kanssa.

Mitä tulee näihin vihaisiin, aseistettuihin järjestyksenvalvojiin, koska Vanha testamentti vaati kuolemanrangaistusta homoseksuaalisista teoista (yhdessä aviorikollisten heteroseksuaalisten tekojen kanssa), he aikoivat ottaa lain omiin käsiinsä. He aikoivat tunkeutua näihin näennäishäihin ja alkaa ampua.

Mikä on moraalinen vastuusi poliisina Jumalan edessä? Se on pysäyttää järjestyksenvalvojat, vaikka niin sanottu avioliitto tuntuisi sinusta moraalisesti vastenmieliseltä. Siihen ei liity pienintäkään kysymystä. Moraalinen valinta on selvä.

On totta, että sillä hetkellä nuo kaksi miestä, jotka menevät ”naimisiin”, tekevät Jumalan silmissä jotain syntistä. Mutta he eivät riko mitään maamme lakia (jo ennen kuin korkein oikeus määritteli avioliiton uudelleen, kirkko saattoi suorittaa minkä tahansa seremonian, jonka se halusi).

Eikä kenelläkään meistä ole missään tapauksessa laillista oikeutta murhata heitä sen vuoksi, että he haluavat mennä naimisiin. Jumala varjelkoon. (Ironista kyllä, moraalisen hämmennyksensä keskellä nämä kaksi miestä saattavat ajatella tekevänsä moraalisesti oikein solmimalla liiton.)

Sama koskee Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Sille ei ole mitään moraalista oikeutusta, ja siksi me seisomme Ukrainan kansan rinnalla, pilkkuineen, virheineen, syyliineen ja kaikkineen.

Adolf Hitler vetosi myös voimakkaasti kristilliseen moraaliin ja sanoi muun muassa näin: ”Tänään kristityt … seisovat [tämän maan] johdossa… Lupaan, etten koskaan sido itseäni puolueisiin, jotka haluavat tuhota kristinuskon … Haluamme täyttää kulttuurimme jälleen kristillisellä hengellä … Haluamme polttaa pois kaiken viimeaikaisen moraalittoman kehityksen kirjallisuudessa, teatterissa ja lehdistössä – lyhyesti sanottuna, haluamme polttaa pois moraalittomuuden myrkyn, joka on tullut koko elämäämme ja kulttuuriimme menneisyyden liberaalien ylilyöntien seurauksena … (muutaman) vuoden aikana.”

Kuten Austin Cline huomautti Learn Religions -sivustolla, ”Adolf Hitleriä käytetään usein esimerkkinä siitä, mitä yhteiskunnalle tapahtuu, kun perinteiset kristilliset moraaliset ja sosiaaliset arvot hylätään. Todellisuudessa yksi syy siihen, miksi Hitler oli niin suosittu Saksan konservatiivisten kristittyjen keskuudessa, oli juuri se, että hän lupasi palauttaa perinteisen moraalin. Hän vastusti aborttia, homoseksuaalisuutta, pornografiaa ja lähes kaikkea muuta, minkä konservatiiviset kristityt valittivat pilaavan nyky-Saksan.”

Ei ole kuitenkaan epäilystäkään siitä, että kun Yhdysvallat taisteli liittoutuneiden kanssa Hitleriä ja natseja vastaan, teimme moraalisesti oikein. (Ja muistakaamme, että tuohon aikaan Amerikassa harjoitettiin edelleen laajalti rotuerottelua, joten olimme kaikkea muuta kuin moraalisesti virheettömiä).

Sama pätee Venäjään ja Ukrainaan. Älkäämme mutkistako asioita. Se, mitä Putin tekee, on väärin, murhaavaa ja perusteetonta. Siksi me seisomme Ukrainan rinnalla.

LÄHDE: Patmos blogi/Vieraskynä 23.03.2022

Vieraskynä Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.