Paavi luopumuksen tiellä?

Paavi Franciscus näyttäisi höllentävän kantaansa homo­parien siunaamisesta

Konservatiiviset kardinaalit ovat haastaneet paavin näkemykset, koska heidän mielestään samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat ”objektiivisesti syntiä”.

Paavi Franciscus oli viime viikolla Marseillessa Ranskassa. Kuva: Andreas Solaro / Reuters
Paavi Franciscus oli viime viikolla Marseillessa Ranskassa. Kuva: Andreas Solaro / Reuters

Katolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus näyttäisi lieventäneen kantaansa homoseksuaalisten parien siunaamisesta, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Mies- tai naisparien siunaaminen voisi olla mahdollista, jos kyse olisi yksittäistapauksista eikä syntyisi mitään epäselvyyttä siitä, että avioliittoon voidaan katolisessa kirkossa vihkiä vain mies ja nainen.

Suhtautuminen samaa sukupuolta oleviin pareihin jakaa katolista kirkkoa voimakkaasti.

Paavi Franciscus teki tuoreimman kantansa tiettäväksi, kun hän vastasi viidelle konservatiiviselle kardinaalille.

Eri maanosista olevat kardinaalit olivat käytännössä haastaneet paavia kirjallisilla kysymyksillään, joita kutsutaan latinaksi nimellä dubia. Suomeksi käytetään joskus sanaa ”duubio”, kun puhutaan epäilyksistä.

Kardinaalit kysyivät paavilta, voiko kirkko hyväksyä samaa sukupuolta olevien liitot, jotka ovat ”objektiivisesti syntiä”.

Paavi vastasi, että avioliitto on ehdottomasti vain miehen ja naisen välinen, mutta ”sielunpaimenen armeliaisuuden on oltava läsnä kaikissa päätöksissämme ja asenteissamme”.

Hän totesi, että ”emme voi olla tuomareita, jotka vain kieltävät, torjuvat ja sulkevat ulos”.

Paavin ja viiden kardinaalin kirjallinen mielipiteenvaihto käytiin jo heinäkuussa.

Vatikaani kuitenkin julkisti paavin vastaukset vasta maanantaina, kun kardinaalit olivat julkistaneet omat duubionsa ja todenneet, etteivät olleet tyytyväisiä saamiinsa vastauksiin.

Kirkollinen kärhämä ajoittuu tärkeän kirkollisen kokouksen alle. Vatikaanissa alkaa keskiviikkona piispainsynodi, jossa puidaan muun muassa seksuaali­vähemmistöjen asemaa kirkon piirissä.

LÄHDE: Hs.fi/Heikki Aittokoski 03.10.2023