– seuraa lopun ajan aiheita

Ruoka kallistuu huimaa vauhtia Suomessa

Ruoka kallistuu huimaa vauhtia – hintalappu on jälleen tärkein ruoan valintaperuste

Inflaatio on kiihdyttänyt hurjasti alkuvuonna. Kuluttajahinnat nousivat maaliskuussa 5,8 prosenttia, mikä on korkein luku yli 30 vuoteen.

Hintojen nousu uhkaa kiihtyä edelleen kevään aikana. Kohonneita kustannuksia siirretään tuotteiden hintoihin ja myös palkkoihin.

Ruokakolmion kuva: Ruokatieto.fi - Kuvan lisännyt taakkatoimitus
Ruokakolmion kuva: Ruokatieto.fi – Kuvan lisännyt taakkatoimitus

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n ennusteen mukaan ruoka kallistuu tänä vuonna peräti 11 prosenttia. Ei lienekään epäselvää, mikä on ruokakaupan keskeisin kilpailuvaltti lähiaikoina. Se on hinta, hinta ja hinta.

Miten mahtaa käydä kotimaisuuden, vastuullisuuden ja laadun? Työ- ja elinkeinoministeriön viimevuotisen selvityksen mukaan kuluttajat arvostavat päivittäistavarakaupassa kotimaisuutta, laatua ja hintaa.

Selvityksessä todetaan, että näistä ominaisuuksista hinnan merkitys on pienenemässä tulevaisuudessa, kun kotimaisuus, ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus korostuvat.

Uskoo ken tahtoo. Mitä jyrkemmin ruoan hinta nousee, sitä varmemmin hinnasta tulee ostopäätösten ajuri. Muut ominaisuudet jäävät jalkoihin, myös kotimaisuus.

Tilanne on karu erityisesti kotimaisille ruoan tuottajille.

Elintarvikkeiden hintojen nousu ja kuluttajan heikkenevä ostovoima on huono yhdistelmä myös uusia elintarviketuotteita kehittäville yrityksille.

Kun kuluttajan arki kallistuu kaikilla osa-alueilla, ei uusiin kokeiluihin jää rahaa.

Ruokainnovaatioita kehittävissä startupeissa on edessä vaikea vuosi. Jos kuluttaja ei käy pyydykseen, eikä tulovirtaa ole, on luvassa rahoitusvaikeuksia ja koko yrityksen kohtalo voi olla vaakalaudalla.

Nousevat hinnat ovat haaste myös ruoan verkkokaupalle. Koronavuosina ruoan verkkokauppa on kasvanut jättiharppauksin, mutta kallistuva ruoka voi osoittautua ylivoimaiseksi vastustajaksi.

Jos ruokakorin saa kivijalkakaupasta 10 euroa halvemmalla kuin kotiin kuljetettuna, niin aika moni valitsee perinteisen kauppareissun. Mikäli Kesko ja S-ryhmä haluavat verkkokaupan kasvun jatkuvan, on kuljetusten ja keräilyjen hintojen pudottava nollan tuntumaan.

Norjalaisen Odalle kilpailutilanne on mielenkiintoinen. Kuljetusmaksut ovat jo lähellä nollaa, mutta nyt menestyksen ratkaisee varsinaisen ruokakorin hinta. Pärjääkö Oda hintakilpailukyvyssä S-ryhmälle, Lidlille ja Keskolle ja kuinka kauan se kestää kovaa hintapainetta?

Nousevat hinnat ovat kova isäntä koko ruokaketjulle.

LÄHDE: Kauppalehti/Jari Saario 20.04.2022