Seksuaalirikosten rangaistukset kovenevat

Säännökset seksuaalirikoksista uudistuvat ensi vuoden alussa.

Uuden lain mukaan seksuaaliseen ahdisteluun voi syyllistyä muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla, kun teko on riittävän vakava. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
Uuden lain mukaan seksuaaliseen ahdisteluun voi syyllistyä muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla, kun teko on riittävän vakava. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Oikeusministeriön mukaan uudistuksella halutaan vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa.

– Uudistus on äärimmäisen tärkeä, sillä seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille eikä siitä voi tinkiä missään tilanteessa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo.

– Uuden lainsäädännön voimaantuloon on valmistauduttu poliisien, syyttäjien ja tuomareiden koulutuksilla ja rikosoikeusjärjestelmän toimijoiden resursoinnilla. Kyse ei kuitenkaan ole vain rikosoikeudesta vaan myös asennemuutoksesta suhtautumisessa toisen itsemääräämisoikeuteen. Kansalaiset tarvitsevat tietoa uuden seksuaalirikoslain sisällöstä, kuten eduskunta edellytti ponnessaan lain hyväksymisen yhteydessä, Henriksson jatkaa.

Jatkossa raiskauksen määritelmä rikoslaissa perustuu suostumukseen. Raiskaus on sukupuoliyhteys sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. Vapaaehtoisuuden puute on keskeistä myös muissa seksuaalirikoksissa.

Uuden lain mukaan seksuaaliseen ahdisteluun voi syyllistyä muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla, kun teko on riittävän vakava. Uutena tekona rangaistavaksi tulee myös seksuaalisen kuvan levittäminen ilman lupaa. Lisäksi uudistuksen myötä seksuaalirikosten rangaistukset kovenevat.

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrittelyssä painottuu lapsen koskemattomuus. Lapsiin kohdistuvat rikokset luokitellaan entistä vakavammiksi. Myös rangaistukset niistä kovenevat. Lähtökohtana on, että lapsi ei voi suostua seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa.

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Ilkka Ahtokivi 26.12.2022