– seuraa lopun ajan aiheita

Suhteemme Israeliin?

Luvut: 5. Ms. 7. ja Sak. 12.

Olen surukseni saanut todeta, että osa kristikansasta – Jumalan omista – ovat kääntyneet Israelin vastustajiksi. Kun luen esimerkiksi ”sometekstejä”, saan huomata, että jotkut aidosti Jeesusta seuraavat ystävämme kyseenalaistavat nykyisen Israelin olemassaolon. He kyseenalaistavat sen, että tarkoittaako Raamatussa mainittu Israelin valtio ja juutalainen kansa sitä, mistä Raamattu heistä meille mainitsee. Toiset kyseenalaistavat myös sen, että Israelia ei pidä erikseen siunata ja Israelin siunaaminen ei millään tavalla liity siihen, että Jumala nyt sitten erityisesti myös siunaisi meitä ja seurakuntaansa.

Muistan elävästi erään Israel-tilaisuuden 80-luvulla – kun pidin saarnan – ja mainitsin, että tulevaisuudessa suhtautumisemme Israeliin tulee jakamaan kristittyjä kahteen leiriin. Nyt elämme sitä päivää. Tuo profeetta Sakarjan vanha ennustus on ymmärretty yleensä koskemaan Israelin viholliskansoja, mutta ikävä kyllä monet kristityt ovat liittyneet samaan joukkoon. VT:n profeetat julistivat Israelin kansalle toisaalta Jumalan tuomiota sekä Jumalan suurta armoa, kun he kääntyivät Elävän Jumalan puoleen, katuivat ja tunnustivat sekä hylkäsivät syntinsä. Raamatun vahva ilmoitus on se, että me emme ole tuomareita niin Israelin, kuin muidenkaan lähimmäistemme kohdalla, vaan Jumalalla on ainut tuomiovalta. Meidän tehtävämme on siunata ja rukoilla rauhaa Jerusalemille sekä evankeliumin työlle.

Vielä pieni yksityiskohta, joka löytyy Jer. 47:5: ”Kaljuus tulee Gazan osaksi, Askelon on hävitetty – se, mitä siitä oli jäljellä laaksossa. Kuinka kauan vielä viiltelet ihoasi?

Kun farao lähes 2500 vuotta sitten tuhosi Gazan, profeetta Jeremia ennusti tuon monivaiheisen profetiansa, joka toteutuu tänään silmiemme edessä. Vuosituhanten saatossa Gaza on tuhottu ja jälleenrakennettu aina tarpeen mukaan. Mielenkiintoista on, että – vielä nykyäänkin – yksi arvostetuimmista Raamatun kommentaareista on Adam Clarken (1762-1832) laaja tutkielma, jota hän valmisti 40 vuotta. Siinä hän mainitsee kyseisen jakeen selityksessä Gazasta ”sillä koko filistealaisten maa oli laaja tasanko, joka ulottui Välimeren rannikkoa pitkin Foinikiasta Egyptin rajoihin. Koko tämä tasanko, filistealaisten alue, tulee autioksi.”

Ajattelen niin, että meidän on turha haaskata voimavaroja turhentaaksemme Jumalan ikuisia suunnitelmia, parasta on vain luotta Jumalan iäti kestävään Sanaan ja seurata Jeesusta, samalla kun kerromme hyvää sanomaa Jumalan ihmeellisestä pelastussuunnitelmasta.

Loppulauseeksi sopinee arvostamani teologin Marko Jauhiaisen kirjoituksen ”Minä tulen pian” niin ikään loppulause: Miksi ihmeessä siis tehdä omassa uskossaan kompromisseja niiden tahojen kanssa, jotka joka tapauksessa pian kohtaavat loppunsa?”

Siunausta kaikille!

TAPIO KYYHKYNEN

__________________________

Kirjoittaja on Master of Theology (MTh), eläkkeellä olevana Helluntaikirkon pastori sekä SVKN:n sairaalasielunhoitaja.

LÄHDE: Patmos blogi/Vieraskynä/Tapio Kyyhkynen 14.02.2024

INFO: Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

[ Vahvennus taakkatoimitus ]