– seuraa lopun ajan aiheita

Suomalaisia syytettynä korruptiosta

Kymmeniä suomalaisia syytettynä jättimäisessä korruptiotapauksessa

Helsinkiläisyhtiön toimitusjohtaja ja osa puhelinmyyjistä työskenteli Thaimaan Bangkokissa vaikka ostajat olivat Suomessa. [Olga Kashubin]
Helsinkiläisyhtiön toimitusjohtaja ja osa puhelinmyyjistä työskenteli Thaimaan Bangkokissa vaikka ostajat olivat Suomessa. [Olga Kashubin]

Helsingin poliisilaitos on saanut valmiiksi Global Group Finland Oy:öön ja sen läheisyhtiöön liittyvän lahjustutkinnan.

  • Helsinkiläinen pesuaineliike lahjoi asiakasyritysten ja julkisyhteisöjen henkilökuntaa kautta maan yhdeksän vuoden ajan.
  • Pesuainehankinnoista vastaavat työntekijät ja esimiehet saivat suoraan kotiinsa muun muassa älypuhelimia, televisioita, tabletteja, kelloja, kameroita ja lahjakortteja.
  • Tausta-ajatus oli, että he tietäisivät mistä kannattaa pesuaineet jatkossakin tilata.

Helsingin poliisin tutkinnan mukaan kahta henkilöä on syytä epäillä törkeästä lahjuksen antamisesta sekä törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnasta.

Epäillyt ovat pesuaineyrityksen ja sen läheisyhtiön vastuuhenkilöitä..

Yhtiö ja sen läheisyhtiö antoivat pesuaineiden, erilaisten teollisuuskemikaalien ja muiden tarvikkeiden tilausten yhteydessä tilauksen tehneiden yritysten ja julkisyhteisöjen edustajille runsaita lahjuksia.

Pesuaineet menivät sinne minne pitikin, eikä niissä ollut itsessään mitään vikaa. Tilaajayritysten ja yhteisöjen vastuuhenkilöt saivat puolestaan enemmän tai vähemmän pyytämättä kotiinsa Global Group Finlandilta erinäisiä lahjoja, kuten televisioita, älypuhelimia, kauppojen tai matkailuyritysten lahjakortteja.

Kun asiakastahon edustaja tilasi lisää yhtiön tuotteita, sai hän yhä uudestaan henkilökohtaisia lahjoja. Eräissä tapauksissa tämä houkutti tilamaan tarvetta enemmänkin Global Group Finlandin ja sen läheisyhtiön tuotteita.

Rikoshyöty valtiolle

Iltalehti uutisoi vuosi sitten yhdestä tällaisesta tapauksesta. Henkilökohtaisia kylkiäisiä saanut pohjalaiskaupungin rakennusmestari kiisti, että kotiin tulleet lahjat olisivat vaikuttaneet hänen tekemiinsä puhdistusaineiden tilauksiin. Hän olisi tilannut samoja aineita muutenkin.

Viime helmikuussa kerroimme puolestaan Pohjois-Savon käräjäoikeuden oikeudenkäynnistä, jossa tuomionsa saivat Iisalmen kaupungin entinen työnjohtaja, Olvi Oy:n päällikkö sekä Kuopion kaupungin omistamien yritysten työnjohtajat. Hekin suosivat Global Group Finlandin tuotteita saaden yritykseltä rahanarvoisia etuja.

Samankaltaisia oikeudenkäyntejä on ollut Suomessa lukuisia kautta maan.

Yksittäisten vastaanottajan lahjusten yhteisarvo nousi monissa tapauksissa tuhansiin euroihin. Tuomion myötä lahjuksensaajat menettivät valtiolle saamansa rikoshyödyn. Monesti he ovat niin ikään menettäneet työpaikkansa tai virkansa.

Palomestari ja herkkumestari

Toukokuussa eteläkarjalaisen pikkukunnan rakennusmestari sai ehdollisen vankeustuomion törkeästä lahjuksen ottamisesta. Hän oli ottanut vastaan lahjuksia kahdeksan vuoden aikana 18 000 euron arvosta.

Samoin viime toukokuussa tuomittiin pohjoispohjalaisen pelastuslaitoksen paloesimies lahjuksen ottamisesta ehdolliseen vankeuteen. Hän oli ottanut vastaan lahjuksia 3 800 euroa.

Vyyhti ulottui myös Ahvenanmaalle, jossa elintarvikeliikkeen herkku- ja lihaosaston vastaava myyjä oli tilannut Global Group Finlandilta pesu- ja desinfiointiaineita runsaalla 10 000 eurolla saaden tilausten aikaan kotiosoitteeseensa tabletin, puhelimen, television, rannekellon, kaasugrillin sekä toisen television ja tabletin.

Osan näistä tavaroista mies lähetti takaisin.

Herkkumestarin syyksi luettujen lahjusten arvo oli 1 140 euroa. Mies selvisi 35 päiväsakon rangaistuksella rikoksesta, jonka nimi on lahjuksen vastaanottaminen elinkeinotoiminnassa.

Käry kävi konkurssin jälkeen

Lahjonnan vastaanottamisesta epäiltynä oli alun perin 180 henkilöä. Heistä 25 oli viranhaltioita. Osa rikoksista vanheni. Syyteharkintaan juttu lähti 80 henkilön osalta.

Tapaus epäilemättä rapauttaa uskoa siihen, että Suomi olisi korruptiosta lähes puhdas yhteiskunta. Helsingin poliisin käsityksen mukaan ainoastaan yhdessä 180 tapauksesta epäillystä lahjonnasta oli ilmoitettu viranomaisille. Suomi on perinteisesti pärjännyt erinomaisesti, kun korruptiota on vertailtu kansainvälisesti.

Global Group Finland harjoitti lahjontaa vuosina 2010—2019. Yhtiöllä oli nelisenkymmentä työntekijää, joista osa työskenteli Helsingissä ja joukko puhelinmyyjiä Thaimaassa. Yhtiön toimitusjohtaja asui Thaimassa.

Thaimaassa työntekijöiden palkat olivat matalammat kuin Suomessa, mutta toisaalta palkan ostovoima on paljon Suomea korkeampi.

Vuonna 2019 yhtiö meni konkurssiin verotarkastuksen seurauksena.

Konkurssipesän erityistilintarkastaja havaitsi sen, että yhtiö oli toimintavuosinaan käyttänyt suuren määrän varoja hankintoihin kauppaliikkeistä, matkatoimistoista ynnä muista sellaisista. Nämä hankinnat eivät lähtökohtaisesti voineet liittyä pesuainealaan.

Svenska Ylen selvityksen mukaan tällaisia hankintoja oli yhtiössä sisäisesti pyritty peittelemään.

Erityistilintarkastaja ilmoitti havainnoistaan poliisille.

Neljä törkeää rikosnimikettä

Huomattava osa lahjuksen vastaanottamis –oikeudenkäynneistä on jo käyty. Tuomitsematta ovat kuitenkin vielä Global Group Finlandin ja sen läheisyritysten vastuuhenkilöt eli vyyhdin päähaara.

Helsingin poliisin valmiiksi saama lahjuksen antamis -esitutkinta on valmis mutta ei ole vielä lähtenyt poliisilta syyttäjälle. Aiempi lahjoittajayrityksiin liittyvä esitutkinta sitä vastoin on jo syyttäjällä.

Erikoissyyttäjä Seita Heinström kertoo harkitsevansa kahden henkilön osalta syytteitä. Mahdolliset rikokset ovat törkeitä talousrikoksia ja törkeitä veropetoksia.

Iltalehden hallussa on kolme tuomiota, joista käy ilmi, että Global Group Finlandin ohella vastaavaa lahjontaa on harjoittanut Pro Teollisuustarvike Oy.

Svenska Ylen mukaan Pro Teollisuustarvike jatkoi Global Group Finlandin toimintaa konkurssin jälkeen. Yhtiöillä oli sama toimitusjohtaja ja omistaja.

LÄHDE: Iltalehti.fi/Petri Elonheimo 06.11.2022