Tekoälyt ovat uhka

”Tekoälyt ovat uhka!” – Tuhat hätääntynyttä asiantuntijaa vaatii toimia, joukossa Elon Musk

Teknologiaan kohdistuvalle päätöksenteolle toivotaan aikalisää.

oäly kehittyy vauhdilla ja on pian kaikkialla. Kuvituskuva. [Alma Media]
Tekoäly kehittyy vauhdilla ja on pian kaikkialla. Kuvituskuva. [Alma Media]

Joukko tekoälyn asiantuntijoita ovat julkaisseet avoimen kirjeen, jossa vaaditaan suurien tekoäly kehittäjien pitävän kuuden kuukauden tauon työstään. Huolen aiheena on tekoälyn aiheuttama potentiaalinen uhka yhteiskunnalle. Asiasta kertoi Reuters.

Tekoälyn mahdolliset uhat on tiedostettu jo vuosikausia ennen tekoälyjen kehittämistä. Esimerkiksi Terminator-elokuvasarjassa Skynet-tekoäly itsenäistyi ja käynnisti tuhoisan sodan ihmiskuntaa vastaan muun muassa ydinasein.

Aivan näin äärimmäisestä skenaariosta eivät nyt älähtäneet tutkijat sentään ole huolissaan. Asiantuntijoiden kirjeessä mainittuja huolia ovat muun muassa kuinka tekoäly voisi jossain vaiheessa syrjäyttää ihmiset sekä miten tekoäly voisi helposti levittää valheellista tietoa ihmisille.

– Tehokkaita tekoälyjärjestelmiä täytyisi kehittää ainoastaan silloin, kun olemme täysin varmoja niiden aiheuttamista riskeistä, kirjeessä kerrottiin.

Turvallisuusohjeistuksille tarve

Kirjeessä vedottiin myös päättäjiin ja korostettiin teknologiaan kohdistuvan päätöksenteon tärkeyttä. Kuuden kuukauden tauko mahdollistaisi asiantuntijoiden kehittävän yhteiset turvallisuusohjeistukset tehokkaimpien tekoälyjen kehittäjille.

Kirjeen allekirjoittivat yhteensä yli 1 000 asiantuntijaa, joiden mukana on myös suomalaisia. Teknologiamijardööri Elon Musk on myös yksi kirjeen allekirjottaneista.

Tekoäly-yhtiö Open AI julkaisi maaliskuussa uuden ja kehittyneemmän tekoälyn. Yhtiö ei vastannut Reutersin kommentointipyyntöihin.

LÄHDE: Iltalehti.fi/Jani Ahosola 02.04.2023