Mikko Hyppönen vinkkaa: Tässä on turvallisempi tapa käynnistää puhelin uudelleen
Maailman johtaviin tietoturvallisuusasiantuntijoihin kuuluva suomalainen muistuttaa, että eri laitteiden turvallisuustasoissa voi olla suuriakin eroja.
WithSecuren tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen piti hiljattain keskustelupalsta Redditissä kysy mitä vaan -tuokion. Eräs kysyjistä pohti, millaisia ohjeita netin turvallista selaamista varten lapselle kannattaisi antaa.
Maailman johtaviin kyberturvallisuuden asiantuntijoihin kuuluva Hyppönen tarjosi kysyjälle tyhjentävän listan, jossa on evästä kaikille, ei vain perheen pienimmille. Hyppösen tiivis seitsemän vinkin lista kuului seuraavasti:
- Pidä järjestelmäsi ajan tasalla ja asenna kaikki päivitykset ja korjaukset heti.
- Käytä salasanapalvelua. Näin voit käyttää ainutlaatuisia salasanoja joka paikassa.
- Ota monivaiheinen tunnistus käyttöön siellä, missä se on mahdollista.
- Käytä eri sähköpostiosoitteita eri palveluihin.
- Tee varmuuskopioita ja varmista, että ne toimivat ja pääset niihin käsiksi vaikka katastrofi osuisi kohdalle.
- Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta. Etenkin netissä.
- Käytä turvallisempia laitteita. IPadeja ja Chromebookeja on vaikeampi hakkeroida kuin läppäreitä.
Lue lisää: Mikko Hyppösen 5+2 helppoa vinkkiä: ”Siinä suojaudut muultakin kuin tietomurrolta”
Lue lisää: Mikko Hyppönen oikaisee yleisen harhaluulon salasanoista: ”Lopeta”
Erillisessä kommentissa Hyppönen muistutti, että etenkin puhelimet ovat tietokoneisiin verrattuna paljon vaikeampia murrettavia. Tämä ei välttämättä ole suuren yleisön tiedossa.
– Windows-läppärin hakkerointiin tarvittava työkalu maksaa jotain viisi dollaria. IPhonesi hakkerointiin tarvittava työkalu maksaa sen sijaan jotain 100 000 dollaria, Hyppönen tiivisti.
Hyppönen kuitenkin tarjosi vinkkejä myös puhelimien turvallisuudesta huolissaan oleville. Hyppösen mukaan julkinen numero kannattaa olla, mutta sitä ei kannata käyttää mihinkään luottamukselliseen.
Sen sijaan hän kehottaa huolestuneita tahoja omistamaan ja kierrättämään lukuisia puhelinnumeroita sekä laitteita.
Erikoisempana vinkkinä asiantuntija muistuttaa, että tietoturvasensitiivisten laitteiden akkujen kannattaa antaa tyhjentyä tasaisin väliajoin.
– Puhelimen manuaalisen uudelleenkäynnistämisessä voidaan huijata, ja puhelimessa oleva haittaohjelma voi selvitä siitä. ”Kylmästä” rebootista selviäminen on huomattavasti hankalampaa. Koska nykyajan puhelimesta ei voi ottaa akkua erikseen ulos, kannattaa se yksinkertaisesti käyttää tyhjäksi, Hyppönen sanoo.
LÄHDE: Iltasanomat/Tatu Partanen 05.09.2022