Vääränlaista ihmeiden ja merkkien etsintää

Ihmistä on aina kiinnostanut tuonpuoleinen ja myös yhteyden otto kuolleisiin. Raamattu kuitenkin kieltää meiltä kaiken yhteyden vainajahenkiin. Katselin eräänä iltana kristillistä tv-kanavaa, jossa eräs saarnaaja kertoi eräästä kokemuksestaan, joka liittyi poismenneeseen henkilöön. Ainakin itseäni tuo kertomus pani kovastikin mietityttämään, mikä on Raamatun mukaista ja mikä ei.

Katselin eräänä iltana kristillistä tv-kanavaa, jossa oli rukousohjelma. Puolen kymmentä tunnettua suomalaista kristillistä julistajaa kertoilivat vuorotellen ajatuksiaan ja välillä rukoilivat.

Eräs miehistä kertoi kokemuksen lähimenneisyydestä kuluneelta kesältä. Hän kertoi, kuinka hänen vaimonsa uskova isä oli kuollut kesällä. Kun isä oli ollut kuolinvuoteellaan, kertojan vaimo oli tehnyt eräänlaisen diilin isänsä kanssa. Tuon sopimuksen sisältö ja pyyntö isälle oli ollut: ”Ilmaise itsesi jollakin tavalla, kun olet perillä!”

Tuon rukousohjelman mies kertoi, että parisen viikkoa vaimon isän kuoleman jälkeen he olivat kesämökillä saunomassa. Kun he menivät uimaan ja olivat vedessä, yksi joutsen lähestyi heitä uimalla ja jäi aivan puolen kymmenen metrin päähän heistä ja kaikessa rauhassa paikallaan pysyen jäi katselemaan heitä pitkäksi aikaa. Tuo mies jatkoi, että hän sanoi silloin vaimolleen, että siinä se nyt Mauno on, ilmaisemassa, että hän on perillä!

Minun täytyy rehellisesti tunnustaa, että kuuntelin hieman hämmentyneenä tuota kertomusta. Hämmentyneenä siksi, koska tiedän, että Jumalan Henki ei lähde mukaan diileihin ja sopimuksiin, joissa oltaisiin millään tavalla yhteydessä poismenneisiin tai haluttaisiin viestitellä heidän kanssaan, olivatpa he olleet uskossa tai ei.

Jumala ei nimittäin koskaan toimi omaa sanaansa vastaan. Raamattu näet suhtautuu erittäin kielteisesti minkäänlaiseen yhteydenottoon vainajiin. No, joku voi nyt sanoa, että eihän tuossa kertomuksessa ollut kyse aktiivisesta yhteydenotosta vainajahenkiin. Ei sinänsä ollutkaan, mutta me ihmisethän olemme erittäin ovelia kiertämään Raamatun selvän sanan.

Voimme selitellä, että enhän minä ole ottanut yhteyttä kuolleeseen, mutta minä annoin vaan tehtäväksi poismenneelle, ottaa yhteyttä minuun. Jos me voisimmekin antaa kuolevalle ikään kuin tehtäväksi ottaa meihin tavalla tai toisella yhteyttä kuoleman jälkeen tai lähettää viesti perille saapumisesta, varmasti mahdollisimman moni haluaisi käyttää tuota keinoa. Ja lopulta saada sieltä muutakin viestiä, kuin ainoastaan tietoa: ”Oletko perillä?” Jos näin tapahtuisi, niin saat olla varma, että saatana hyppäisi oitis linjoille ja kylläpä olisi pian ruudussa teksti: ”Häiriöitä kuolemanjälkeisissä yhteyksissä”. Tulisi viestiä, vaikka minkälaista ja kukaan ei tietäisi, mikä olisi mistäkin lähteestä! Siksi Jumalan Henki kieltää meiltä kaikenlaisen yhteyden ja viestityksen poismenneitten kanssa.

Toki meitä kiinnostaisi saada esim. varmuus, kuinka poismenneelle on käynyt, mutta meidän on jätettävä se yksin Jumalan tietoon. Ja jos joku on kuollut uskossa, me saamme luottaa yksin Jumalan sanan lupauksiin, että hän on perillä. Mitäpä siihen enää muuta vahvistusta tarvitsee.

Raamattu kertoo vain yhden ainoan tapauksen, jossa johonkin uskovaan otettiin yhteys kuoleman jälkeen. Kysymyshän oli profeetta Samuelista, jolta kuningas Saul halusi saada neuvoa vaikeaan tilanteeseensa. Noitavaimo, jolla sanotaan olleen vainajahenki vallassaan, otti yhteyden Samueliin. Oliko kyseessä Samuel vai joku muu, jää varmaa vastausta vaille, mutta joka tapauksessa edes ylös nostatettu hahmo ei ollut iloinen yhteydenotosta, vaan nuhteli Saulia: ”Miksi sinä olet häirinnyt minua ja nostattanut minut!” Kun Jeesus kertoi vertauksen rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta, ei Lasarus paratiisiin päästyään saanut lähteä viemään minkäänlaista viestiä edes rikkaan miehen veljille, vaikka sillä olisi pelastettu heidät iankaikkiseen elämään.

Tuo rukousohjelmassa esiintynyt mies viittasi vielä tuon kertomuksensa vahvistavan Raamatun lupauksen, jossa sanotaan, että ihmeet ja merkit seuraavat niitä, jotka uskovat. Raamattu viittaa noilla ihmeillä ja merkeillä kyllä täysin johonkin muuhun kuin hämäräperäiseen yhteydenottoon tuonpuoleisuudesta. Raamatun tarkoittamista ihmeistä ja merkeistä jokainen voi lukea esim. Markuksen evankeliumin viimeisestä luvusta.

Iloitsen maassamme toimivasta kristillisestä tv-kanavasta samoin kuin kristillisistä radiokanavista. Olen saanut niiden kautta paljon opetusta ja siunauksia ja seuraan niitä aktiivisesti. Mutta joskus tulee niissä-kin harhalyöntejä. En mielelläni julkisesti arvostele tai edes arvioi toisten Jumalan palvelijoiden puheita tai kokemuksia, mutta tällä kertaa tuntui, että oli pakko ottaa kantaa. Etenkin kun tiedän, että olemme menossa kohti aikaa, jolloin Raamatunkin mukaan väkevät eksytykset lisääntyvät jopa uskovienkin pa-rissa. Tässä ajassa helposti juostaan yksipuoleisesti ihmeiden ja merkkien perässä, ja se voi saada monet julistajatkin tavoittelemaan niitä hinnalla millä hyvänsä. Uskon toki ihmeisiin ja merkkeihin, mutta Jumalan Henki toimii aina sopusoinnussa Raamatun sanan kanssa.

Mitä joutseniin ja kesämökkiin tulee, olen saanut joka kesä ihastella omalla kesämökilläni joutsenperheen pesimistä. Laiturilta olen saanut ottaa monia hienoja ja tunnelmallisia kuvia joutsenparista ja nii-den poikasista aivan lähietäisyydeltä. Eikä siellä ole ollut ketään tuonpuoleisuudesta, vaan yksinkertaisesti joutsenperhe.

LÄHDE: Patmos-blogit/Jouko Koistinen 18.08.2023

INFO: Patmos Lähetyssäätiön hallituksen jäsen rovasti Jouko Koistinen työskenteli kaksikymmentä seitsemän vuotta vankeinhoidossa vankilapastorina, ensin Pelson vankilassa ja sittemmin Kuopiossa, josta työstä hän jäi eläkkeelle vuonna 2020.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.