– seuraa lopun ajan aiheita

Vakava varoitus suomalaisille perheille

Asiantuntija varoittaa suomalaisia pelottavan kuuloisesta huijaustavasta, johon on petollisen helppo langeta. Hän suosittelee erityisesti perheitä sopimaan yhteisestä salasanasta.

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen varoittaa huijauksista, joissa hyödynnetään kloonattua ääntä. [Adobe Stock]
Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen varoittaa huijauksista, joissa hyödynnetään kloonattua ääntä. [Adobe Stock]

Tietoturva-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen varoittaa X:ssä huijaustyypistä, joka kuulostanee useimpien korvaan vielä silkalta tieteisfiktiolta.

– On odotettavissa, että huijarit alkavat kloonata ääntä ja soittaa esimerkiksi lapsen nimissä vanhemmille rahaa pyytäen, Järvinen toteaa.

Huijaukset, joissa lasten vanhemmilta yritetään nyhtää rahaa lapsena esiintyen, eivät ole uusia. Olemme varoittaneet aiemminkin oudoista numeroista lähetetyistä viesteistä, joissa rikolliset esiintyvät rahaa pyytävänä jälkikasvuna.

Eräässä tapauksessa suomalaisnainen lähetti rikollisille lähes 10 000 euroa saatuaan viestin tyttärenään esiintyneeltä huijarilta.

Lue myös

Viron poliisilta vakava varoitus: Katkaise puhelu välittömästi, jos kuulet nämä sanat

Asiantuntijan ilmainen vinkki

Järvinen antaa X:ssä ilmaisen ja varsin tehokkaan vinkin, jolla tällaisilta huijauksilta voi suojautua. Varautuminen kannattaa hänen mukaansa aloittaa jo nyt.

– Sovi perheen sisäinen salasana, jolla voit tarvittaessa tunnistaa aidon soittajan, hän suosittelee.

Järvisen vinkkiä voi hyödyntää myös epäilyttävien tekstiviestien kohdalla.

Vain muutama sekunti voi riittää

Maikkarin Viiden jälkeen -ohjelmassa elokuussa vieraillut Adminizen tutkimusjohtaja Sami Laiho kertoi, että tekoäly tekee digihuijauksista entistä vaikeammin tunnistettavia.

– Tekoälyn kamalimpia esimerkkejä löytyy USA:sta, jossa hätääntynyt lapsi soittaa vanhemmilleen ja pyytää heitä äkkiä lähettämään rahaa, jotta pääsee Uberilla kotiin ruuhkaisesta keskustasta keskellä yötä. Tekoälyä käytetään siinä, että se generoi lapsen äänen, Laiho totesi ohjelmassa.

Laiho kertoi Viiden jälkeen -lähetyksessä, että lapsen ääni voidaan kloonata esimerkiksi Tiktok-videolta. Kolmekin sekuntia puhetta voi Laihon mukaan riittää uskottavan huijauksen rakentamiseen.

Lähteet: Petteri Järvinen (X), MTV Uutiset

Artikkelin lähde: Iltalehti.fi/Ville Järveläinen 08.12.2023