– seuraa lopun ajan aiheita

Valmistautukaa kaikki velkakriisiin

”Tohtori Tuholta” kylmäävä viesti taloudesta: ”Kaikkien tulisi valmistautua velkakriisiin”

”Vakava taantuma on ainoa asia, joka voi hillitä hinta- ja palkkainflaatiota, mutta se tekee velkakriisistä ankaramman, ja se puolestaan heijastuu vielä syvempänä talouden taantumana”, Nouriel Roubini ennakoi.

Luottolama ja velka-ansa. Nouriel Roubini varoittaa keskuspankkeja luottamasta siitä, että inflaatiota voidaan hillitä ohjauskorkoja nostamalla ja rahoitusvakautta voitaisiin samaan aikaan tukea likviditeettituella.Kuva: MEERI UTTI/KL
Luottolama ja velka-ansa. Nouriel Roubini varoittaa keskuspankkeja luottamasta siitä, että inflaatiota voidaan hillitä ohjauskorkoja nostamalla ja rahoitusvakautta voitaisiin samaan aikaan tukea likviditeettituella.Kuva: MEERI UTTI/KL

”Tohtori Tuhona” tunnettu globaalin finanssikriisin oikein ennustanut taloustieteilijä, professori Nouriel Roubini varoittaa todella suorin sanoin talouden jyrkästä käänteestä huonompaan niin euroalueella kuin Yhdysvalloissakin.

Hän nostaa kirjoituksessaan Project Syndicate -sivustolla esiin luottolaman, jonka uhasta useat eri asiantuntijat ovat viime viikkoina varoittaneet. Kyse on siitä, että kiristyvä rahapolitiikka vaikuttaa pankkien luotonantoon ja erityisesti tiukentaa luotonannon standardeja.

”Luottolama vaikeuttaa reaalitaloutta, koska erityisesti aluepankeilla on keskeinen rooli pienten ja keskisuurten yritysten ja kotitalouksien rahoittamisessa. Viimeaikaisten negatiivisten kokonaistarjontasokkien – kuten pandemian ja Ukrainan sodan – vuoksi hintavakauden saavuttaminen koronnostoilla lisäsi kovan laskun eli taantuman ja korkeamman työttömyyden riskiä. Nyt tämä kiusallinen kompromissi sisältää myös vakavan taloudellisen epävakauden lisäriskin”, Roubini varoittaa.

LUE MYÖS

Rajuun ryöpytykseen joutunut EKP ei aio antaa periksi koronnostoissa: ”Turbulenssi voi hyvinkin olla lyhytaikainen”

”Tohtori Tuho” varoittaa täydellisestä katastrofista: ”Elämme hyvin vaarallista vaihetta – on vain huonoja vaihtoehtoja”

Talousguru Mohamed El-Erian haukkuu keskuspankit ”katastrofaalista virheistä”: ”Tämä on poikkeuksellisen vaikea tilanne”

Hän huomauttaa, että nousevat korot voivat pahimmassa tapauksessa tarkoittaa myös velka-ansaa.

”Lainanottajat kohtaavat nousevia korkoja – ja siten paljon korkeampia pääomakustannuksia – uusista lainoista ja myös jo olemassa olevista erääntyvistä veloista. Pitkien korkojen nousu johtaa myös valtaviin tappioihin pitkäaikaisia velkapapereita omistaville velkojille. Seurauksena on, että talous on joutumassa ”velka-ansaan”, jossa suuret julkiset alijäämät ja velka aiheuttavat fiskaalista dominanssia rahapolitiikkaan nähden ja korkeat yksityiset velat aiheuttavat taloudellista dominanssia raha- ja sääntelyviranomaisiin nähden.”

Roubini varoittaa keskuspankkeja luottamasta siitä, että inflaatiota voidaan hillitä ohjauskorkoja nostamalla ja rahoitusvakautta voitaisiin samaan aikaan tukea likviditeettituella.

”Velkaloukussa korkeammat ohjauskorot ruokkivat systeemisiä velkakriisejä, joiden ratkaisemiseen likviditeettituki ei riitä. Keskuspankit eivät myöskään saa olettaa, että tuleva luottolama tappaa inflaation hillitsemällä kokonaiskysyntää. Loppujen lopuksi negatiiviset kokonaistarjontasokit jatkuvat, ja työmarkkinat ovat edelleen liian kireät. Vakava taantuma on ainoa asia, joka voi hillitä hinta- ja palkkainflaatiota, mutta se tekee velkakriisistä ankaramman, ja se puolestaan heijastuu vielä syvempänä talouden taantumana. Kaikkien tulisi valmistautua tulevaan stagflaatioon liittyvään velkakriisiin.”

LÄHDE: UusiSuomi.fi/Katja Incoronato 06.05.2023