Valtava tietovuoto veroparatiisikytköksistä

Valtava tietovuoto paljastaa julkisuuden henkilöiden ja valtaapitävien veroparatiisikytkökset – Yle: Tietoja yli 200 suomalaisesta

Vuodetut dokumentit paljastavat kuinka maailman johtajat, megarikkaat ja julkkikset käyttävät veroparatiiseja omaisuusjärjestelyissään.

Rahat piilossa verottajalta. Kuvan lisännyt taakkatoimitus
Rahat piilossa verottajalta. Kuvan lisännyt taakkatoimitus

Tutkivat journalistit ympäri maailmaa ovat analysoineet kuukausien ajan vuodettuja dokumentteja, jotka paljastavat lisää tietoja siitä, kuinka maailman vaikutusvaltaisin eliitti hallinnoi omaisuuttaan.

Ylen mukaan papereista löytyy tietoja myös yli 200 suomalaisesta. Heidän joukossaan ei ole kuitenkaan poliitikkoja, Yle kertoi sunnuntaina.

Tietoja löytyy kuitenkin lukuisista kansainvälisesti tunnetuista poliitikoista ja julkkiksista.

Dokumenteissa on tietoja muun muassa Britannian ex-pääministeristä Tony Blairista, Jordanian kuninkaasta Abdullah II.sta, laulaja Shakirasta sekä Beatles-tähti Ringo Starrista. Lisäksi papereissa on tietoja yli sadasta miljardööristä sekä useista tuomareista, virkamiehistä, viranomaisista, pormestareista ja kenraaleista ympäri maailmaa. Paljastuksia on myös useista venäläisistä ja muun muassa presidentti Vladimir Putinin lähipiiristä.

Mistä on kyse?

Nyt julki tulleet niin sanotut ”Pandoran paperit” ovat uusi tietovuoto, joka sisältää miljoonia sivuja erilaisia asiakirjoja viimeisten noin 25 vuoden ajalta. Tiedot ovat peräisin useista veroparatiisipalveluista tarjoavista yhtiöistä.

Sadat toimittajat yli sadasta eri maasta ovat tutkineet yli vuoden ajan vuodettuja dokumentteja. Tiedot vuodettiin kansainväliselle toimittajajärjestö ICIJ:lle. Dokumenteissa on tietoja lähes 30 000 ihmisestä.

Informaatiota on dokumenteissa niin paljon, että lisää tietoja julkaistaan vielä useasti tulevien päivien ja viikkojen aikana.

Vuodon merkitys

Dokumenteista selviää esimerkiksi tunnettujen ihmisten suoria omistuksia erilaisissa veroparatiiseissa tai yhteyksiä veroparatiiseihin.

Kaikissa tapauksissa kyse ei kuitenkaan ole laittomuuksista.

Vuodettuja dokumentteja tutkineen brittiläisen The Guardian -lehden mukaan Pandoran papereiden merkitys on siinä, että ne paljastavat talousmaailman ”salaisen puolen” eli sen kuinka maailman rikkaat ja vaikutusvaltaiset hallinnoivat omistuksiaan maksaakseen niistä mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan veroja.

Vastaavia tietovuotoja on nähty viime vuosina aiemminkin ja ne ovat paljastaneet muun muassa sen miten rikkaat ja vaikutusvaltaiset pyrkivät kiertämään verotusta ympäri maailmaa. Vuonna 2016 vuodettiin julkisuuteen samantyyppisiä tietoja sisältävät ”Panaman paperit” ja vuonna 2017 ”Paratiisin paperit”.

Veroparatiiseja sijaitsee kymmenissä maissa ympäri maailmaa, muun muassa Singaporessa, Hong Kongissa, Sveitsissä, Bermudalla, Cayman-saarilla ja Panamalla.

Lähteet: The Guardian, AFP

LÄHDE: Iltalehti/Juho Rissanen 03.10.2021