Paljon koronakriisiä pahempaa tulossa
Maailman tulevat finanssiongelmat ovat paljon koronakriisiä vakavammat, varoittaa Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD.
Koronakriisin aiheuttamat vaikeudet julkiseen talouteen kalpenevat tulevien vuosikymmenten haasteiden rinnalla, varoittaa Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.
OECD esittää pitkän aikavälin skenaarion, jonka mukaan suurten kehittyvien talouksien hidastuminen, väestön ikääntyminen ja tuottavuuden takkuaminen jarruttavat jäsenmaiden ja G20-maiden talouskasvua.
Kasvuvauhdin ennakoidaan hidastuvan 1,5 prosenttiin nykyisestä kolmesta prosentista vuoteen 2060 mennessä. Samaan aikaan valtioiden menot kasvavat erityisesti eläkkeiden ja terveydenhuollon kustannusten vuoksi.
”Paine tämänkaltaisista pitkän aikavälin trendeistä jättää varjoonsa julkisen koronavelan hoitamisen”, OECD lausui Yvan Guillemetten ja David Turnerin valmistelemassa virallisessa asiakirjassa.
Pandemian maailmanlaajuisesti paisuttama julkinen velka on jo ajanut joitain hallituksia harkitsemaan velkasuhteen vakauttamista.
Maailmantalous
OECD-jäsenmaita ovat muun muassa Yhdysvallat, Australia, Japani, Korea sekä useat Euroopan maat, mukaan lukien Suomi, Ruotsi, Norja ja Viro.
G20-maihin kuuluvat Euroopan unionin ja Yhdysvaltain lisäksi esimerkiksi Venäjä, Saudi Arabia, Iso-Britannia, Intia ja Brasilia.
Veroja ei välttämättä tarvitse nostaa
Velan vakauttamiseksi ja julkisten palvelujen säilyttämiseksi hallitusten olisi OECD:n mukaan lisättävä tulojaan lähes 8 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Osa valtioista on ennusteen mukaan vielä tiukemmalla. Ranskassa ja Japanissa talous vaatisi yli 10 prosentin potkua. Japanissa korot ovat olleet pitkään alhaalla inflaation junnatessa ja väestön ikääntyessä.
LUE MYÖS
Taloudessa on tapahtumassa suuri käänne, sanoo todellinen sijoittajakonkari – ”Tulemme yllättymään”
Taloustieteilijät eivät ole huomioineet laskelmissaan tulevien vuosikymmenten lisämenoja, kuten ilmastonmuutokseen sopeuttamista.
Valtioiden ei kuitenkaan välttämättä tarvitse nostaa verojaan vastatakseen haasteisiin. Sen sijaan OECD peräänkuulutti työllisyysasteen ja eläkeiän nostamista.
Työllisyystoimet voisivat OECD:n mukaan puolittaa mediaanimaille ennakoidun talouspaineen vuoteen 2060 mennessä.
LÄHDE: Uusi Suomi/Jasmin Ojalainen 21.10.2021