– seuraa lopun ajan aiheita

Viranomainen nuuskii taas

Onko laitteesi suojaamattomana verkossa? Viranomainen nuuskii taas

Kyberturvallisuuskeskus etsii tietoverkoista suojaamattomia automaatiolaitteita tilannekuvan ja kyberturvallisuuden parantamiseksi.

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus tekee vuosittaisen selvityksen suomalaisten tietoverkkojen suojaamattomista automaatiolaitteista 25. lokakuuta–7. marraskuuta.

Tiedotteen mukaan selvitys toteutetaan lähettämällä yhteydenavauspyyntöjä suomalaisissa verkoissa olevien tietokoneiden ja verkkolaitteiden tiettyihin tietoliikenneportteihin ja analysoimalla niistä tulevia vastausviestejä.

Selvityksen tuloksista raportoidaan tilastotietoja selvityksen valmistuttua. Tilastotiedoista ei voi tunnistaa yksittäisiä haavoittuvia järjestelmiä. Kyberturvallisuuskeskus ottaa yhteyttä havaittujen suojaamattomien laitteiden ylläpitäjiin suoraan tai teleyritysten välityksellä ja pyrkii näin parantamaan kyberturvallisuutta Suomessa.

Suojaamattomien automaatiolaitteiden kartoitus on jatkoa Kyberturvallisuuskeskuksen edellisten vuosien kartoitukselle. Vuonna 2020 tehdyssä kartoituksessa suomalaisista verkoista löytyi reilut sata kriittiseksi arvioitua automaatiolaitteistoa tai järjestelmää, sekä lähes 800 rakennusautomaatioon liittyvää laitetta.

Suojaamattomiksi katsotaan tässä yhteydessä automaatiojärjestelmiksi tulkittavia laitteita, joiden hallinta- tai valvontakäyttöliittymä on saavutettavissa internetistä.

Selvitys perustuu Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin lakisääteisiin tehtäviin, joihin kuuluu muun muassa tiedon kerääminen verkkopalveluihin, viestintäpalveluihin ja lisäarvopalveluihin kohdistuvista tietoturvaloukkauksista ja niiden uhkista.

LUE MYÖS

Kyberturvallisuuskeskus: ”päivitä mahdollisimman nopeasti” – rikolliset käyttävät hyväkseen Windows-laitteista löytynyttä aukkoa

Valeanturit tunkeutuvat verkkoihin – ”Tällä hetkellä yleisin keino, jolla järjestelmiin murtaudutaan”

Kyberturvallisuuskeskus saamassa uusia tehtäviä

LÄHDE: TIVI/Antti Kallio 19.10.2021