– seuraa lopun ajan aiheita

Vasemmistomedia Hesarista

Hesarin omituiset määritelmät

”Etnonationalismi eli rasismi”. Hesarin pääkirjoitus vetää yhtäläisyysmerkit etnonationalismin ja rasismin välille. Heräsi kysymys, kuinka perusteltuja Hesarin väitteet ovat? Tunnettu julkinen satujen lähde Wikipedia määrittelee etnonationalismin seuraavasti:

”Etnonationalismi eli etninen nationalismi on nationalismin muoto, missä kansakunnat määritellään yhteisen perinnön perusteella, mikä yleensä tarkoittaa yhteistä kieltä, yhteistä uskontoa ja yhteistä etnistä perimää”.

Pääasiassa etnonationalismi määritellään kielen ja kulttuurin perusteella, etninen perimä usein noudattaa noita kulttuurisia rajoja.

Se, että jonkin kansakunta haluaa säilyttää perinteensä, ei ole kovin tavatonta maailmassa, pikemminkin se on perussääntö. Siis onko ”etnonationalismi” jotenkin poikkeavaa ja tuomittavaa? Sitä haluavat yleensä maat, joiden perinteinen kulttuuri on osoittautunut menestykseksi. Suomi on tyypillisesti sellainen. Saatuaan 100 vuotta sitten itsenäisyytensä vuosisatojen naapurien vallan jälkeen Suomi on ollut uskomaton menestystarina.

Suomi on tyypillinen etnonationalistinen valtio, kulttuuriperimä, kieli, uskonto ovat lähtökohtaisesti kansalaisia yhdistävä tekijä. Rodullisestikin suomalaiset ovat kohtalaisen yhtenäinen ryhmä. Suomessa on n. 5% suuruinen ruotsia äidinkielenään käyttävä ryhmä. Muuten he edustavat aika paljon samoja kulttuurisia perinteitä kuin suomenkieliset. Ruotsinkielisten ”etnonatinalistista” perimää Suomessa on luvattu suojata, erityisesti Ahvenanmaan osalta.

Etnonationalistista kulttuuri, uskonto ja kieliperimäänsä pyrkivät suojelemaan myös monet valtiot, jotka ovat epäonnistuneet paremman yhteiskunnan rakentamisessa. Esimerkiksi islaminuskoiset haluavat ymmärrettävästi säilyttää uskontonsa peruspiirteitä. Islam on kuitenkin enemmän kuin ”uskonto” perinteisessä mielessä vaan se on samalla maallinen hallintojärjestelmä, joka määrittää miten uskovaisten pitää elää elämäänsä.

Onko suomalaisilla oikeus puolustaa kulttuuriaan ja perinteitään? Vihervasemmistossa julistettiin vielä reilu 10 vuotta sitten, että maahanmuutolla pitää saada värittömään suomalaiseen elämänmenoon ”jännää etnistä värinää”. Kun viime aikoina maahanmuuton tuomaa ”jännää etnistä värinää” on uutisoitu mediassakin sekä Suomessa, että Ruotsissa, on tuollaiset puheet vähin äänin unohdettu.

Jotkut suomalaiset haluavat siis hävittää perinteisen suomalaisen kulttuurin ja toisaalta osa suomalaisista haluaa säilyttää omaa kulttuuriperimäänsä. Hesarin pääkirjoitus rakentuu väitteelle, että suomalaisen perinteen säilyttävät ovat rasisteja. Jos tuollainen tulkinta hyväksytään, aukeaa varsin omituisia näkökulmia.

Jokin vuosikymmen sitten satoja tuhansia suomalaisia muutti työn perässä Ruotsiin. Ruotsissa ei vähääkään kunnioitettu tulijoiden kieliperimää, vaan se pikemminkin haluttiin hävittää. Oliko Ruotsin suhtautuminen siis rasismia?

Ahvenanmaa haluaa pitää oman kielellisen kulttuurinsa ja haluaa sen perusteella estää erityisesti suomenkielisten laajamittaisen muuton Ahvenanmaalle. Ovatko ahvenanmaalaiset rasisteja?

Useissa islamilaisissa maissa ei hyväksytä sitä, että maahan muuttaneet säilyttävät monia perinteisiä elämäntapojaan. Islam määrää, millaiset elämäntavat ovat hyväksyttäviä. Islam on paitsi uskonto, myös maallinen hallintojärjestelmä. Ovatko islamilaiset maat rasisteja?

Mm. Suomessa elinkeinoelämä vaatii laajamittaista työperäistä maahanmuuttoa. Jotta maahanmuuttajat voisivat työllistyä moniin ammatteihin, heidän on opittava sujuva Suomen kieli. Onko sellaisen vaatiminen rasismia?

Se, että jokin kansakunta haluaa säilyttää omat perinteensä ja kulttuurinsa on varsin normaali asia, varsinkin jos kulttuuri on ollut menestyksekästä. Kansakunnalla on oikeus säilyttää kulttuurinen perinteensä. Jos sen perusteella aletaan syyttämään tuota haluavia maan kansalaisia rasismista, ollaan varsin kummallisella pohjalla. Sitä Hesarin (nimetön) pääkirjoitus ilmeisesti yrittää väittää.

Hesari – valheita koko rahalla.

LÄHDE: Oikeamedia.com/blogi/Olli Pusa 12.07.2023


Rasismin hyssyttelyn pitää loppua nyt – Pääkirjoitus | HS.fi