– seuraa lopun ajan aiheita

Venäjän tulevaisuus

Entä jos Vladimir Putinille käy jotakin? Näin Kreml taistelisi vallasta

Professorin mukaan poliittisen eliitin vanha kaarti voi kokea presidentin seuraajan uhkana.

Presidentti Vladimir Putin. LEHTIKUVA / AFP Natalia Kolesnikova
Artikkeliin liittyvä kuva: LEHTIKUVA / AFP Natalia Kolesnikova

Julkisuudessa on esiintynyt spekulaatioita presidentti Vladimir Putinin aseman horjumisesta ja Kremlin valtataisteluista. Lisäksi presidentin julkiset esiintymiset ovat herättäneet kysymyksiä Putinin terveydentilasta.

Yhdysvaltain Syracusen ylipiston professori Brian Taylor toteaa, että useimmissa arvioissa vallankaappausta ei pidetä todennäköisenä. Valta Kremlissä voi hänen mukaansa kuitenkin vaihtua yllättäen, jos Putinin terveydentila heikkenee tai hän menehtyy.

Taylor käy twiittiketjussaan läpi skenaariota siitä, miten tämä näkyisi Venäjän vallan kamareissa.

– Putin on heikentänyt muodollisia sääntöjä ja tehnyt itsestään järjestelmän avainhenkilön. Tämä tietää suurta epävarmuutta, jos hän ei ”kykene täyttämään velvollisuuksiaan”. Yksi sääntö on kuitenkin selvä: pääministeristä tulee virkaatekevä presidentti ja uudet vaalit järjestetään, professori sanoo twiitissään.

Venäjän poliittinen eliitti pitäisi hänen mukaansa kiinni tästä säännöstä. Tämä johtaisi siihen, että Putinin seuraajaksi nousisi pääministeri Mihail Mišustin, mutta hänen asemansa voisi Taylorin mukaan horjua.

– Joku saattaisi haastaa hänet, tai hänellä voisi olla vaikeuksia pitää Putinin joukkuetta koossa. Hän on suhteellisen uusi, jonka vanha kaarti voisi kokea uhkaavaksi.

Professori arvioi, että Venäjän armeija todennäköisesti taipuisi siviilitaustaisen johtajan alaisuuteen. Näin ollen väkivaltainen valtataistelu on epätodennäköinen, mutta sitä ei Taylorin mukaan voi kuitenkaan sulkea pois.

– Tätä todennäköisempää on eri ryhmittymien sisäisen taistelun kiihtyminen, jollaista Venäjä on nähnyt aiemminkin, hän toteaa.

Valtataistelusta ei Taylorin mukaan välttämättä tule kiihkeä, jos Putinilla on aikaa suunnitella vallan vaihtuminen seuraajalleen.

– Hän voisi asettaa eri ryhmät kaverinsa taakse (ja emme tiedä, kuka se on). Jos näin ei tapahdu, kiinnittäkää turvavyönne, professori varoittaa.

LÄHDE: Verkkouutiset/Matti Lepistö 28.04.2022