– seuraa lopun ajan aiheita

ICE-yhteystieto ei auta hätätilanteessa

Onko sinullakin tällainen yhteystieto puhelimessasi? Hylkää se, hätätilanteisiin on parempi ratkaisu

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Moni on voinut merkitä puhelimensa osoitekirjaan ICE-yhteystiedon, vaikkei siitä tosipaikan tullen olisi mitään apua. ICE-kontakti pitää merkitä älypuhelimeen oikein.

ICE eli In Case of Emergency on kansainväliseksi mielletty tapa merkitä yhteystietoihin se henkilö, johon hätätilanteessa tulisi ottaa yhteyttä. Teleoperaattori DNA muistuttaa, että vanhoista peruspuhelimista periytyvä tapa ei enää toimi nykyajan älypuhelimissa.

Pelkkä merkintä ”ICE” yhteystiedoissa ei auta, jos pelastushenkilökunta ei pääse käsiksi onnettomuuden uhrin puhelimen tietoihin. Siksi on tärkeää asettaa ICE-kontakti niin, että sen saa puhelimesta selville lukitusta avaamatta.

Onnettomuuspaikalla ei uhrien älylaitteita todennäköisesti lähdetä tutkailemaan, mutta myöhemmin sairaalassa tilanne on jo toinen. DNA toteaakin tiedotteessaan, että viranomaisten yrityksiä tavoittaa lähiomainen voi nopeuttaa se, että tiedot ovat helposti saatavilla. Näin voidaan saada myös tietoa esimerkiksi uhrin lääkityksistä tai perussairauksista.

Kontaktin lisääminen Androidilla tai iPhonella

Android-laitteissa ICE-kontaktin lisäämisen tapa vaihtelee valmistajittain ja järjestelmäversioittain, mutta perusajatus on sama. Uudemmilla järjestelmäversioilla se tapahtuu Googlen ohjeiden mukaan valitsemalla Asetukset > Tietoja puhelimesta > Hätätilannetiedot. Lukitusnäytölle on mahdollista lisätä myös tekstiä, kuten nimiä, puhelinnumeroita tai terveystietoja.

Esimerkiksi Android 9:ää käyttävällä Samsung-puhelimella polku on hieman pidempi: Asetukset > Tietosuoja ja turvallisuus > Hätäviesti > Yhteystiedot hätätilanteessa > Lisää yhteystieto. Hätäviesti-valikossa muistutetaan, että hätäpuhelun voi soittaa painamalla virtapainiketta nopeasti viisi kertaa.

Samalla toiminnolla käyttäjällä on mahdollisuus laittaa päälle myös hätäviesti valitulle yhteyshenkilölle senhetkisillä sijaintitiedoilla. Uusimmissa Samsung-puhelinversioissa hätäyhteyshenkilöt lisätään ja muokataan kohdassa: Asetukset > Turvallisuus ja hätätilanteet > Hätäyhteyshenkilöt. OnePlus-puhelimilla hätätilannetietojen lisäys onnistuu asetuksien kohdasta Turvallisuus ja näytön lukitus > Hätäpelastus.

Applen iPhonella hätäyhteyshenkilön lisääminen tapahtuu puhelinluettelon kautta. ICE-yhteyshenkilön saa valittua avaamalla ICE-kontaktiksi nimettävän henkilön yhteystietosivun ja valitsemalla Lisää ICE-yhteyshenkilöksi. Tämän jälkeen yhteystieto näkyy myös kohdassa SOS-tiedot, johon päästään pitkin valikkoreittiä Asetukset > Terveys > SOS-tiedot.

Valitun kontaktin yhteyteen voi lisätä tiedon siitä, onko henkilö esimerkiksi puoliso, sukulainen tai ystävä. SOS-tietoihin voi lisätä myös henkilökohtaisia terveystietoja sairauksista lääkityksiin ja allergioihin.

Näin ICE-kontaktille soitetaan avaamatta lukitusta

Android-puhelimella hätäyhteyshenkilön saa näkyviin, kun pyyhkäisee lukitusruutua ylöspäin ja klikkaa kohtaa Hätäpuhelu. Avautuvassa valikossa voi paitsi soittaa paikalliseen hätänumeroon, myös ottaa yhteyden omistajan valitsemaan ICE-kontaktiin: Tiedot hätätilanteessa > Yhteystiedot hätätilanteessa.

Lukitusta iPhonesta (iPhone 8 tai uudempi) vastaavat tiedot saa esiin valikosta, joka aukeaa painamalla pohjaan pitkään ja yhtäaikaisesti sekä virtanäppäintä että jompaakumpaa äänenvoimakkuuspainiketta.

Sieltä valitaan SOS-tiedot, jolloin ruudulle ilmestyvät terveystiedot sekä yhteyshenkilöt, joille voi soittaa puhelinnumeroa painamalla. Jos lukittu puhelin kysyy pääsykoodia, hätäyhteystietoihin pääsee painamalla Hätätilanne-painiketta ja valitsemalla sen jälkeen SOS-tiedot.

LUE MYÖS

IPhonen uusi ominaisuus: TouchID:n saa nopeasti pois päältä – pitää ryöstäjät ja poliisit ulkona puhelimesta

Piileskeleekö kaapissasi ”zombiakku”? Älä tee tätä kohtalokasta virhettä kevätsiivouksessa

Auta pelastuslaitosta tämän uuden verkkopalvelun avulla

LÄHDE: TIVI/Janne Laakso 11.07.2022