– seuraa lopun ajan aiheita

Antisemitismi ja woke-ideologia

Suomalaisdosentti Ylellä: ”Antisemitismi on pesiytynyt woke-ideologiaan”

”Perinteisen” äärioikeistolaisen juutalaisvastaisuuden lisäksi nousussa ovat nyt islamistinen sekä vasemmistolainen antisemitismi, asiantuntija kertoi Ylen lähetyksessä. Euroopan antisemitistisissä piikeissä näkyvät yleensä Lähi-idän tapahtumat.

Mielenosoitukset. Israelin sotatoimien vastustamiseen ja palestiinalaisten puolustamiseen sekoittuu toisinaan juutalaisvihaa mielenosoituksissa, joita on järjestetty ympäri maailman. Lisäksi juutalaisvastaiset teot ovat lisääntyneet mm. Euroopassa. Kuvituskuva Malesiasta.Kuva: epa10928531
Mielenosoitukset. Israelin sotatoimien vastustamiseen ja palestiinalaisten puolustamiseen sekoittuu toisinaan juutalaisvihaa mielenosoituksissa, joita on järjestetty ympäri maailman. Lisäksi juutalaisvastaiset teot ovat lisääntyneet mm. Euroopassa. Kuvituskuva Malesiasta.Kuva: epa10928531

”Perinteisen” äärioikeistolaisen juutalaisvastaisuuden rinnalla etenkin islamistinen ja vasemmistolainen antisemitismi ovat ryöpsähtäneet kasvuun ja julki Israelin ja Gazan tapahtumien seurauksena, arvioi juutalaisuutta ja antisemitismiä tutkinut Åbo Akademin dosentti, teologian tohtori André Swanström Ylen Ykkösaamussa keskiviikkona.

Juutalaisvastaiset mielenosoitukset ja välikohtaukset ovat lisääntyneet viime viikkoina paitsi Lähi-idässä ja arabimaailmassa myös eri puolilla Eurooppaa. Mielenosoituksissa on usein kyse oikeutetusta Palestiinan asukkaiden puolustamisesta ja Israelin sotatoimien vastustamisesta, mutta niihin sekoittuu myös juutalaisvihaa.

Antisemitismin puolella ollaan, kun palestiinalaisten oikeuksien ajaminen saa ”vahvasti Israelia demonisoivia piirteitä”, Swanström sanoi Ylellä.

Hänen mukaansa ”antisemitismin vallitsevia muotoja” ovat tällä hetkellä perinteisen äärioikeistolaisen antisemitismin lisäksi ”islamistinen antisemitismi, joka kytkeytyy laajemmin islamistiseen liikehdintään, sekä vasemmistolainen antisemitismi, joka on kytköksissä Neuvostoliiton propagoimaan antisemitismin versioon”.

LUE MYÖS

Kansanedustaja puhui mielenosoituksessa, jossa huudettiin juutalaisvastaiseksi tulkittua viestiä – Sanoo, ettei kuullut huutoa

Tutkijat varoittavat: Tällainen eskalaation ketju väijyy nyt Israelin yllä – Iranilta selvä uhkaus

”Nämä islamistiset ja vasemmistolaiset antisemitismin muodot ’trendaavat’. Tietyllä tapaa voidaan nähdä antisemitismin myös pesiytyneen niin sanottuun woke-ideologiaan, johon se on uinut sisään tässä vasemmistolaisessa muodossaan”, Swanström sivuaa poliittista valveutuneisuutta korostavaa rasismin ja syrjinnän vastaista liikettä.

Ylen toimittaja pyysi Swanströmiä tarkentamaan, miten antisemitismi näkyy woke-liikkeessä.

”Siellä syyllistetään Israelia tavalla, joka edustaa antisemitismiä. Israelia kohdellaan kaksoisstandardein”, dosentti sanoo.

Liikkeessä näkyy hänen mukaansa ”vasemmistolaisen progressiivisen ideologian omaksuma Palestiinan-asian kannattaminen, mikä sinänsä on positiivinen asia”. Swanström korosti lähetyksessä sitä, että palestiinalaisten asian ja oikeuksien puolustaminen on tärkeää.

”Mutta sinä vaiheessa, kun se saa vahvasti Israelia demonisoivia piirteitä tämä palestiinalaisten oikeuksien ajaminen, niin silloin ollaan antisemitismin puolella”, hän sanoo jatkaen:

”Kun juutalaisia pidetään kollektiivisesti vastuullisina Israelin valtion toimista, silloin ollaan antisemitismin kanssa tekemisissä.”

Helsingin yliopiston dosentti Mikko Ketola muistutti lähetyksessä, että juutalaisvastaisuutta on esiintynyt Euroopassa historiallisista ajoista lähtien, tilanteesta riippuen ”enemmän tai vähemmän”. Juutalaisilla on viime vuosikymmeninä ollut Ketolan mukaan turvatonta tietyissä Euroopan maissa, kuten Saksassa, Ranskassa ja Belgiassa, ja esimerkiksi juutalaisuuden ulkoisia merkkejä on paikoin pyritty välttämään.

Kun Lähi-idässä on konflikteja Israelin ympärillä, antisemitistiset mielenilmaukset lisääntyvät, ja tästä Euroopan unioni on ollut jo aiemmin huolissaan, Ketola kertoi.

LUE MYÖS:

Hamasia tukeva toiminta kielletään Saksassa – Olaf Scholz sättii mielenosoittajat ja Palestiinan presidentin: ”Häpeällistä”

Juutalaisvihaa ja mielenosoituskieltoja – Näin Lähi-idän kriisi tuli Euroopankin kaduille

EU-parlamentilta vahva kanta Israelin ja Hamasin väliseen konfliktiin – Kahta järjestöä vaaditaan terrorilistalle

Täällä Bryssel: Suhde Israeliin jakaa EU-maita syvästi

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 01.11.2023

INFO: Woke-ideologian oikea luonne , käytä myös hakusanaa: woke