Arkielämän valvontakoneisto etenee

EU päätti: Autoihin lisätään pakollinen ylinopeusrajoitin ja musta laatikko

EU on hyväksynyt ehdotuksen, joka suitsii ylinopeutta ja helpottaa onnettomuustutkintaa.

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Heinäkuun 6. päivän jälkeen vuonna 2022 esitellyt uudet autot tulevat sisältämään pakollisen ylinopeusrajoittimen sekä mustan laatikon.

Vuoden 2024 heinäkuussa laitteet muuttuvat pakollisiksi kaikkiin uusiin autoihin riippumatta niiden julkaisuajankohdasta, Autoblog kirjoittaa .

EU haluaa päätöksellään hillitä ylinopeuksia ja helpottaa onnettomuustutkintaa. Jälkimmäisestä vastaa autoihin pakollisiksi määritelty musta laatikko, joka tallentaa tietoa auton liikkuessa. Ensimmäisen puolestaan estää eräänlainen ”nopeudenrajoitin”, jonka tarkoituksena on herättää kuljettajan huomio ajonopeuteen.

Autovalmistajat voivat itse päättää, miten ne haluavat toteuttaa ylinopeuden rajoittimen. Se voi olla esimerkiksi merkkiääni tai ratin välittämä värähtely nopeusrajoituksen ylittyessä riittävän paljon. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tiedossa, kuinka paljon nopeusrajoituksen tulee ylittyä ennen kuin rajoitin puuttuu peliin.

Ainakin toistaiseksi kuljettaja voi kuitata rajoittimen huomautuksen painamalla kaasupoljinta. On kuitenkin mahdollista, että myöhemmin tulevaisuudessa autosi ei yksinkertaisesti salli ylittää nopeusrajoitusta edes hetkellisesti.

Lisäksi epäselvää on se, miten kulloinkin voimassa oleva nopeusrajoitus siirretään rajoitinjärjestelmään. Uusissa autoissa olevat nopeusrajoitustunnistimet kun todistettavasti toimivat välillä aivan miten sattuu.

Autoihin pakolliseksi tuleva musta laatikko puolestaan tallentaa useita erilaisia tietoja kuljettajan toiminnasta, kuten ajonopeuden, moottorin kierrokset, törmäyksen voimakkuuden sekä sen, käyttivätkö kuljettaja ja mahdolliset matkustajat turvavyötä 30 sekuntia ennen ja 10 sekuntia jälkeen onnettomuuden.

Autoilijoille annetaan kuitenkin lupaus, että näihin tietoihin pääsevät käsiksi onnettomuuden sattuessa vain viranomaiset.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Timo Tamminen 16.07.2022