– seuraa lopun ajan aiheita

EU:n yhtenäisyys alkaa murentua

EU:n yhtenäisyys ”alkaa murentua” – Lehti: Uudet Venäjä-pakotteet yhä jumissa

Euroopan unionin johtajat kokoontuvat maanantaina ylimääräiseen huippukokoukseen, mutta kokouksen ei odoteta päättävän kuudennesta pakotepaketista. Unkaria ei ole saatu tukemaan Venäjän öljyn tuontikieltoa.

Unioni koolla. EU-maiden johtajat kokoontuvat ylimääräiseen huippukokoukseen maanantaina. Arkistokuvassa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.Kuva: epa09956070
Unioni koolla. EU-maiden johtajat kokoontuvat ylimääräiseen huippukokoukseen maanantaina. Arkistokuvassa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.Kuva: epa09956070

Hätäkokoukseksikin kutsuttu ylimääräinen EU-huippukokous on koolla maanantaina, mutta siltä ei odoteta kiireellistä päätöstä kuudennesta Venäjän-vastaisesta pakotepaketista. Euractiv-sivusto kertoo, että jäsenmaiden EU-lähettiläiden kiivaat neuvottelut viikonloppuna eivät tuottaneet tulosta eli ratkaisua unionin öljykiistaan.

LUE MYÖS

Näin EU aikoo ratkaista venäläistä öljyä koskevan kiistan – Mediat: ”Laivoissa on enemmän joustavuutta”

Tärkeän EU-kokouksen asialista on pitkä: Pakotteet, Ukrainan jälleenrakennus, ruokakriisi – Antaako Viktor Orbán vihdoin periksi?

Unkari vastustaa yhä Venäjän öljyn tuontikieltoa, joka on uuden pakotepaketin keskeinen osa. EU:n vastarannankiiskeä ei ole saatu suostuteltua venäläisestä öljystä irtautumiseen, vaikka esillä on ollut erilaisia kompromissiratkaisuja. Unkari vaatii esitetyn kahden vuoden poikkeussiirtymäajan sijasta neljän vuoden siirtymäaikaa ja mittavia taloudellisia korvauksia EU:lta.

Unkarin mukaan sen käyttämästä öljystä peräti 65 prosenttia tuodaan Venäjältä Druzhba-putkea pitkin. Euractivin mukaan neuvotteluissa on ollut esillä muun muassa Druzhban sulkeminen pakotteiden ulkopuolelle niin, että öljyn tuontikielto koskisi vain tankkereilla meriteitse tuotavaa venäläisöljyä. Tankkereilla tuodaan kaksi kolmasosaa Euroopan venäläisöljystä.

LUE MYÖS

Kaasun kallistuminen nosti lämmityslaskut taivaisiin – Kouvolalaisen Petrin kulut moninkertaistuivat: ”Kyllähän tämä pikkuisen syö”

Jos maanantaiaamun viime hetken virkamiesneuvottelutkaan eivät tuota tulosta, EU-johtajat saavat todennäköisesti kokouksessaan tilannekatsauksen ja neuvottelut jatkuvat myöhemmin viikolla.

Saksan talousministeri Robert Habeck sanoi Euractivin mukaan, että EU:n yhtenäisyys ”alkaa murentua”, kun Venäjälle asetettujen pakotteiden seuraukset alkavat näkyä jäsenmaissa.

EU-komission ehdotuksessa öljyn tuontikiellosta venäläisen raakaöljyn ostaminen lopetettaisiin puolessa vuodessa ja öljyjalosteiden ostaminen vuoden loppuun mennessä.

LUE MYÖS:

Tyly arvio EU:sta ja Vladimir Putinista: ”Angela Merkelin politiikasta maksetaan nyt raskasta hintaa” – Suursijoittaja vetosi Mario Draghiin

Täällä Bryssel: Paine kasvaa EU:ssa – Venäjän ja oligarkkien jäädytetyt varat halutaan käyttöön Ukrainassa

Ukrainan presidentti ja Italian pääministeri puivat ruokakriisiä: ”Meidän on avattava satamat” – Myös USA ja G7 halutaan mukaan neuvotteluihin

Lue lisää

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 30.05.2022

Kannattaa lukea: Eurostoliiton tuho