– seuraa lopun ajan aiheita

Haluatko terveellisemmän sisäilman?

Haluatko terveellisemmän hengitysilman sisälle? Uusi tutkimus: Nämä huonekasvit tuhoavat saasteista ison osan

Tavallisten huonekasvien vaikutusta sisäilman laatuun on tutkittu jo kauan. Nyt saatiin taas lisää todisteita.

Palmuvehkoja. Yksi tutkituista kasvilajeista oli palmuvehka. Wikimedia Commons / "Mokkie" (CC-BY-SA 3.0)
Palmuvehkoja. Yksi tutkituista kasvilajeista oli palmuvehka. Wikimedia Commons / ”Mokkie” (CC-BY-SA 3.0)

Tavallisten huonekasvien vaikutusta sisäilman laatuun on tutkittu jo kauan. Nyt tuoreessa tutkimuksessa on saatu jälleen todisteita siitä, että tietyt kasvit parantavat ilmaa sitomalla sen seasta saasteita pois.

Tämä pätee ainakin palmuvehkaan (Zamioculcas zamiifolia), pikkuviirivehkaan (Spathiphyllum wallisii) ja tuoksutraakkipuuhun (Dracaena fragrans), joiden vaikutusta ilman typpidioksidipitoisuuteen brittiläiset kasvitieteilijät tarkkailivat. Kaikki näistä lajeista ovat yksisirkkaisia kasveja.

Kukin kasveista imi tunnin sisällä typpidioksidipitoisuuden kammiosta puolet alhaisemmaksi, kerrotaan lehdistötiedotteessa. Vaikutus oli siten hyvin selkeä.

Lehtipinta-alaa kohti tehokkaimmin toimi palmuvehka ja toiseksi tehokkaimmin tuoksutraakkipuu. Ero palmuvehkan ja pikkuviirivehkan välillä oli kuitenkin vain kaksinkertainen.

Kammio oli kasveihin nähden pienehkö, joten kasvien vaikutus näytti kokeissa suuremmalta kuin mitä se todennäköisesti on käytännössä asuinhuoneistossa. Niinpä Christian Pfrangin johtamat tutkijat laskivat realistisemman skenaarion: 15 neliömetrin kokoisen huoneen, jossa kasvaa viisi kappaletta jotakin edellä mainituista kasveista. Tässä tapauksessa typpidioksidin määrä vähenee 20 prosenttia.

  • Lue myös:

Parempi kuin kallis puhdistin – Tutkimus: ihan tavallinen huonekasvi poistaa kuusi kahdeksasta sisäilmahaitasta

Typpidioksidin määrä ilmassa oli kokeiden lähtötilanteessa 100 miljardisosaa eli 0,1 miljoonasosaa tilavuuden mukaan. Tämä pitoisuus on lähellä hajukynnystä, eikä se aiheuta välitöntä terveyshaittaa. Työsuojeluhallinnon mukaan Suomessa 0,1 ppm on tyypillinen pitoisuus työpaikalla.

Sitä ei toistaiseksi tiedetä, miksi ja millä mekanismilla nämä kasvit sitovat ilmasta typpidioksidia. Pfrangin ryhmä kuitenkin osoitti, että kasvit tuhoavat tätä saastetta riippumatta valaistuksesta ja mullan kosteudesta.

Kokeissa käytettiin kustakin kasvista viittä yksilöä. Tutkijat ottivat tuloksissa huomioon typpidioksidin vuotamisen tutkimuskammista ulos tekemällä kokeet myös tyhjällä kammiolla. Tämä nollamittaus vähennettiin havainnoista.

Tieteellinen raportti työstä on julkaistu lehdessä nimeltä Air Quality, Atmosphere & Health. Se on vapaasti luettavissa.

  • Lue myös:

Puistopuut eivät vähennä kaupunkien ilmansaasteita, vaan voivat pahentaa tilannetta – Suomalaistutkijoiden ällistyttävä havainto pätee kaikkialla maailmassa

Suurin osa suomalaisista tekee tämän virheen tuulettamisessa

Puut toimivat kaupunkien ”ilmastointilaitteina” – laskennallinen jäähdytysvaikutus jopa 95 kWh/puu

Viherseinä puhdistaa sisäilman

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuomas Kangasniemi 22.03.2022