– seuraa lopun ajan aiheita

Suomea kohtaa pahantahtoinen vaikuttaminen

Sotatieteiden tohtori: Tämä pitää sanoa ääneen – Suomen varauduttava ”selkeästi voimistuvaan, pahantahtoiseen” vaikuttamiseen

Jarno Limnéll. Kuva: KIMMO HAAPALA
Jarno Limnéll. Kuva: KIMMO HAAPALA

”Hybridivaikuttamisen yhtenä tavoitteena on kaventaa kohdemaan ulko- ja turvallisuuspoliittista liikkumatilaa. Suomenkin kohdalla se tarkoittaisi, että Suomen omaa päätösvaltaa ja vaihtoehtojen määrää pyritään viemään Suomelle epäedulliseen suuntaan”, Jarno Limnéll arvioi.

Suomen on ”varauduttava moninaiseen ja nykyisestä selkeästi voimistuvaan pahantahtoiseen hybridivaikuttamiseen” suomalaista yhteiskuntaa kohtaan. Näin katsoo sotatieteiden tohtori ja kokoomuspoliitikko Jarno Limnéll Puheenvuoro-blogissaan.

”Suomeen kohdistuu hybridivaikuttamista, ja se on syytä sanoa ääneen”, Limnéll toteaa.

”Riskeistä ja uhkista täytyy olla tietoinen ja ne pitää tunnustaa rehellisesti, jotta ne voi ennakoida ja jotta niihin voi varautua”, hän jatkaa.

LUE MYÖS

Professori: Suomi on nyt ”voimakkaasti konfliktin osapuoli” ja altis Venäjän toimille – Nato-jäsenyysharkinnassa kova aikapaine

Limnéll kertaa blogissaan sitä, miten Ukrainassa Venäjä sai vaihdettua länsimielisen hallituksen mieleisekseen neljä vuotta ennen Krimin valtausta.

”Hybridivaikuttaminen tapahtuu harmaalla alueella sodan ja rauhan välisessä maastossa, sodan julistamisen kynnyksen alapuolella, ja harmaat sävyt ovat tummenemassa. Tämä on syytä ottaa Suomessa vakavasti. Hybridivaikuttamisen yhtenä tavoitteena on kaventaa kohdemaan ulko- ja turvallisuuspoliittista liikkumatilaa. Suomenkin kohdalla se tarkoittaisi, että Suomen omaa päätösvaltaa ja vaihtoehtojen määrää pyritään viemään Suomelle epäedulliseen suuntaan. Se ei ikinä ole pienen maan kannalta hyvä asia”, Limnéll kirjoittaa.

Venäjä aloitti helmikuun lopulla hyökkäyssodan Ukrainassa. Suomessa on alkanut selontekoprosessi, jonka yhteydessä perataan myös Suomen mahdollista jäsenyyttä puolustusliitto Natossa.

LUE MYÖS:

Martti J. Kari: Venäjä käy tänä keväänä kovaa taistelua suomalaisten mielistä

Suomi on yksi Venäjän listaamista vihamielisistä valtioista – Se voi tarkoittaa esimerkiksi tätä: ”Varauduttava suoriinkin kyberhyökkäyksiin”

”Aika heikoilla olisimme, jos Anonymous olisi vihollisenamme” – Suomen panostettava kyberturvallisuuteen, vaatii Riikka Slunga-Poutsalo

Kohta tulee turtuminen ja eskaloituminen”, varoittaa kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo Suomea – Ex-puoluesihteeri kommentoi ensi kertaa haavaa perussuomalaisissa

LÄHDE: Uusi Suomi/Jenni Tamminen 23.03.2022