– seuraa lopun ajan aiheita

Henkilötunnuksen käyttö muuttuu merkittävästi

Henkilötunnuksen käyttöä halutaan muuttaa merkittävästi – uudet lait voimaan jo ensi vuonna

Identiteettivarkaat kuriin. Myös nimen ja henkilötunnuksen yhdistelmän käyttäminen tunnistautumiseen olisi uuden lain mukaan kiellettyä.
Identiteettivarkaat kuriin. Myös nimen ja henkilötunnuksen yhdistelmän käyttäminen tunnistautumiseen olisi uuden lain mukaan kiellettyä.

Oikeusministeriön valmistelema lakiesitys liittyy laajempaan henkilötunnuksen uudistamishankkeeseen.

Pelkän henkilötunnuksen käyttö tunnistautumisessa halutaan kieltää Suomessa. Oikeusministeriön valmistelema lakiluonnos on osa hallituksen esitystä väestötietojärjestelmää ja Digi- ja väestötietoviraston varmennepalveluita koskevan lain muuttamisesta.

Tarkoitus ei sinänsä ole kieltää henkilötunnuksen käyttöä, vaan jatkossa tunnistautumiseen ei riitä pelkkä henkilötunnus tai henkilötunnuksen ja nimen yhdistelmä.

Muutos toteutettaisiin uudistamalla tietosuojalakia sekä henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisestä annettuja lakeja.

Henkilön yksilöiväksi tunnisteeksi tarkoitettuun henkilötunnukseen liittyy riski identiteettivarkaudesta. Tyypillisiä henkilötunnuksen väärinkäyttöön liittyviä tilanteita ovat pienten luottojen ottaminen toisen henkilötiedoilla tai esimerkiksi väärennetyn osoitteenmuutoksen tekeminen verkkokauppaostosten ohjaamiseksi väärään osoitteeseen.

LUE MYÖS

Näin moni suomalainen on joutunut identiteettivarkauden kohteeksi

Toisen ihmisen henkilötunnusta voi käyttää myös häirintä- sekä kiusaamistarkoituksessa. Henkilötunnusten väärinkäyttö nousi julkiseen keskusteluun erityisesti Vastaamon tietomurron jälkipuinnissa, jolloin apulaistietosuojavaltuutettu kertoi selvittävänsä mahdollisuuksia tiukentaa henkilötunnuksen käyttöön liittyvää sääntelyä.

Nyt tiukempi linja on etenemässä lakipykäläksi saakka. Lausuntokierroksella 13. heinäkuuta asti oleva lakiehdotus on tarkoitus liittää osaksi valtiovarainministeriön valmistelemaa laajempaa henkilötunnusten uudistusta.

Uudistuksen tavoitteena on muun muassa mahdollistaa sukupuolineutraalit henkilötunnukset sekä ehkäistä identiteettivarkauksia. Uudenmuotoinen henkilötunnus otettaisiin valtiovarainministeriön loppuraportin mukaan käyttöön vuodesta 2027 alkaen. Tunnistautumiskäytön kieltäminen aloitettaisiin aikaisemmin, sillä näiden lakien on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2023.

Asiasta uutisoi ensin AfterDawn.

LUE MYÖS

Hetu-uudistus panee it-järjestelmiä uusiksi – ict-johtaja toppuuttelee pelkoja jättilaskusta

Vastaamon tietomurron uhrien kärsimys jatkuu – varastettuja henkilötietoja käytetään uusissa rikoksissa

Kun identiteetti varastetaan – 9 asiaa, joilla suojaat itseäsi

LÄHDE: TIVI/Joakim Kullas 16.06.2022