Ruotsin jengeissä yli tuhat alaikäistä

Ruotsin poliisi kehottaa pohtimaan uusia keinoja jengirikollisuuden kuriin saamiseksi

Alaikäiset jengiläiset huolestuttavat Ruotsin poliisia. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Alaikäiset jengiläiset huolestuttavat Ruotsin poliisia. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Jo yli tuhat alaikäistä toimii Ruotsissa osana maan järjestäytyneen rikollisuuden verkostoja, uutisoi SVT. Tilannetta kartoittanut Ruotsin poliisi on tunnistanut jo noin 1200 alaikäistä jengiläistä, mutta poliisin mukaan luku on todellisuudessa luultavasti tätäkin suurempi.

Tiedossa olevista nuorista noin 170 on alle 15-vuotiaita.

Mikäli Ruotsissa paljon huolta herättäneeseen jengiväkivaltaan ja ammuskeluihin halutaan puuttua, on jengien alaikäisiin kohdistuvaa rekrytointia torjuttava, sanoo Sörmlandin poliisissa työskentelevä Christoffer Bohman.

– Jos puhutaan oikein nuorista, niin se on porukka jota emme tunne kauhean hyvin. Heidän radikalisoitumisensa tapahtuu nopeasti, matka normaalielämästä luopumisesta ampuma-aseisiin voi olla erittäin lyhyt.

– Meillä on tapauksia, joissa varsin harvoista rikoksista on menty suoraan ammuskeluihin, Bohman sanoo.

Nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisemisen aika-ikkuna on pieni, hän toteaa. Monet syrjäytyneet nuoret hakevat jengeistä yhteenkuuluvuutta ja identiteettiä. Bohmanin mukaan uusia keinoja tilanteen parantamiseksi on keksittävä.

– Joudumme ehkä teurastamaan pyhiä lehmiä, hän sanoo.

– Yksityisyydensuojaa on pitkään arvostettu korkealle, mutta tätä on ehkä mietittävä uudelleen.

Jengiväkivalta on jo pitkään puhuttanut Ruotsissa. Pelkästään vuoden 2022 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Ruotsissa ammuttiin kuoliaaksi 18 henkilöä, SVT kertoo.

LÄHDE: Verkkouutiset/Calle Koskela 13.06.2022