Holtiton velanotto ei ollutkaan vaaratonta

Sauli Niinistö IS:lle: Velka ei ollutkaan vaaratonta

Sauli Niinistö. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Sauli Niinistö. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomen velkainen julkinen talous voi muodostua turvallisuusriskiksi, varoittaa tasavallan presidentti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö huomauttaa haastattelussaan Ilta-Sanomille, että Suomen valtavan velkainen julkinen talous voi lisätä maan turvallisuusriskiä.

– Pari vuotta sitten taisi olla sellaisia kommentteja, että kaikki velasta varoittajat ovat sitä boomer-porukkaa, joka ei oikein ymmärrä uutta taloustiedettä. Pelkään pahoin, että nyt taitaa alkaa näkyä toisenlaista jälkeä. Ei se taloustiede muuttunutkaan, eikä velka ollutkaan vaaratonta.

Niinistö on entisenä valtiovarainministerinä huolissaan inflaatiosta.

– Tässä on nyt aika paha yhtälö. Inflaatio on vähän hallitsematonta. Sen torjuminen vaatisi tietysti kovempaa korkopolitiikkaa. Sekä inflaatio että kovempi korkopolitiikka syövät tavallisen ihmisen taloudellista tilaa. Aika monet ovat sitä mieltä, että inflaatioon olisi pitänyt puuttua jo aikaisemmin.

Niinistö huomauttaa myös, että tällainen hintojennousu voi tuottaa kotitalouksille ”aikamoisia ongelmia”.

–  Hintojen nousu voi aiheuttaa myös turvallisuusriskiä siinä mielessä, että yhteiskunnallinen koheesio on äärettömän tärkeää. Se tässäkin tilanteessa Suomessa pitäisi kyetä säilyttämään. Mielestäni on korkea aika ryhtyä käymään keskustelua, miten tämä asia selvitetään.

Niinistö sanoo, että Euroopan keskuspankki on vuosia lisännyt rahan määrää ilman kytköstä talouden tai tuotannon kasvuun.

– Virheet ovat ne, että rahaa luotiin paljon ja kun sitä luotiin paljon, sitä helposti otettiin korottomaksi velaksi sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Jos perusvarautumisesta puhutaan, se olisi pitänyt tapahtua 2-3 vuotta sitten tai jo aiemmin. Nämä puheet eivät olleet kovin suosittuja silloin.

Sauli Niinistö varoitti jo kaksi vuotta sitten, että velkaantumisen tie ”päättyy seinään” ja EKP:n rahapolitiikka on liian löysää, mistä Verkkouutiset kertoi tässä.

Velasta ja tulevasta korkotason noususta Niinistö varoitti jo valtiopäivien avajaisissa reilu neljä vuotta sitten, mistä Verkkouutiset kertoi  tässä.

LÄHDE: Verkkouutiset/Veikko Jarmala 22.06.2022