Suomi Venäjän kyberhyökkäysten kohteena

Microsoft: Myös Suomi joutunut Venäjän kyberhyökkäysten kohteeksi

Teknologiayhtiön tietojen mukaan hyökkäykset eivät ole kohdistuneet pelkästään Ukrainaan.

Lukuisat hakkerointiyritykset ovat epäonnistuneet, sillä vain 29 prosenttia on päässyt suojauksen läpi. [EPA/AOP]
Lukuisat hakkerointiyritykset ovat epäonnistuneet, sillä vain 29 prosenttia on päässyt suojauksen läpi. [EPA/AOP]

Teknologiajätti Microsoft on väittänyt Venäjän valtion tukemien hakkerien hyökänneen useisiin Ukrainan kanssa liittoutuneisiin maihin, uutisoivat Sky News ja CNN.

Microsoftin mukaan hakkerit ovat äskettäin suorittaneet monenlaisia kybervakoilutoimia Yhdysvaltoihin, Puolaan, Baltian maihin, Tanskaan, Norjaan sekä puolustusliitto Naton jäsenyyttä hakeviin Suomeen ja Ruotsiin.

Tutkijat ovat väitetysti jäljittäneet joukon ukrainalaisiin yhteisöihin kohdistuneita kyberhyökkäyksiä, ja sen myötä iskuja on havaittu 42 maassa Ukrainan ulkopuolellakin.

– Nykyisen sodan kybernäkökohdat ulottuvat paljon Ukrainan ulkopuolelle ja heijastavat kyberavaruuden ainutlaatuista luonnetta, Microsoftin johtaja Brad Smith luonnehti yhtiön raportissa.

29 prosentissa hakkerointiyrityksistä eli vajaassa kolmasosassa hakkerit ovat Microsoftin mukaan onnistuneet tunkeutumaan puolustuksen läpi. Suojauksen läpi päässeet hakkerointiyritykset ovat joka neljännessä tapauksessa johtaneet tietojen varastamiseen.

Kokonaiskuvaa yritysten menestyksestä tai laajuudesta on kuitenkin hankala arvioida. Microsoft on tarkastellut omia pilvipalveluitaan kartoituksessa.

Venäjän Washingtonin-suurlähetystö ei ole toistaiseksi vastannut Sky Newsin kommenttipyyntöön aiheen tiimoilta.

LÄHDE: Iltalehti/Matias Haikonen 23.06.2022