– seuraa lopun ajan aiheita

Ilmastonmuokkauksesta

Yhdysvaltain tiedeakatemiat: Ilmastonmuokkausta pitäisi tosissaan tutkia, joskin varovasti

Päästöjen vähentäminen on onnistunut varsin kehnosti, joten dramaattisempiakin keinoja pitää ainakin punnita.

Vaikutus. Tulivuorenpurkauksissa ilmakehään leviävällä tuhkalla on tilapäinen viilentävä vaikutus. Tässä ärhentelee islantilainen Geldingadalur 20. maaliskuuta. GOLLI / ICELANDREVIEW
Vaikutus. Tulivuorenpurkauksissa ilmakehään leviävällä tuhkalla on tilapäinen viilentävä vaikutus. Tässä ärhentelee islantilainen Geldingadalur 20. maaliskuuta. GOLLI / ICELANDREVIEW

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit ovat niin suuria ja ajankohtaisia, että Yhdysvaltojen tulisi alkaa tutkia ilmastonmuokkauksen mahdollisuuksia, kertoo kolmen yhdysvaltalaisen tiedeakatemian yhteisraportti.

Kansallisten luonnontiedeakatemian, insinööritieteiden akatemian sekä lääketieteen akatemian julkaisemassa tutkimusraportissa korostetaan, että ilmastonmuokkaus ei kuitenkaan ole vaihtoehto kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiselle.

Ilmastonmuokkauksella (engl. solar geoengineering) tarkoitetaan tekniikoita, joilla Auringon lämmittävää vaikutusta saadaan vähennettyä. Käytännössä tämä voidaan toteuttaa levittämällä yläilmakehään hiukkasia tai lisäämällä matalia pilvikerroksia, sillä molemmat heijastavat säteilyä takaisin avaruuteen. Kolmas vaihtoehto olisi ohentaa lämpöä absorboivia yläpilviä.

Menetelmät voisivat siis vähentää ilmaston lämpenemistä, mutta niiden käytössä on riskinsä, joita ei vielä tunneta tarpeeksi hyvin.

Ilmastonmuutoksen torjunta on kuitenkin edistynyt siksi hitaasti, että akatemioiden mukaan muokkaustekniikoita olisi nyt syytä tutkia, tosin yhteiskunnallisesti vastuullisella tavalla. Tutkijoiden olisi esimerkiksi noudatettava eettistä koodistoa, aihealueen tutkimus tulisi kirjata julkiseen rekisteriin ja sen edistymistä olisi seurattava säännöllisesti.

Lisäksi tutkijoiden tulisi viimeiseen asti välttää kokeita, joissa ilmakehään tarkoituksellisesti päästettäisiin mitään, vaan metodeina pitäisi aina kun se on mahdollista olla laboratoriotutkimukset, mallinnukset tai tulivuorenpurkausten kaltaisten luonnonilmiöiden vaikutusten havainnointi.

Lisäksi akatemiat ehdottavat koordinoitua valtiollista tutkimusohjelmaa, jonka rahoitus olisi 100-200 miljoonan dollarin tasolla ensimmäisen viiden vuoden ajaksi.

Vuonna 1863 perustettu National Academy of Sciences, 1964 perustettu National Academy of Engineering sekä 1970 perustettu National Academy of Medicine toimivat Yhdysvaltain hallinnon itsenäisinä neuvonantajina tieteellisissä kysymyksissä.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Mikko Pulliainen 19.03.2021