– seuraa lopun ajan aiheita

Jokaisella salasanallasi on väliä

Vuotanut sala­sana vaarantaa henkilö­tietosi ja voi johtaa identiteetti­varkauteen verkossa. Lue, miten tämä on mahdollista.

Salasana on usein ainoa asia, joka estää verkko­rikollisia käyttämästä henkilö­tietojasi identiteetti­varkauksiin netissä. Jos he saavat tietosi, he voivat vallata tilisi ja aiheuttaa vakavia taloudellisia vahinkoja. Turvallinen sala­sana­käytäntö auttaa sinua minimoimaan riskit.

Tässä on neljä syytä, miksi jokaisella sala­sanallasi on väliä.

1. Salasanat avaavat pääsyn henkilö­tietoihisi netissä

Useat internet­tilit edellyttävät toimiakseen henkilö­tietoja kuten koko nimen, koti­osoitteen, puhelin­numeron ja luotto­kortin numeron.

Oikealla salasanalla rikolliset pääsevät käsiksi kaikkiin online­tilisi tietoihin. Ja nämä tiedot ovat usein juuri sitä, mitä identiteetti­varkauteen tarvitaan.

2. Kierrätetty sala­sana vaarantaa kaikki profiilit, joissa sitä käytetään

Useimmat henkilöt käyttävät samaa sala­sanaa monissa profiileissaan. Jos hakkeri saa sala­sanasi, hän yrittää käyttää varastettua sala­sanaasi päästäkseen profiileihisi, joissa on luotto­kortti­tietoja, kuten Amazon, eBay, Netflix, tms.

Jos käytät salasanoja uudelleen, vähä­pätöiseltäkin vaikuttavaan profiiliin kohdistuva tieto­vuoto on vakava asia. Kun jokaisen profiilisi kohdalla käytössä on yksilöllinen ja vahva sala­sana, tieto­vuotojen aiheuttamat vahingot rajoittuvat vain yhteen tiliin.

3. Et ole ainoa, joka tietää salasanasi

Todennäköisesti kukaan toinen henkilö ei tiedä sala­sanaasi. Mutta kun luot internet­tilin, sala­sana tallennetaan palvelun­tarjoajan tieto­kantaan, ei omalle laitteellesi. Et valitettavasti voi estää palvelun­tarjoajan järjestelmää joutumasta tieto­vuodon kohteeksi.

Jos käyttämäsi internet­palvelu joutuu tieto­vuodon kohteeksi, palvelussa käyttämäsi sala­sana vaarantuu. Ja uusia tieto­vuotoja ilmenee jatkuvasti.

4. Salasanoja voidaan varastaa monilla tavoilla

Tietovuotojen lisäksi sala­sanoja voidaan varastaa laitteiltasi haitta­ohjelmia käyttämällä. Rikolliset käyttävät myös tietojen­kalastelu­huijauksia, julkisia Wi‑Fi-verkkoja ja muita temppuja, joilla he houkuttelevat sinua antamaan sala­sanasi heille.

Useilla tileillä on arka­luonteisia henkilö­tietoja, joita voidaan käyttää identiteetti­varkauksiin. Jokaisen tilisi suojana on oltava erillinen ja vahva sala­sana. Näin vaikka yksi sala­sana paljastuisikin tieto­vuodossa, muut pysyvät suojassa, ja identiteetti­varkauden uhriksi joutumisen riski pienenee merkittävästi. Siksi jokaisella sala­sanallasi on väliä.

LÄHDE: F-Secure/artikkelit 10.02.2023