– seuraa lopun ajan aiheita

Kahvi osaksi terveellistä ruokavaliota?

Kahvi on yksi suomalaisten suurimmista polyfenolien lähteistä ja kohtuullisesti nautittuna suositeltavaa.

Kuva: ADOBE/AOP
Kuva: ADOBE/AOP

Espanjassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin kahvia päivittäin juoneilla 27 % pienempi kokonaiskuolleisuus ja 59 % pienempi syöpä­kuolleisuus verrattuna henkilöihin, jotka eivät juoneet kahvia. Sydän- ja verisuonitautikuolemiin kahvin nauttiminen ei ­heijastunut 18 vuoden seurannassa.

Kohorttitutkimuksen osallistujien kahvin käyttöä arvioitiin validoidulla kysely­lomakkeella. Tutkittavat ilmoittivat kahvin juonnin kupeittain (espresso­kupillinen 50 ml, kaikki muut kahvityypit 125–150 ml/kuppi). Kahvin käyttöä tarkasteltiin nautittuna kokonaismääränä (1–6,5 kuppia). Lisäksi eroteltiin kofeiinia sisältävä ja kofeiiniton kahvi. Analyyseissä huomiotiin ikä, sukupuoli, koulutus, kehon koostumus, tupakointi, alkoholin käyttö, terveydentila ja sairaudet, liikunta, uni sekä ruutuaika.

Osallistujista 78 % luokiteltiin kahvinjuojiksi, ja heistä 40 % joi vähintään yhden kupin päivittäin. 18 vuoden ­seurannassa 317 henkilöä kuoli, 36 % sydän- ja verisuonisairauteen ja 26 % syöpään.

Vähintään kuppi kahvia päivässä vähensi kokonaiskuolleisuuden riskiä kahvia käyttämättömiin verrattuna. Syöpä­kuolleisuus oli pienempi kahvia juoneilla.

Vain kofeiinia sisältävä kahvi oli yhteydessä pienempään kokonais­kuolleisuuteen 12 ja 18 vuoden seurannassa, kofeiinittomalla kahvilla ei havaittu suojaavaa vaikutusta.

Kahvin sisältämillä polyfenoleilla on antioksidatiivisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Tämä voi osittain selittää kahvin juonnin ja kuolleisuuden välisen käänteisen yhteyden. Kahvi on yksi suomalaisten suurimmista polyfenolien lähteistä ja kohtuullisesti nautittuna suositeltavaa.

Torres-Collado L, Compañ-Gabucio LM, González-Palacios S ym. Coffee consumption and all-cause, cardiovascular, and cancer mortality in an adult mediterranean population. Nutrients 2021;13(4):1241. doi: 10.3390/nu13041241

Nina Kaseva

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 36/2021.

LÄHDE: Potilaan lääkärilehti 15.09.2021