Korona jää moneksi vuodeksi

Johtajaylilääkäri: ”Korona jää todennäköisesti pyörimään yhteiskuntaamme moneksi vuodeksi”

Koronapandemian suunnan ennakointi on entistä vaikeampaa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri viestii. Nykyinen rokotekattavuus ei riitä.

Rokotekattavuus ei riitä. Sairaalakuormitus ei vähene, jos rokottamattomien määrä pysyy nykyisellä tasolla, johtajaylilääkäri arvioi.Kuva: Sami Ikonen
Rokotekattavuus ei riitä. Sairaalakuormitus ei vähene, jos rokottamattomien määrä pysyy nykyisellä tasolla, johtajaylilääkäri arvioi.Kuva: Sami Ikonen

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan alueen koronatilanne on yhä vaikea, sillä sairaalakuormitus pysyy huolestuttavalla tasolla.

Tällä hetkellä Turun yliopistollisessa sairaalassa (Tyks) on hoidossa yhteensä 18 koronapotilasta, joista alle viisi tehohoidossa. Varsinais-Suomen epidemiatilanne on kuitenkin ilmaantuvuuden osalta samalla tasolla kuin viime viikolla, 14 vuorokauden ilmaantuvuusluvun ollessa 110.

”Vaikka ilmaantuvuusluku ja tapausmäärät eivät näytä huonontuneen, niin sairaalahoidon tarve on kasvanut ja meidän täytyy kaikin tavoin yrittää välttää taudin leviämistä yhteiskunnassa ja siten ihmisten joutumista sairaalaan”, sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo tiedotteessa.

Tyks toistaa varoituksensa: jos tehohoitoa vaativien koronapotilaiden määrä teho-osastolla kasvaa, Tyksissä joudutaan rajoittamaan esimerkiksi sydän-, syöpä- ja neurokirurgisten potilaiden leikkauksia. Näille potilaille täytyy varata tilaa leikkausten jälkeen teho-osastolla ja lisäksi tarvitaan tilaa äkillisesti vakavasti sairastuneille tai tapaturmapotilaille.

LUE MYÖS

Pettymys koronarokotuksissa: ”Luotettiin liikaa suomalaiseen” – Koronapassi auttaa, mutta pakottaminenkin nostettu esiin

THL-lääkäri: Influenssakaudesta voi tulla ärhäkkä – Tämän vuoksi ilmainen rokote irtoaa aiempaa tiukemmin

Koronapassia harkitaan nyt työpaikoille, sanoo THL:n Hanna Nohynek – ”Yksi keino siihen, että viimeisetkin saadaan ottamaan rokotteet”

”Sairaalakuormitus ei vähene, jos rokottamattomien määrä pysyy nykytasolla”

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan koronapandemian suunnan ennakointi on nyt entistä vaikeampaa. Rokote on tie ulos koronasta, sairaanhoitopiiri uskoo, mutta se vaatii kattavuuden nousua, eikä epidemiasta päästä nopeasti eroon.

Varsinais-Suomessa yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 87 prosenttia ja toisen annoksen osalta 79,8 prosenttia. Alueella on noin 48 000 rokottamatonta yli 12-vuotiasta.

”Kovasti toivon, että he vielä ottaisivat rokotteen. Korona jää todennäköisesti pyörimään yhteiskuntaamme moneksi vuodeksi, eikä sairaalakuormitus vähene, jos rokottamattomien määrä pysyy nykyisellä tasolla. Samalla haluaisin myös kiittää niitä noin 378 000 varsinaissuomalaista, jotka ovat rokotteen jo ottaneet”, Pietilä sanoo.

Sairaanhoitopiirin mukaan kasvomaskin eli suunenäsuojuksen käyttö on yhä erittäin tärkeää julkisessa liikenteessä sekä sisätiloissa, esimerkiksi kaupoissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

”Myös rokotettujen tulee käyttää näissä tilanteissa maskia. Se on edelleen helppo tapa estää infektioita”, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Hengitystieinfektio-oireisena ei rokotetunkaan pidä mennä ihmisten pariin.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suhtautuu myönteisesti koronapassin käyttöön lain tällä hetkellä sallimissa tilanteissa. Ryhmä puoltaa koronapassin käytön laajentamista erityisesti vapaaehtoisuuden pohjalta.

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 03.11.2021