– seuraa lopun ajan aiheita

Koronaakin pahempi virus

Entä jos laboratoriosta karkaisi koronaakin pahempi virus? Kodeissa pitäisi olla jatkossa maskit ja suojavarusteet jo valmiina

Synteettinen pandemia syntyisi, jos ihmisen laboratoriossa muokkaama tappava virus pääsisi leviämään väestöön.

Koronapandemia. Myös nuoret tulivat rokotusvuoroon heinä-elokuussa 2021 monissa Suomen kaupungeissa. MEERI UTTI
Koronapandemia. Myös nuoret tulivat rokotusvuoroon heinä-elokuussa 2021 monissa Suomen kaupungeissa. MEERI UTTI

Yhdysvalloissa tutkijat varoittavat viranomaisia niin sanotun synteettisen viruksen aiheuttamasta pandemiasta ja biologisen sodankäynnin riskeistä. Se voisi olla selvästi pahempi pandemia kun nyt käsillä oleva koronaviruspandemia.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Yhdysvallat on täysin valmistautumaton koronapandemiaa vaarallisemman viruksen leviämiseen.

Synteettinen pandemia syntyisi, jos ihmisen laboratoriossa muokkaama tappava virus pääsisi leviämään väestöön vahingossa tai tarkoituksella. Tutkijoiden mukaan viranomaisten pitäisi viimeistään nyt varautua tähän todella riippumatta siitä, mikä on sars-cov2-viruksen alkuperä.

Asiasta varoittavat Stanfordin yliopiston professori Stephen Luby ja tutkija Abraar Karan Statnews-nimisessä julkaisussa, joka on erikoistunut raportoimaan lääketieteestä ja biotechista.

He kirjoittavat, että sars-cov-2-virus on saattanut hyvinkin siirtyä ihmiseen luonnollisesti, mutta aivan varmaa selvyyttä alkuperästä ei vieläkään ole.

Tutkijat pohtivat, miten vielä pahempaa pandemiaa voi ehkäistä tai siihen varautua. Yhdysvalloille he esittävät muun muassa, että globaali ongelma myönnetään ja maan pitäisi auttaa muitakin maita reagoimaan mahdolliseen uuteen virukseen nopeasti.

Kansainvälisesti on voimassa sopimus biologisten aseiden käytöstä vuodelta 1972. Sen on allekirjoittanut 182 maata, mutta silti sopimusta on rikottu ainakin Venäjällä, Irakissa ja Japanissa.

Kodeissa pitäisi olla maskit ja suojavarusteet valmiina ilmavälitteisen vaarallisen viruksen varalle. Tilanteeseen pitäisi tutkijoiden mielestä varautua samalla tavalla kuin tulipaloon varaudutaan palohälyttimin ja sammutusvälinein.

Reagoidakseen nopeasti terveysjärjestelmä tarvitsee lisää rahoitusta ja selvän suunnitelman yhteistyötä pahimman varalle.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuula Laatikainen 24.08.2021