Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Pandemia

Korona-virus on muuttunut pandemiaksi, sivulla seurataan tilanteen kehitystä


Itse teossa. Nykyisen pandemian aiheuttaneita SARS-CoV-2-viruksia kuvattuna potilaan kudosnäytteestä elektronimikroskoopilla. Väritys on keinotekoinen. Kuva: NIAID.

Nuppineulan päähän mahtuisi 4 000 000 000 000 koronavirusta – se on 100 000 kertaa enemmän kuin viruksessa on atomeja Scheinin katsoo, että Euroopan epäonnistuminen on oire kahdesta isosta ongelmasta EU:ssaNuppineulan päähän mahtuisi 4 000 000 000 000 koronavirusta – se on 100 000 kertaa enemmän kuin viruksessa on atomeja

Koronavirukset ovat hyvin pieniä: jopa niin pieniä, että ne ovat lähempänä atomien kuin nuppineulojen kokoluokkaa.

Virukset ovat hyvin pieniä. Esimerkiksi tämän kevään koronapandemian aiheuttaneiden SARS-CoV-2-virusten läpimitta vaihtelee hieman, mutta keskimäärin koko on noin 0,1 mikrometriä eli 100 nanometriä.

Suuruusluokka on 10 kertaa pienempi kuin tavallisimmilla bakteereilla, kuten suolistobakteeri E. colilla.

Tämän perusteella voidaan tehdä eräitä melko yksinkertaisia mutta omalla tavallaan kiehtovia laskutoimituksia. Ensiksikin olettamalla koronavirukset palloiksi – mitä ne melko tarkkaan ovatkin – niiden keskimääräinen tilavuus on osapuilleen 0,0005 kuutiomikrometriä. Massa olisi tällöin pyöreästi 0,5 femtogrammaa, olettaen virusten tiheyden olevan suunnilleen sama kuin veden.

Halkaisijaltaan 1,6 millimetrin kokoiseen nuppineulan palloon koronaviruksia mahtuisi tilavuuksien suhteen perusteella pyöreät 4 biljoonaa eli 4 000 000 000 000 kappaletta. Ottaen huomioon viruspartikkelien väliin jäävä tyhjä tila, ”käytännössä” luku jäisi 2 000 000 000 000:n paikkeille, jos nuppineulan pään kokoiseen säiliöön todella alettaisiin tunkea SARS-CoV-2-viruksia.

Edellistä lukua voidaan verrata siihen, että 100 nanometrin kokoisessa koronaviruksessa on hyvin karkeasti arvioituna 40 miljoonaa atomia. Niinpä nuppineulan päähän mahtuu viruksia 100 000 kertaa enemmän kuin viruksesta löytyy atomeja!

Atomimäärän laskemiseksi arvioitiin, että virus koostuu pääasiassa hiilestä, vedystä, typestä ja hapesta, ja näiden suhde atomimäärän mukaan on samassa järjestyksessä 3 : 5 : 1 : 1. Tämän jälkeen lasku eteni edellisen ”kaavan” moolimassan (71 g/mol, 10 atomia) ja Avogadron vakion (6,022 × 10^23 yksikköä/mol) mukaan.

Viruksen alkuainekoostumus ei ole tietenkään eksakti, vaan suuntaa-antava arvio muutamasta lähteestä kootun tiedon pohjalta. Tällaista suuruusluokkalaskua varten oheinen tarkkuus riittää kuitenkin erittäin hyvin.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuomas Kangasniemi 19.03.2020


Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19

  • Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia.
  • Tähän mennessä tapauksia on todettu yhteensä yli 173 000 maailmanlaajuisesti. Yhteensä 152 maata on raportoinut tartunnoista.
  • Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020.
  • COVID-19 –epidemioita on puhjennut laajalti ympäri maailmaa, ja tilanne on myös Euroopassa muuttunut nopeasti.
  • THL seuraa ja arvioi tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

Katso myös: 


Epäiletkö koronavirustartuntaa? Tee heti tämä kysely !

Viranomaiset ovat avanneet sähköisen oirearviokyselyn jokaisen suomalaisen koronatilannetta varten.

”Jotta kaikille Suomen asukkaille olisi tarjolla luotettavaa ja säännöllisesti päivittyvää informaatiota sekä mahdollisuus rauhoittaa huoltaan tartunnasta silloinkin, kun se on aiheetonta, on Omaoloon avattu koronavirustaudin oirearviokysely. Koronavirustaudin oirearvio on lääkintälaitedirektiivin mukainen lääkinnällinen laite ja se on toteutettu yhteistyössä THL:n ja Kustannus Oy Duodecimin kanssa”, SoteDigi kertoo tiedotteessaan.

Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta 17.03.2020

Aiheeseen liittyviä linkkejä:


”Maailma ei ole valmis pandemiaan”, totesi globaaleihin terveyskriiseihin keskittynyt GPMB raportissaan viime syksynä.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Rosa Lampela 01.04.2020

Virusta kantavat aerosolihiukkaset voivat säilyä ilmassa luultua pidempään

Vilkkaiden julkisten sisätilojen välttäminen on tärkeää.

LÄHDE: Potilaan lääkärilehti 08.04.2020

Varoitus uudesta kannasta – tarttuuko korona uudelleen?

WHO tutkii jo kertaalleen parantuneiden positiivisia virustestejä.

Tutkijat ovat kiistelleet Etelä-Koreassa tehdyistä testeistä, joissa yli 110 koronaviruksesta parantunutta henkilöä on antanut uuden positiivisen virusnäytteen. Vastaavista tapauksista on kerrottu NPR:n mukaan myös Kiinassa.

LÄHDE: Verkkouutiset/Antti Kirkkala 16.04.2020

Milloin COVID-19-potilas lasketaan parantuneeksi?

HUS julkaisi ohjeita siitä, milloin eristys voidaan purkaa ja koska potilas voidaan todeta parantuneeksi.

Suurin osa koronavirustartunnan saaneista sairastaa taudin oireettomana tai lievin oirein. Lievästi oireilevat toipuvat parissa viikossa. Heillä, joilla tauti on vakavampi, oireet voivat jatkua jopa viikkoja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he olisivat edelleen tartuttavia.

LÄHDE: Potilaan lääkärilehti 13.04.2020