– seuraa lopun ajan aiheita

Lehdistön valhekoneistosta

Voiko pientä sadekuuroa nimittää zombitulvaksi?

LÄHDE: Verkkouutiset/Juha-Pekka Tikka 03.11.2019

Tavallinen sade ei ole kohtalokas myrsky. LEHTIKUVA / RITVA SILTALAHTI

Kielituntija toivoo, ettei tekaistuillakaan sääsanoilla peloteltaisi.

Ilta-Sanomissa kehitettiin heinäkuun lopussa säätermi hellevetti. Otsikoissa se kävi jutuissa  Hellevetti irti: Euroopan ennätyksiä rikkova lämpöaalto pyyhkii Pohjoismaiden yli aina Grönlantiin ja Meteorologilta suorat sanat – näin todennäköisesti hellevetti palaa Suomeen.

Suomen Lehdistö -julkaisussa haastateltu kielitoimiston sanakirjatoimittaja Minna Pyhälahti sanoo vaikuttavan siltä, että iltapäivälehdissä on kilpajuoksua olla erikoinen ja päästä erottumaan.

Hänen mielestään osa iltapäivälehtien sääsanoista toimii ja osa ei. Hellevetti oli väkinäinen versiointi helletistä, joka oli kekseliäs. Valkoinen kurittaja pitkään jatkuneesta lumisateesta oli Pyhälahden suosikkeja.

Hyvän maun rajat ylitti kielituntijan mukaan zombimyrsky, jolla kuvattiin viikkoja Atlantilla pyörinyttä hurrikaania. Pyhälahden mielestä sanaväännös oli lähes epäkunnioittava, sillä hurrikaanit voivat aiheuttaa kuolonuhreja.

– En toivo, että media käyttäisi meteorologien kieltä, kuten vaikka tuuliväännettä. Mutta toivon, ettei ihmisiä peloteltaisi, Minna Pyhälahti sanoo Suomen Lehdistölle.

– Pienestä sadekuurosta ei voi käyttää sanaa tulva. Isommille ilmiöille ei jää sanoja, jos pienistä ilmiöistä käytetään äärisanoja.

Muita iltapäivälehtien väännöksiä ovat olleet ainakin elohelle, -infernot, käristyskupoli, hikikalypsi, salamakäärme, lempilämpö, himohelle ja seksihelteilijä.