Mistä kaikesta digitaalinen jalanjälkesi koostuu

”Kaikki identiteetti on osa digitaalista identiteettiä”

Data. Myös verkkorikolliset ja ääriryhmät ovat kiinnostuneita ihmisten datasta.
Data. Myös verkkorikolliset ja ääriryhmät ovat kiinnostuneita ihmisten datasta.

Verkossa on tällä hetkellä enemmän ihmisten dataa kuin koskaan aikaisemmin. Tämä voi tehdä datamurroista entistä haitallisempia.

Internetin ja älylaitteiden käyttäjien itsestään jättämä digitaalinen jalanjälki on suurempi kuin usein kuvitellaan. Siihen kuuluvat muun muassa sosiaalisen median tilit, laitteiden biometrinen tunnistus, käyttäjänimet ja salasanat sekä älypuhelimista kerätyt päivittäiset sijaintitiedot.

Uutissivusto Cnet kirjoittaa, että myös pitserioista kirjoitetut arvostelut sekä sanomalehtien verkkosivuille jätetyt kommentit kuuluvat valtavaan datamereen, jota esimerkiksi markkinoijat käyttävät hyväkseen. Datan perusteella ihmisiä ohjaillaan ostamaan tuotteita, kannattamaan tiettyä politiikkaa tai äänestämään ehdokasta vaaleissa.

”Kaikki identiteetti on digitaalista identiteettiä”, tiivistää Identity Theft Resource Centerin toimitusjohtaja Eva Velasquez.

Voittoa tavoittelevien yritysten lisäksi dataa hamuavat myös kyberrikolliset, jotka etsivät uusia keinoja toteuttaa identiteettivarkauksia, verkkohuijauksia sekä muita rikoksia. Kyberrikolliset käyttävät saamaansa dataa päästäkseen käsiksi henkilökohtaisiin tileihin tai myyvät sen toisille kyberrikollisille.

Myös ääriryhmät ovat kiinnostuneita ihmisten datasta. Muutama vuosi sitten joukko uusnatseja yritti muodostaa vasemmistoaktivisteista dataprofiileja, joiden perusteella heitä pyrittiin häiritsemään ja ahdistelemaan.

LUE MYÖS

Hakkerit iskivät arkaan paikkaan – tähtäimessä suuri kryptovaluuttavarkaus

Ethän klikannut tällaista mainosta? Hakkerit varastavat luottokorttitietosi

Koronapandemia on lisännyt digijalanjäljen kokoa huomattavasti. Tietoturvayhtiö Abinen mukaan henkilökohtainen internetissä oleva data on lisääntynyt jokaisen ihmisen kohdalla 150 prosenttia viimeisen kahden vuoden aikana.

Abinen tutkimuspäällikkö John Gilmore sanoo, että ihmisistä kerätyt tietokannat ovat tällä hetkellä suurempia ja tarkempia kuin koskaan. Gilmoren mukaan suurin osa verkossa olevasta henkilökohtaisesta datasta on peräisin viranomaisasiakirjojen kaltaisista julkisista lähteistä. Vain osa datasta on kerätty sosiaalisesta mediasta markkinointitarkoituksessa.

Internetiin liittyviä kansalaisoikeuksia puolustava Electronic Frontier Foundation sekä muut järjestöt haluavat rajoittaa yritysten mahdollisuuksia kerätä dataa. Tämä vähentäisi myös datavuotojen vahingollisuutta.

”Tuntuu, että murtoja tapahtuu joka viikko. On ilmiselvää, että jos tietoja ei kerättäisi tai varastoitaisi, tästä ei tarvitsisi huolehtia”, sanoo EFF:n vanhempi juristi Aaron Schwartz.

LUE MYÖS

Biden jatkoi USA:n kansallista hätätilaa vakavien kyberuhkien vuoksi

Teinien pyörittämä hakkeriryhmä vei arkaluontoista materiaalia kansainväliseltä it-jätiltä

Facebook ja Apple menivät halpaan: luovuttivat käyttäjien tietoja hakkereille

LÄHDE: TIVI/Joakim Kullas 05.04.2022