Vavisuttava skenaario Suomen taloudesta

Sofi Oksanen esitti vavisuttavan skenaarion: Näin Venäjä voisi tuhota Suomen talouden ampumatta laukaustakaan

Itsenäinen valtio? Sofi Oksasen skenaariossa Venäjä valloittaa Suomen Lapista rajan tuntumasta yksittäisen tunturin ja perustaa sinne nimellisesti itsenäisen ”kansantasavallan”. Tämä kuva on Saariselältä.Kuva: J. Albert Vallunen (CC-BY-SA 2.5)
Itsenäinen valtio? Sofi Oksasen skenaariossa Venäjä valloittaa Suomen Lapista rajan tuntumasta yksittäisen tunturin ja perustaa sinne nimellisesti itsenäisen ”kansantasavallan”. Tämä kuva on Saariselältä.Kuva: J. Albert Vallunen (CC-BY-SA 2.5)

Kirjailija Sofi Oksanen arvioi, että Suomen kynnys avata tulta Venäjän veretöntä minihyökkäystä vastaan nousisi hyvin korkeaksi

Kirjailija Sofi Oksanen esitti tiistaina Twitter-ketjussaan varsin huolestuttavan spekulaation siitä, millaisen hybridioperaation ja/tai jäätyneen konfliktin Venäjä voisi järjestää Suomea vastaan, jos se niin päättäisi tehdä.

Oksanen arvioi, että operaatio ”rampauttaisi” Suomen talouden, kun kansainväliset yhtiöt pakenisivat täältä. Tapahtumia ei välttämättä voitaisi Oksasen mukaan mitenkään estää, koska silloin otettaisiin riski avoimesta sodasta – ja nimenomaisesti sodasta, jossa Suomi ampuu ensimmäisen laukauksen.

Oksasen skenaario alkaa tilanteesta, jossa ”tunnuksettomat tai tunnukselliset” Venäjän sotilaat valloittavat Suomen Lapissa yksittäisen tunturin, oletettavasti Venäjän rajan kupeesta. Sinne julistetaan piskuinen nimellisesti itsenäinen ”kansantasavalta”.

LUE MYÖS

Alexander Stubb antoi kovan arvion sodasta Ukrainassa – Yksi vaihtoehto on erityisen huolestuttava

Länsi arvioi väärin Venäjän – samaa virhettä ei pidä toistaa Kiinan kanssa

Kysely: Kolme neljästä suomalaisesta uskoo, että Natoon liittyminen parantaisi sotilaallista turvallisuutta

Siviilejä ei häiritä. Vastauksessa yleisökommenttiin Oksanen tarkentaa, että yhtäkään laukausta ei ammuta.

”Koska ei ole tulta, johon vastata, eikä suomalaisia, joita puolustaa, tilanne jäätyy”, Oksanen jatkaa arviota.

On kuitenkin ilmiselvää, että valloituksen verettömyydestä ja todennäköisesti melko pienestä sotilasmäärästä huolimatta tapaus nousisi pian kansainväliseksi isoksi uutiseksi. Julkisuuden seurauksena Suomen talous alkaisi yskähdellä; Oksasen arvion mukaan ensimmäisenä loppuisi turismi.

”Ulkomaalaiset eivät uskalla matkustaa maahan ja ulkomaiset yritykset alkavat miettiä, miten suhtautua tilanteeseen. Edellisten vuosien esimerkin seurauksena ulkomaiset investoinnit alkavat karttaa Suomea”, Oksanen kirjoittaa.

LUE MYÖS

Venäjä pitää EU:ta uhkana, ja se ajaa meidät syvemmälle liittovaltioon

”Sekasorto lähes varma – Suomen tulee varautua ennennäkemättömään pakolaisvirtaan Venäjältä” – Varoitus Venäjän romahduksesta

Olli Rehn: Nyt käydään kamppailua liberaalin demokratian ja totalitarismin välillä

Eräässä kommentissa arvioidaan, että Suomen viranomaiset ”panisivat porukan rautoihin parissa tunnissa”, jos tilanne mahdollistaa pehmeämmän voimankäytön.

Oksanen vastaa tähän sanomalla ”enpä usko”.

”Silloin alkaisi sota, ja Venäjän mielestä Suomi hyökkäisi Venäjään. Siksi jäätyneet konfliktit ovat ongelmallisia. Ne pystyvät rampauttamaan koko maan talouden ilman yhtäkään laukausta”, hän perustelee.

Oleellinen ongelma Oksasen mukaan näyttääkin olevan nimenomaan se, jos Venäjä ei avaa tulta eikä tee mitään muutakaan suoraa vahinkoa Suomelle. Silloin kynnys sille, että Suomi avaa tulen, nousee korkeaksi.

Vastauksessaan toiseen kommenttiin Oksanen kertoo pitävänsä tällaista rajattua iskua paljon todennäköisempänä kuin yritystä valloittaa Suomi.

Oksanen spekuloi, että nimelliseksi perusteeksi tunturin valloittamiselle Venäjä voisi keksiä esimerkiksi sen, että ryhmä venäläisiä retkeilijäturisteja oli löytänyt tunturista jotakin Venäjälle ”historiallisesti kuuluvaa”.

LUE MYÖS

Ruotsalaiset seuraisivat nyt Suomea Natoon, kyselyssä selvisi – Entinen demariministeri Margot Wallström kääntämässä kelkkaansa

Venäjä yllätti lännen, mutta yhteydenpito Putiniin on yhä tärkeää, sanoo Piritta Asunmaa

PV:n videolla tunnuksettomat sotilaat torjutaan – mutta eri tilanteessa

Vertailukohtaa Oksasen skenaarioon voidaan hakea Puolustusvoimien pari vuotta sitten julkaisemalta opetusvideolta ”Taistelukenttä 2020”, jota esittelimme reilu viikko sitten. Videolla Suomi vastaa tappavalla voimalla tunnuksettomien sotilaiden hyökkäykseen. Korostettakoon, että hyökkääjämaan nimellä Puolustusvoimat ei spekuloi videossa sanallakaan.

Koska video on suoraan Puolustusvoimien itsensä tuottama, tätä voitaneen pitää Puolustusvoimien vihjauksena siitä, mitä tunnuksettomien sotilaiden hyökkäyksessä saattaisi tapahtua.

Videon hyökkäys ei kuitenkaan kohdistu asumattomaan rajatunturiin, vaan keskelle Suomen siviiliasutusta ja -infraa, nimittäin Kajaanin lentokentälle. Videolla tuntemattoman hyökkääjämaan sotilaat myös avaavat tulen ennen Suomea, joskin ilman uhreja.

LÄHDE: Kauppalehti/Tuomas Kangasniemi 01.04.2022