– seuraa lopun ajan aiheita

Nämä asiat pelastavat omaisuutesi

Nämä asiat jokaisen suomalaisen tulisi osata – voi pelastaa omaisuutesi

Suomalaiset ovat menettäneet yli 35 miljoonaa euroa huijauksiin.

Nettihuijauksilta voi suojautua olemalla tarkkana. [Adobe Stock / AOP]
Nettihuijauksilta voi suojautua olemalla tarkkana. [Adobe Stock / AOP]

Vuosi 2021 on ollut huijaustapausten puolesta erittäin vilkas. Liikkeellä on ollut kymmenittäin erilaisia suuria huijauskampanjoita, joihin suuri osa suomalaisista on törmännyt joko suoraan tai median tai sosiaalisen median kautta.

Huijarit lähestyvät niin tekstiviestein, puhelinsoitolla kuin sosiaalisessa mediassa, Whatsappissa ja sähköpostitsekin. Huijarit käyttävät apuna kiireen tuntua, mutta myös inhimillinen erehdys ja digitaidon puutteet voivat johtaa huijatuksi tulemiseen. Tämän vuoksi onkin todella tärkeä olla valppaana ja toimia nopeasti, jos tulee huijatuksi.

Pelkästään sijoitushuijauksilla poliisin mukaan on saatu vietyä yli 13 miljoonaa euroa. Kun mukaan otetaan muut huijaukset, on yhteenlaskettu menetys yli 35 miljoonaa euroa. Näistä huijaustapauksista on tehty yli 2200 rikosilmoitusta.

Varo, varmista ja varoita

Jotta suomalaiset tunnistaisivat paremmin huijauksia ja osaisivat suojautua niiltä, on hiljattain käynnistetty kampanja, joka auttaa pitämään omasta tietoturvasta paremmin huolta. Kampanjassa on mukana suuria IT-yrityksiä, virastoja, poliisi sekä useita pankkeja.

Kampanjan tärkeät ohjeet on jaettu kolmeen osaan, jotka kannattaa pitää mielessä aina, kun toimii verkossa. Nämä ovat varo, varmista ja varoita, jotka käydään tarkemmin alla läpi.

Varo

  • tekstiviestissä tai sähköpostiviestissä tulevia linkkejä.
  • IT-tuen nimissä tulevia odottamattomia puheluita.
  • pankin, poliisin tai muun viranomaisen nimissä tulevia odottamattomia puheluita.
  • hakukoneen ehdottamia linkkejä pankkien tai viranomaisten sivuille.
  • nettisivuilta ponnahtavia yllätysvoittoja tai arvontoja

Varmista

  • keneltä viesti tai puhelu tuli. Pankit ja viranomaiset soittavat erittäin harvoin odottamatta. Varmista, onko saamasi puhelu varmasti taholta, jonka nimissä soittaja esittäytyy.
  • että kirjaudut verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun aina oikean verkkosivun kautta. Varmin tapa päästä oikealle sivulle on kirjoittaa verkkoselaimen osoitekenttään yrityksen tai viranomaisen suora osoite. Voit tallentaa osoitteen kirjanmerkiksi. Voit myös käyttää pankin tai viranomaisen tarjoamaa sovellusta.

Varoita

  • pankkiasi, jos olet menettänyt rahaa tai huomaat antaneesi henkilökohtaisia tietojasi huijareille. Ole heti yhteydessä pankkiisi ja kerro mitä on tapahtunut, jotta he voivat yrittää estää tunnustesi väärinkäytön.
  • sitä yritystä tai viranomaista, jonka nimissä huijari on lähestynyt sinua.
  • läheisiäsi, jotta he osaavat varoa huijauksia.
  • muita tekemällä rikosilmoitus poliisille.

Varo, varmista ja varoita -kampanjassa ovat mukana: Finanssiala ry, poliisi, Kuluttajaliitto, Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus, Kela, Digi- ja väestötietovirasto, Aktia, Handelsbanken, Nordea, OmaSäästöpankki, OP Ryhmä, POP Pankki, S-Pankki, Säästöpankki ja Microsoft.

LÄHDE: Iltalehti.fi/Janiko Kemppi 15.12.2021