– seuraa lopun ajan aiheita

Nuorten huumekuolemat puhuttavat

”Suomi on nuorten huumekuolemien kärkimaa” – Nyt alkaa Onnettomuustutkintakeskuksen tutkimus

”Suomessa kuolee liikaa nuoria huumeisiin. Mitä voimme tehdä asialle”, kysyy Onnettomuustutkintakeskus, joka alkaa selvittää asiaa.

Karu tilasto selvitykseen. Onnettomuustutkintakeskuksen tiedotteen mukaan ”Suomi on nuorten huumekuolemien kärkimaa”. Teematutkinnassa perehdytään vuoden 2023 aikana tapahtuviin alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemiin.Kuva: Miia Siren
Karu tilasto selvitykseen. Onnettomuustutkintakeskuksen tiedotteen mukaan ”Suomi on nuorten huumekuolemien kärkimaa”. Teematutkinnassa perehdytään vuoden 2023 aikana tapahtuviin alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemiin.Kuva: Miia Siren

Nuorten huumekuolemien määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja Suomi on nuorten huumekuolemien kärkimaita Euroopassa, tiedotti Onnettomuustutkintakeskus maanantaina.

Samalla se kertoi käynnistävänsä asiasta teematutkinnan, jossa perehdytään vuoden 2023 aikana tapahtuviin alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemiin. Tiedotteen mukaan tutkinnassa keskitytään ”tapaturmaisiin huumekuolemiin eli väkivaltakuolemat jätetään tutkinnan ulkopuolelle”.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnan tarkoituksena on yleisen turvallisuuden parantaminen. Turvallisuustutkintaa ei tehdä oikeudellisen vastuun kohdentamiseksi, joten tutkinnassa ei käsitellä syyllisyys-, vastuu- ja vahingonkorvauskysymyksiä, keskus kertoo. Tutkintaa tehdään moniviranomaisyhteistyössä muun muassa poliisin ja THL:n kanssa.

”Teematutkinnan tarkoituksena on löytää suosituksia, jotta nuorten huumekuolemia voitaisiin ehkäistä entistä tehokkaammin”, tutkinnanjohtaja Hanna Tiirinki Onnettomuustutkintakeskuksesta toteaa tiedotteessa.

”Huumeiden käyttöön vaikuttavat monet eri tekijät, joiden merkitystä täytyy ymmärtää nykyistä paremmin”, jatkaa Pirkanmaan hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.

Teematutkinnassa selvitetään seuraavia seikkoja:

– Millaisia välillisiä ja välittömiä kuolemaan johtaneita seikkoja on tunnistettavissa nuorten huumekuolemien taustalla

– Miten nuorille huumeidenkäyttäjille tarjottavat palvelut vastaavat heidän tarpeisiinsa

– Miten hyvinvointialueilla hoitoon ohjaus ja hoito on toteutunut

– Millaista muuta tukea nuori oli tilanteeseensa saanut

– Eri viranomaisten roolit, tehtävät, yhteistyö ja käytännön toimet nuorten huumekuolemien ehkäisemisessä.

Onnettomuustutkintakeskus kertoo käynnistävänsä teematutkinnan turvallisuustutkintalain 2 §:n nojalla. Tutkintaselostuksen arvioidaan olevan valmis julkaistavaksi alkukesästä 2024.

Tutkintaryhmän johtajaksi nimetään Ilona Hatakka (varautuminen ja järjestökenttä) ja tutkintaryhmän jäseniksi Timo Naskali (turvallisuustutkinta), Janne Alanen (ensihoito), Sanna Ranta (sosiaali- ja terveyspalvelut), Mikko Salasuo (nuoriso- ja huumetutkimus) ja Antti Virtanen (oikeuslääketiede) ja Tarja Wiikinkoski (viranomaisten yhteistyö). Tutkinnanjohtaja on sosiaali- ja terveydenhuollon onnettomuuksien johtava tutkija Hanna Tiirinki.

LUE MYÖS:

”Ei mitään järkeä” – Päihdelääkärit haluavat käyttöhuoneet Suomeen, huumeongelma ”hälyttävä”

”Voiko tämä olla totta?” – Aki Lindén linjasi käyttöhuoneista ja saa nyt kehuja hallituspuolueista

Nyt huumeiden käyttöhuoneista puhuu poliisitarkastaja: ”Voisivat olla perusteltu lisä – Muutama mutta”

Kokoomus laillistaisi nuuskan myynnin – vasemmistoliitto vaatii kaikkien huumeiden käytön dekriminalisointia

Katujengit: Näin rikosoikeuden professori arvioi opposition keinoja – varoittaa katsomasta liikaa Tanskaan

Ruotsin vaaleissa puhuttaa vain yksi asia – Seurasimme pääministeriehdokkaiden kampanjointia: ”Meillä on ainutlaatuisen suuri ongelma rikollisuudessa”

Maria Ohisaloa haastettiin kannabislinjasta – Oikeusministeri Henriksson: ”Sehän ei ole hallituksen kanta”

Nyt puhuvat vapaan kannabislinjan vuoksi vihreistä eronneet päättäjät: ”Tämä on liikaa”

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 02.01.2023