Onko yksityisyydellä enää väliä?

Kasvojentunnistuksen jättiläinen kerää massiivista tietokantaa ihmisten somepäivityksistä – onko yksityisyydellä enää mitään väliä?

Clearview AI tekee rahaa julkisista lähteistä kerättyihin valokuviin perustuvalla kasvojentunnistusohjelmallaan.

Tekoäly. Tulevaisuudessa vanhukset saatetaan tunnistaa lapsuuskuvista tekoälyn avulla.
Tekoäly. Tulevaisuudessa vanhukset saatetaan tunnistaa lapsuuskuvista tekoälyn avulla.

Kasvojentunnistustekniikkaa kehittävä Clearview AI tähtää tänä vuonna ensimmäisiin suuriin sopimuksiin Yhdysvaltojen hallituksen kanssa. Lisäksi startup-yhtiö aikoo kasvattaa tiimiään kolmanneksella, oikeustaistoista ja Yhdysvaltojen kongressin kanssa ilmenneistä haasteista huolimatta.

Yhtiön toimitusjohtaja Hoan Ton-That kertoo Reutersille, että hän pyrkii kasvattamaan sopimusten vuosittaista arvoa ja aikoo haalia asiakkaiksi USA:n liittovaltion viranomaisia.

Miltei 50 henkilöä työllistävä yhtiö aikoo tänä vuonna palkata 18 uutta työntekijää. Tämän lisäksi Clearview AI parantaa kasvojentunnistustaan tulevaisuudessa tekoälyn avulla, pystyen luomaan ihmisistä kuvia nuorempina ja vanhempina. Näin vanhukset voidaan tunnistaa jopa lapsuuskuvista.

Clearview AI on kasvanut yhdeksi suurimmista toimijoista kasvojentunnistuksen alalla. Se lähettää viranomaisille tuloksia jatkuvasti kasvavasta yli kymmenen miljardin kuvan tietokannastaan. Kuvat se haalii internetissä julkaistusta materiaalista ja liittää tuloksiin linkin esimerkiksi Instagramiin tai Flickriin, joista selviää lisätietoja kuvan henkilöstä.

LUE MYÖS

Tekoäly-startupin suomalaisyhtiö meni konkurssiin – yli miljoonan velat, tilille jäi vain satasia

Tekoäly paljasti internetin pahamaineisimman salaliittoteorian isän 98 % varmuudella

Facebook-miljardööri rahoittaa salaa kybersotayhtiötä – voiko väitteisiin palveluiden yksityisyydestä luottaa?

Kiinassa, Intiassa ja useissa muissa maissa viranomaisten käyttämä kasvojentunnistus pohjautuu usein valtion omiin tietokantoihin. Clearviewin valtava tietokanta on tähän huomattava parannus. Siksi se on alkanut herättää huolta yksityisyydestä.

Arvostelijoiden mukaan yhtiö tekee seurannasta yhä räikeämpää ja yleisempää. Osa lainsäätäjistä haluaa kieltää ohjelman kokonaan ja muun muassa Kanada sekä Ranska ovat todenneet ohjelman rikkovan yksityisyyslakeja. Yhdysvallat on nostanut Clearviewiä vastaan useita oikeuskanteita.

Viranomaisten halu helpottaa rikostutkintoja on johtanut ongelmiin myös Suomessa. Keskusrikospoliisi käytti Clearviewin ohjelmaa vuonna 2020 lasten seksuaalisen hyväksikäytön selvittelyyn. Poliisihallitus kuuli asiasta ulkomaisen median kautta ja teki ilmoituksen tietosuojavaltuutetun toimistolle. Poliisihallitus sai asiasta huomautuksen viime vuonna.

LUE MYÖS

Poliisi sai huomautuksen lain rikkomisesta: käytti kritisoitua kasvojentunnistuspalvelua lapsipornon tutkinnassa

Kritisoitu kasvojentunnistusyritys taas kohun keskiössä – viranomainen löi pöytään kovan vaatimuksen

Maksimaalisten gdpr-sakkojen uhka ei pelota: kasvojentunnistusfirma vastasi

LÄHDE: TIVI/Joakim Kullas 23.02.2022