Poliisi varoittaa nuoria someilmiöstä

Poliisi varoittaa huolestuttavasta someilmiöstä – ”Yllyttää nuoria väkivaltaisiin tekoihin”

Rikosvastuu. Sosiaalisessa mediassa voi syyllistyä rikoksiin myös alaikäisenä.

Alaikäisetkin voivat syyllistyä rikoksiin seksi- ja väkivaltavideoita jakaessaan.

Lounais-Suomen poliisi muistuttaa tiedotteessaan huolestuttavasta ilmiöstä, jossa nuoret jakavat Turun seudulla sosiaalisessa mediassa väkivaltavideoita, intiimikuvia sekä seksivideoita. Poliisin mukaan nuorimmat ilmiöön liittyvät ovat vain 13-vuotiaita.

Ilmiö on aiheuttanut sen, että joukko nuoria on joko tietoisesti tai osittain tahtomattaan joutunut rikosten, loukkaavien kommenttien ja epämiellyttävän huomion kohteeksi. Rikoskomisario Petri Lamppu Lounais-Suomen poliisilaitokselta korostaa, että rikosoikeudellisesti kokonaisuus on erittäin ongelmallinen.

”Ensinnäkin ilmiö yllyttää nuoria väkivaltaisiin tekoihin, joita mukanaolijat kuvaavat. Tällöin niin pahoinpitelijä kuin myös siihen yllyttäjinä osallistuvat syyllistyvät rikokseen”, Lamppu kuvailee.

Pahoinpitely on virallisen syytteen alainen rikos, johon voi syyllistyä rikoskumppanina, vaikka ei koskisikaan toiseen. Myös toista halventavan tai arkaluontoisen sisällön julkaiseminen voi täyttää kunnianloukkauksen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tunnusmerkit.

Lamppu muistuttaa, että 15-vuotias henkilö on rikosoikeudellisessa vastuussa tekemisistään ja alle 15-vuotiaatkin ovat vahingonkorvausvelvollisia. Lisäksi poliisi huomauttaa, että alle 18-vuotiasta esittävän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin hallussapito ja jakaminen on rikollista.

Rikokseen voi syyllistyä, vaikka materiaalin jakaja tai hallussapitäjä olisi itsekin alaikäinen. Lisäksi materiaalia sisältävät laitteet voidaan rikostutkinnassa takavarikoida valtiolle.

LÄHDE: TIVI/Joakim Kullas 03.03.2022