– seuraa lopun ajan aiheita

Poliisit uupuvat

Poliisijärjestö: Poliisit eivät enää pysty auttamaan kansalaisia – ”Surullista”

SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne on huolissaan poliisien jaksamisesta.

Ammattijärjestö on huolissaan poliisien jaksamisesta. [Jenni Gästgivar]
Ammattijärjestö on huolissaan poliisien jaksamisesta. [Jenni Gästgivar]

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton (SPJL) puheenjohtaja Jonne Rinne kritisoi sitä, kuinka ulkoiseen turvallisuuteen satsataan, mutta sisäinen turvallisuus tuntuu unohtuvan.

– Ulkoinen turvallisuus heijastuu sisäiseen turvallisuuteen, Rinne sanoo.

Hänen mukaansa poliiseja on liian vähän ja heidän työmääränsä liian iso. Ukrainan sodalla on jo nyt vaikutuksia, jotka vaativat poliisilta toimia.

– Sodan alussa eri tahot alkoivat kerätä rahaa Ukrainan hyväksi. Epäily on, että kaikissa keräyksissä varat eivät oikeasti menneet sinne.

Sotaa pakenevat ihmiset saattavat kohdata taas ihmiskauppaa ja kiristystä. Lisäksi suomalaiset ovat testanneet lain rajoja osallistuessaan erilaisiin verkko-operaatioihin.

– Poliisin tehtäviin kuuluu tutkia kaikkia näitä. Lisäksi sota nostaa riskiä terrorismille, rikollisjärjestöille ja hybridivaikuttamiselle.

Sisäinen turvallisuus on yksi asioista, joka nousi esiin SPJL:n jäsenilleen tekemässä kyselyssä. 71 prosenttia vastaajista näkee Suomen sisäisen turvallisuuden heikentyneen viimeisen kolmen vuoden aikana.

– Suomella ei ole varaa uuvuttaa niitä, jotka ovat etulinjassa huolehtimassa Suomessa asuvien turvallisuudesta, Rinne toteaa.

SPJL on poliisin, oikeushallinnon ja Hätäkeskuslaitoksen ammattilaisten etuja ajava järjestö.

”Surullista”

SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne listaa ongelmia, joita poliisien liiallinen kiire aiheuttaa.
SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne listaa ongelmia, joita poliisien liiallinen kiire aiheuttaa. [Hanna Gråsten-Lahtinen]

SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne listaa ongelmia, joita poliisien liiallinen kiire aiheuttaa. Hanna Gråsten-Lahtinen

Marraskuussa 2022 SPJL:n jäsenille tehty kysely kertoo, kuinka uupumus näkyy muun muassa unihäiriöinä ja siinä, että työaika ei tunnu riittävän annettujen tehtävien hoitamiseen, mikä aiheuttaa stressiä. Unihäiriöitä ja stressiä koki yli puolet vastaajista.

SPJL:n kyselyyn vastanneista 80 prosenttia kertoo työnsä kiireellisyyden lisääntyneen viime vuosina. Liki 62 prosenttia sanoo työn vievän voimavaroja entistä enemmän.

– Kentältä tuleva viesti osoittaa, että lisäbudjeteissa poliisille ja oikeushallintoon tulleet määrärahat eivät riitä lisääntyneen työmäärän, entistä haasteellisempien tehtävien ja uusien vaatimusta kattamiseen. Puhe poliisin määrärahojen lisäämisestä ei lämmitä, kun se ei näy jokapäiväisessä työssä, jonka tahti vain kiihtyy.

Rinteen mukaan lisääntynyt kiire näkyy kansalaisille siinä, mitä tehtäviä poliisit ylipäätään hoitavat. Kuinka usein tavallisen varkausasian tutkinta rajoitetaan vähäisyysperusteella tai kuinka paljon lähisuhdeväkivaltaa kohdannutta perhettä voidaan yön tunteina auttaa.

Pahimmillaan resurssointi näkyy niin, että keikat jätetään odotukselle ja ajan annetaan hoitaa asia.

– Surullista, että sen kerran kun kansalainen tarvitsisi apua, niin me emme voi sitä antaa. Tämä turhauttaa poliisia.

Poliisi valvoo

Rinteen mukaan poliisi on aina se, jonka kontolle kaikki valvonta maskipakoista ja ylinopeuksista henkirikosten tutkintaan kaatuu.

– 2010 poliisin toimintaa haluttiin supistaa ja nostaa yksityistä turvallisuusalaa. Nyt kysellään poliisilta selvitystä, kun on ollut näitä vartiointifirmoihin liittyviä rikosepäilyjä, Rinne huomioi.

Hän viittaa Avarn Securityyn liittyviin laajoihin rikosepäilyihin sekä Ison Omenan kuolemantapaukseen, jossa vartijoita ja järjestyksenvalvojia epäillään kuolemantuottamuksesta.

Rinne ei halua demonisoida vartiointifirmoja, vaan muistuttaa, että poliisi on aina lopulta se, joka valvoo.

Pelkona sairaslomat

Jos asialle ei tehdä mitään, tulee tilanne Rinteen mukaan pahenemaan.

– Jos palautumiseen ei jää aikaa, sairauslomat kääntyvät kasvuun, mikä heikentää entisestään tilannetta.

Ammattijärjestön näkemys on, että tilanne pystytään korjaamaan vain työoloja parantamalla.

– Palkkaus, työsuhteen ehdot ja työolot kuntoon, Rinne listaa.

Valtion virka- ja työehtosopimusneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä.

LÄHDE: Iltalehti.fi/Jatta Lapinkangas 16.01.2023