– seuraa lopun ajan aiheita

Putinin todellinen syy sodalle saatoi paljastua

Putinin todellinen syy sodalle saattoi paljastua – seuraus Suomelle voi olla ikävä

Sodan aloittaminen ei ollutkaan Putinilta ehkä niin irrationaalinen päätös kuin aluksi vaikutti. [EPA/AOP]
Sodan aloittaminen ei ollutkaan Putinilta ehkä niin irrationaalinen päätös kuin aluksi vaikutti. [EPA/AOP]

Jos Putin saa säilyttää kasvonsa, Venäjä tulee jatkamaan aggressiivista linjaansa, kirjoittaa Iltalehden uutispäätoimittaja Valtteri Varpela.

Venäjän ja Vladimir Putinin operaation epäonnistuminen on yksi Ukrainan sodan toistetuimpia mantroja. Kun sodan pelätään pitkittyvän jopa vuosien mittaiseksi, herää kysymys, onko Putinilla sittenkin käsissään kaikkein tehokkain valttikortti.

Useat yritykset ratkaista sota neuvottelemalla ovat päättyneet kerta toisensa jälkeen tuloksettomina. Toukokuussa järjestettyjen viimeisimpien rauhanneuvotteluiden jälkeen tilanne vaikuttaa jumiutuneen lopullisesti.

Kenraalimajuri evp Pekka Toveri arvioi Iltalehdelle Putinin laskelmoineen, että sodan yhä pitkittyessä länsimaiden suuri halu avustaa Ukrainaa tulee ennen pitkää väistymään maiden omien taloudellisten ja poliittisten intressien tieltä.

Putinilla on käsissään tehokas ase. Se toimii niin, että vaikka sotatoimissa ei edistytä, taistelua ja moukarointia jatketaan väsymättömästi, ja lännessä kansa rupeaa väsymään ja turhautumaan sodan aiheuttamiin arkisiin asioihin. Omista kauppa-, sähkö- ja bensalaskuista selviäminen koskettaa kaikkia eurooppalaisia joka ikinen päivä, vaikka omalla mantereella käytävä sotakin huolestuttaisi.

Ja kun kansa rupeaa turhautumaan, sen kannatuksesta elävät poliitikot ovat pakotettuja toimimaan – pahimmassa tapauksessa esimerkiksi painostamaan Ukrainaa suostumaan rauhaan sille epäedullisin ehdoin, jotta sota vain loppuisi.

Putinin aseen teho näkyy jo kansan mielipiteissä. Viime viikolla julkaistu tutkimus paljasti, miten pahasti Eurooppa on jakautunut kahtia. Suurin joukko eurooppalaisia kuuluu jo nyt leiriin, joka haluaa rauhan, vaikka se tarkoittaisi myönnytyksiä Venäjälle.

Tutkimuksen johtopäätös on huolestuttava: ellei jokin dramaattisesti muutu, eurooppalaiset tulevat vastustamaan pitkittynyttä sotaa. Putin haistaa, että näissä oloissa isoissa avainmaissa ollaan valmiita tekemään myönnytyksiä hänelle.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa kysellään jo, kuinka paljon presidentti Joe Biden on valmis kaatamaan lisää rahaa Ukrainan aseapuun, kun nousevat hinnat ja yleinen taloudellinen paine iskevät päälle samaan aikaan.

Amerikkalaisten tiedustelulähteiden mukaan Venäjä pyrkiikin jo vaikuttamaan amerikkalaisiin äänestäjiin marraskuun välivaalien ja 2024 presidentinvaalien suhteen.

Yhdysvaltain katseen ja avun kääntyminen pois Ukrainasta olisi katastrofi Ukrainalle – ja Suomelle.

Yhdysvaltain tämän hetkinen hallinto kyllä tietää, että Putinin selkeä tappio tai sivuun siirtäminen ovat ainoita keinoja, joilla Ukrainaan ja Eurooppaan voidaan saada pitkän ajan vakautta. Bidenin kommentteja siitä, että Putin ei voi jatkaa vallassa, pidettiin varomattomina möläytyksinä. Mutta sanoiko hän vain ääneen kylmän totuuden?

Mikä tahansa kompromissi, jonka Putin kokee jonkinlaisena voittona, tulee johtamaan väistämättä epävakauteen. Lähihistoria osoittaa, että hän ei tyydy siihen, vaan jatkaa. Putinin nälkä ei loppunut Krimin valtaukseen.

Putinin aloittamaa sotaa on pidetty järjettömänä, mutta tuoreet mittaukset kertovat, että hänen kannatuslukunsa Venäjällä ovat kääntyneet selvään nousuun. Sodan aloittamisen todellinen syy ei näytäkään olevan Naton pelko, vaan oman valta-aseman lujittaminen, venäläistutkija Ekaterina Schulmann arvioi Fox Newsille.

Kaksi vuotta sitten venäläisistä vain noin puolet kannatti ajatusta, että Putin jatkaisi presidenttinä vielä seuraavien, vuoden 2024 vaalien jälkeen. Sodan alettua hänen kannatuksensa on hypännyt luotettavana pidetyn Levada-tutkimuslaitoksen mukaan 70 prosenttiin.

Uusi jäätynyt konflikti ja kompromissi, jossa Putin säilyttää kasvonsa, eivät lopeta Venäjän aggressiivista toimintaa.

Tämä lopputulos olisi Suomen kannalta ikävä, mutta ilmassa olevien merkkien perusteella hyvin mahdollinen.

LÄHDE: Iltalehti/Valtteri Varpela 22.06.2022

[ Väliotsikko taakkatoimitus ]