Kategoria Venäjänuhka

3 artikkelia

Puolaan hyökätään hybridisodan keinoin

Valko-Venäjä sokaisee Puolan rajalla valoilla – tältä se näyttää

Puolan rajavartijoita häirittiin laser- ja strobovaloilla. / Straż Graniczna
Puolan rajavartijoita häirittiin laser- ja strobovaloilla. / Straż Graniczna

Raja-aitaa yritettiin tuhota laittoman tunkeutumisyrityksen yhteydessä.

Puolan hallituksen mukaan tilanne Valko-Venäjän vastaisella rajalla on jatkunut kireänä koko viikonlopun ajan.

Maan rajavartiolaitos on kirjannut satoja tunkeutumisyrityksiä, joiden yhteydessä on käytetty myös väkivaltaa ja esimerkiksi heitetty poliiseja kivillä.

Valko-Venäjän sotilaiden kerrotaan vaurioittaneen raja-aitaa ainakin yhdestä kohtaa. Puolalaispoliiseja, sotilaita ja rajavartijoita yritettiin sokaista hetkellisesti laservaloilla ja vilkkuvalla strobovalolla. Heitä kohti heitettiin myös kyynelkaasua.

– Estimme jälleen uuden yrityksen ylittää Puolan ja Valko-Venäjän raja laittomasti, Puolan pääministerin kanslia tiedottaa.

Maan puolustusministeriön mukaan Valko-Venäjän provokaatiot jatkuivat sunnuntain aikana. Puolalaissotilaita kohti heitettiin kiviä kahteen eri otteeseen, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Siirtolaisten keskuudessa on tiettävästi levitetty perättömiä tietoja, joiden mukaan Saksasta olisi saapumassa maanantain aikana suuri määrä busseja noutamaan henkilöt Puolan läpi.

#Belarus seeks to escalate tensions on border with Poland. Last night, Belarusian forces used a vehicle to tear down the barbed-wire border fence. Our patrols were blinded by strobe lights and laser beams, tear gas was used by migrants against PL forces.https://t.co/g37bJ2KPnN

— Stanisław Żaryn (@StZaryn) November 13, 2021

LÄHDE: Verkkouutiset/Antti Kirkkala 15.11.2021

Lue myös Uusi Suomi 12.11.2021: ”Takuulla osa laajempaa juonta”

Nato-joukot harjoittelevat Suomessa

Brittien maihinnousujoukot harjoittelevat rannikolla, amerikkalaiset lentävät Savossa – harjoitukset paljastavat syyn Suomen liittoutumiselle

Suomi valmistautuu siihen, että vakavassa kriisissä rannikon satamiin ilmestyisi kutsuttuina JEF:n laivasto-osaston brittejä ja lentotukikohtiin niin ikään pyydettyinä amerikkalaisia hävittäjiä, kirjoittaa politiikan toimittaja Lauri Nurmi.

Kuluneella viikolla Ison-Britannian kuninkaallisen laivaston maihinnousujoukot ovat harjoitelleet Suomen etelärannikolla Uudenmaan prikaatin rannikkojääkäreiden kanssa.

– Kaksi suomalaista alusta ajoi sisälle maihinnousukannelle, joka sijaitsee aluksen lentokannen alapuolella. Ne harjoittelivat sisään- ja ulosajoa vaihtelevilla nopeuksilla oppiakseen, miten operoida kanssamme tiiminä, HMS Albionin kapteeni Simon Kelly kertoo Iltalehdelle.

HMS Albion on 20 000 tonnia painava ja 176 metriä pitkä kuninkaallisen merijalkaväen maihinnousun tukialus. Se kätkee sisäänsä nopeita maihinnousualuksia, panssarivaunuja, rantaveteen tarkoitettuja puskutraktoreita ja jeeppejä. Sen kannella on niin ajoneuvoja kuin helikoptereita.

Kuninkaallinen merijalkaväki on brittien laivaston kommandojoukko, joka pystyy ilmavoimien tukemana nopeisiin maihinnousuihin Itämerellä.

Ruotsinlaivan kokoinen HMS Albion on kiinnitetty laituriin Katajanokalla, Helsingin paraatipaikalla.

Brittien läsnäolo

Brittien läsnäolon huomaavat kaikki – ja se on Suomen valtionjohdon turvallisuuspoliittinen tarkoituskin.

Kesäkuussa 2017 puolustusministeri Jussi Niinistö allekirjoitti Tukholmassa Karlbergin linnassa sopimuksen Suomen liittymisestä Britannian johtamiin nopean toiminnan taistelujoukkoihin, joiden vahvuus on noin 10 000 sotilasta.

JEF-joukkoja (engl. Joint Expeditionary Force) voidaan käyttää sotilasoperaatioihin missä tahansa maailmassa, myös Suomen maaperällä. JEF:n kautta Suomi on käytännössä sotilaallisesti liittoutunut suuren Nato-maan kanssa.

Uudenmaan prikaatin maihinnousuveneet harjoittelivat sisäänajoa kuninkaallisen laivaston maihinnousun tukialukselle HMS Albionille, jonka uumenissa suomalaisiin aluksiin voidaan lastata tarvittaessa kuninkaallisen merijalkaväen kommandoja. LPhot Barry Swainsbury

Maaliskuussa pääministeri Boris Johnsonin hallitus julkaisi ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekonsa. Suomi mainitaan kohdassa, jossa luetellaan maan liittolaiset (engl. Euro-Atlantic allies).

Global Britain in a competitive age -selonteko ennakoi nimensäkin puolesta 2020-lukua, jolle on leimallista valtioiden välisten jännitteiden kasvaminen.

Britanniaa ja Suomea yhdistää Venäjän pitäminen turvallisuusuhkana Euroopan demokraattisille maille.

Talvella tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti IL:n haastattelussa esiin ruotsalaisen toimittajan Mikael Holmströmin kirjan Den dolda alliansen – Salattu liittouma (2011).

Kirjassa kerrotaan paitsi Ruotsin salaisista suhteista Natoon ja Yhdysvaltoihin, myös Ruotsin ja Suomen varautumisesta Neuvostoliiton hyökkäykseen. Ruotsi olisi turvautunut Natoon ja auttanut Suomea Neuvostoliiton hyökkäyksen viivyttämisessä – pysäyttämiseen ei uskottu.

Niinistö vertailee mennyttä ja nykyhetkeä kiinnostavasti. Suomi ei enää olekaan ”linnan esipihaa”, josta voidaan luopua.

– Pysytään nyt tarkkaan siinä 1960- ja 1970-lukujen tunnelmissa. Siitä kirjasta sille ajalle minulle syntyy mielikuva keskiajan linnasta ja linnan esipihasta. Linnan puolustus tavallaan alkaa esipihasta, mutta pysähtyy, linna on kuitenkin se viimekätinen. Kun puhutaan näistä menneistä ajoista, niin vähän tällainen tuli mieleen.

– Jos puhutaan tämän päivän tilanteesta, niin Suomen suhde Yhdysvaltoihin on kehittynyt valtavasti viime vuosien aikana monellakin alueella, mutta myöskin puolustusajattelun puolella. Jotenka tämä minun ajattelu on nyt vain mennyttä historiaa, Niinistö painottaa.HMS Albionin kapteeni Simon Kelly kertoo siitä, mitä brittien kuninkaallinen merijalkaväki harjoittelee suomalaisten kanssa.

Niinistö viestittää

Kääntäen Niinistö viestitti julkisuuteen – liiaksi Venäjää ärsyttämättä – että Suomi on nykyään osa linnaa, jonka rajojen turvaamisessa Yhdysvalloilla ja Britannialla on tärkeä sotilaallinen merkityksensä.

Eikä suinkaan ole sattumaa, että brittien kuninkaallinen merijalkaväki harjoitteli Ruotsin laivaston kanssa, ennen kuin se paiskasi kättä Uudenmaan prikaatin rannikkojääkäreiden kanssa.

Suomi ja Ruotsi kuuluvat brittien johtamaan JEF:n merelliseen iskujoukkoon, joka on harjoituksista julkaistun tiedotteen sanoin ”valmiina vastaamaan kriiseihin aina ja missä tahansa”.

– Yritämme hyödyntää kaikki mahdollisuudet harjoitella JEF-kumppaneidemme kanssa. Mitä enemmän harjoittelemme yhdessä, sitä paremmin pystymme operaatioihin yhdessä. Harjoittelu yhtä hyvin syventää suhdettamme kuin tuottaa turvallisuutta, mikä luontaisena osana kuuluu JEF-rakenteeseen, everstiluutnantti Innes Catton tuumaa IL:lle. Hän johtaisi taistelussa merijalkaväen maihinnousukommandoja.

Brittilaivastossa kun ollaan, hopeinen teekannu on iso, paljon isompi kuin kahvikannu. Lauri Nurmi

Brittiupseerit tähyilevät Suomenlinnan rantavalleja. Kustaanmiekan läpi ajaminen on ollut heille elämys.

Laivan upseerimessissä on kerrattu historiaa.

Insinööriupseeri Paul Thomson kertoo hymyillen, että HMS Albionilla on puhuttu Krimin sodasta (1854–1856).

Laulussa Oolannin sota oli kauhia, mutta sen lopputulos oli suomalaisille loistava, jos mittarina pidetään sodan seurauksia, eikä sitä, että suomalaiset porvarit lähestulkoon menettivät koko kauppalaivastonsa.

Brittiläis-ranskalainen laivasto-osasto tuhosi Krimin sodassa Bomarsundin venäläislinnoituksen.

Venäläiset olivat alkaneet rakentaa jo vuonna 1832 Ahvenanmaalle Itämeren mahtavinta merilinnoitusta. Britit ja ranskalaiset ampuivat tykistöllään keskeneräisen linnoituksen takaisin kivikauteen. Ahvenanmaa demilitarisoitiin Krimin sodan päättäneessä rauhassa, eivätkä venäläiset pystyneet juurruttamaan sotilaallista valtaansa Itämeren sydämeen.

Jokainen voi kuvitella, mitä Itämeren turvallisuuspolitiikassa olisi tarkoittanut 1900-luvulla se, jos venäläiset olisivat 1800-luvulla saaneet rauhassa tehdä Ahvenanmaasta venäläisen linnoitussaaren.

Suomessa astuivat 1. heinäkuuta 2017 voimaan lait, jotka mahdollistavat sotilaallisen avun antamisen ja vastaanottamisen.

Jos Itämerellä leimahtaa konflikti, Suomi on siinä mukana ensimmäisistä tunneista lähtien.

Kaliningradissa Venäjällä on Ahvenanmaan haltuunottoon tarkoitettu laskuvarjojoukkonsa, eikä Venäjä ole kansainvälisoikeudellisesti tunnustanut Ahvenanmaan demilitarisoitua asemaa kriisioloissa.

Tästä päästäänkin yhteen perussyyhyn, miksi kuninkaallinen merijalkaväki ja rannikkojääkärit harjoittelevat Suomessa maihinnousuoperaatioita yhdessä.

Jos jännite Itämerellä kiristyisi, Suomen etelärannikko, Ahvenanmaa ja maamme lentokentät olisivat strategisesti tärkeitä tukeutumisalueita niin Venäjälle kuin suurille Nato-maille.

Britannia on Viroon sijoitettujen Nato-joukkojen johtovaltio, joten läntisen Euroopan suurimmalle sotilasmahdille on luontevaa varautua puolustamaan myös Suomea yhdessä puolustusvoimiemme kanssa.

Suomalainen vene ajaa sisälle HMS Albionin uumeniin Helsingin edustalla. LPhot Robert Oates
Suomalainen vene ajaa sisälle HMS Albionin uumeniin Helsingin edustalla. LPhot Robert Oates

Naton Itämeren alueen päämaja sijaitsee Puolan Szczecinissä, missä Naton esikuntaan on sijoitettu suomalainen upseeri.

Naton puolustussuunnitelmissa lähdetään siitä, että kriisissä Venäjä saattaisi yrittää miehittää osia Suomen etelärannikosta. Suomi varautuu ottamaan Nato-mailta ja Ruotsilta vastaan apua.

Lentäjille on yhtä hyvin arvokasta tutustua ennakolta kiitoratoihin, maaston pinnanmuotoihin ja sääolosuhteisiin.

Siinä missä britit harjoittelevat merellä, amerikkalaiset viihtyvät Savon sydämessä Kuopiossa.

Viime viikonloppuna kuopiolaiseen hotelliin oli majoittunut arviolta 70 amerikkalaista sotilasta. Siviilivaatteissa viihtyneet salskeat amerikkalaiset elävöittivät uneliaan savolaiskaupungin katukuvaa lenkkeillessään Väinölänniemeä ympäri ja pistäytyessään torilla Kauppahallissa.

Amerikkalaiset ovat viihtyneet Kuopiossa toukokuun puolivälistä alkaen.

Karjalan lennosto isännöi Rissalassa Yhdysvaltain merijalkaväen F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjistä ja KC-130-ilmatankkaus- ja kuljetuskoneista koostuvaa lento-osastoa 2.‒20. kesäkuuta.

Amerikkalaisosaston vahvuus on peräti 250 sotilasta.

”Laivuevierailu tarjoaa mahdollisuuden hävittäjätaktiikan ja kansainvälisen yhteistoimintakyvyn kehittämiseen sekä parhaiden käytänteiden jakamiseen yhdessä toisen Hornet-laivueen kanssa”, Suomen ilmavoimat kertoo.

Ilmaisu vahvistaa, että Itä-Suomen taivaalla hiotaan yhteistä taistelukykyä. Lennot ulottuvat noin 200 kilometrin etäisyydelle tukikohdasta.

Itäinen Suomi polttopisteessä

Tositilanteessa juuri itäisen Suomen taivaalla torjuttaisiin venäläiset Suhoi-hävittäjät ja sieltä toteutettaisiin ennaltaehkäisevät ohjusiskut hyökkääjän asemiin.

Suomalaiset ja amerikkalaiset Hornet-lentäjät ovat Savossa kirjaimellisesti veljmiehiä.

Brittien maihinnousuosasto ja amerikkalainen hävittäjälentolaivue eivät harjoittele sattumalta Suomessa.

Valtava panssaroitu meripuskutraktori työntää tarvittaessa liikkeelle rantaliejuun juuttuneen panssarivaununkin sekä työntää tieltään pois kaikki maihinnousun esteet. Lauri Nurmi

Suomi solmi vuonna 2016 kahdenväliset puolustusasiakirjat sekä Britannian että Yhdysvaltain kanssa.

Kun Yhdysvaltain varapuolustusministeri Robert Work lokakuussa 2016 laskeutui Helsinki-Vantaalle allekirjoittaakseen yhteistyöasiakirjan, aseistetut Suhoit loukkasivat samalla hetkellä Suomen ilmatilaa.

Ilmavoimien Hornetit osasivat olla niitä vastassa. Suomen puolustusvoimilla oli siis etukäteen ollut tietoa venäläisten röyhkeistä aikeista.

Tiedustelutiedon jakaminen

Tiedustelutiedon jakamisessa Suomi on liittoutunut Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa.Insinööriupseeri Paul Thomson esittelee HMS Albionin maihinnousukannella valtavaa meripuskutraktoria, jonka painoa hän ei edes ala arvuutella.

Kuninkaallinen merijalkaväki ja amerikkalainen Hornet-osasto paljastavat syyn Suomen käytännön liittoutumiselle: Suomi valmistautuu siihen, että vakavassa kriisissä rannikon satamiin ilmestyisi kutsuttuina JEF:n laivasto-osaston brittejä ja lentotukikohtiin niin ikään pyydettyinä amerikkalaisia hävittäjiä.

Nopeasti toteutettuna tämä ennaltaehkäisevä strateginen liike korottaisi merkittävästi Venäjän kynnystä edes uhata Suomea sotilaallisella voimankäytöllä.

Jotta yhteistoiminta olisi saumatonta kriisissä, jossa joukkojensiirtojen on tapahduttava vain tunneissa, liittolaiset ja heidän tapansa on arvokasta oppia tuntemaan ennalta.

HMS Albionin kannella teetä ja kahvia tarjotaan hopeisista kannuista – mutta kun kuninkaallisessa laivastossa kerran ollaan, teekannu on huomattavasti isompi kuin kahvikannu.

Valioliigan jalkapallosta puhuminen innostaa brittejä aina. Everstiluutnantti Catton esittäytyy intohimoiseksi Chelsean kannattajaksi. Fulham-fani Thomson muistelee kaihoisasti maalivahti Antti Niemen torjuntoja.

Yhteisiä uhkia ja vastustajia on siis ennenkin torjuttu ja pysäytetty.

LÄHDE: Iltalehti/Lauri Nurmi 05.06.2021

Suomen osamiehitys lähenee

Kova kirjaväite: Vladimir Putin kypsyttänyt Suomea erilaisilla operaatioilla jo 20 vuoden ajan – Venäjällä kolme tärkeää keinoa

Uutuuskirjan mukaan Venäjä on 20 vuoden ajan tehnyt hybridioperaatioita Suomea kohtaan eri sektoreilla, niin taloudessa, politiikassa kuin kulttuurissakin.
Putinin Venäjä. Vladimir Putin voi yhä jatkaa Venäjän presidenttinä maaliskuussa hyväksytyn lakimuutoksen seurauksena.Kuva: ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN
Putinin Venäjä. Vladimir Putin voi yhä jatkaa Venäjän presidenttinä maaliskuussa hyväksytyn lakimuutoksen seurauksena.Kuva: ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN

Tutkiva toimittaja Tuula Malin tulkitsee uutuuskirjassaan Putinin pihapiirissä – Venäjän suurvaltaoperaatiot Suomessa (Docendo 2020), että Venäjä on koko Vladimir Putinin valtakauden ajan valmistellut ja kypsytellyt Suomea suojavyöhykkeekseen eri sektoreilla ja eri hybridikeinoilla.

”Venäjä paikansi Suomen suojavyöhykkeekseen ja etupiirivaltiokseen Putinin valtakauden alussa, vuosituhannen taitteessa. Samalla alkoivat myös Venäjän hybridimäiset, voimapoliittiset operaatiot Suomessa. Etupiiriä sitouttavia, suurvaltapoliittisia hybridihankkeita on kohdistettu Suomeen koko Putinin valtakauden ajan. Voimapolitiikka käynnistyi vähin erin, pikkuhiljaa näkyvämmäksi voimistuen”, kirjassa sanotaan.

LUE MYÖS

Venäjä on Malinin mukaan tehnyt hybridioperaatioitaan muun muassa maa- ja kiinteistökaupoissa, pakolaispolitiikassa, mediassa ja yritysmaailmassa.

”Venäjän operaatioiden taustalta löytyy kaksi miestä: Valeri Gerasimov ja Aleksandr Dugin. Valeri Gerasimov on kenraali ja Venäjän asevoimien komentaja, Aleksandr Dugin akateemikko ja Moskovan valtionyliopiston professori”, kirjassa sanotaan.

Kirjan mukaan Putinin Venäjä on kypsytellyt Suomea suojavyöhykkeekseen kolmen keinon avulla: logistisella valmistelulla, soluttautumisella ja sitouttamisella sekä sotkemisella ja sekoittamisella.

”Logistista valmistelua on toteutettu Suomessa strategisten maa- ja kiinteistökauppojen avulla. Logistista valmistelua ovat olleet myös maalla, merellä ja ilmassa tapahtuneet raja-alueloukkaukset”, kirjassa arvioidaan.

Kirjan mukaan venäläisten maakaupat on yksi väline hybridioperaatioiden työkalupakissa. Kiinteistökauppoja on Suomessa ”tehty järjestelmällisesti Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta keskeisissä strategisissa kohteissa tai niiden lähialueilla.”

”Kiinteistökauppaa säätelevä laki astui voimaan vuoden 2020 alussa. Ostorajoitusten purkamisesta niiden uudelleen rajoittamiseen kului aikaa parikymmentä vuotta. Putinin hallinto käytti lain tarjoaman mahdollisuuden tehokkaasti hyväkseen. Strategisten kiinteistöostojen avulla Venäjä onnistui rakentamaan vipuvarren, jolla Suomea oli mahdollista ohjailla, painostaa ja kiristää”, Malin kirjoittaa.

Kirjassa hybridioperaatioina pidetään myös esimerkiksi venäläisen Russkij Mir -säätiön toimintaa Itä-Suomessa. Säätiö on tukenut itäsuomalaisia kouluja.

”Säätiö ajaa venäjää ruotsin tilalle suomalaiskoulujen opinto-ohjelmaan. Itärajan kouluissa venäläissäätiön kielipolitiikka on jo tuottanut tulosta, sillä venäjän kielen opiskelu on lisääntynyt huimasti”, kirjassa sanotaan.

Kirjan mukaan soluttautuminen on myös mukana keinovalikoimassa ja Venäjän pyrkimyksenä on saada poliisiin, Puolustusvoimiin, Rajavartiolaitokseen, Tulliin sekä valtiolliseen tiedusteluun ”ystäviä”. Kirjan mukaan myös venäläisten yrityskaupat ovat osa kuviota. Jopa Jari Aarnio -vyyhti kytkeytyy Malinin mukaan Venäjän vaikuttamiseen.

”Venäjän hybridioperaatioiden kattava keinovalikoima tulee näkyväksi poliisijohtaja Jari Aarnion monipolvisessa rikosvyyhdissä. Tapaus Aarnio kytkeytyy Venäjän ohjailemiin hybridihankkeisiin Trevoc-haaran kautta”, Malin kirjoittaa.

Venäjä on Malinin mukaan puolestaan sekoittanut ja sotkenut Suomessa muun muassa trollaamisella, maalittamisella ja disinformaatiolla.

Pakolaisoperaatio Suomen ja Venäjän rajalla kääntyi Malinin mukaan Venäjän eduksi, kun Suomi solmi asiasta Venäjän kanssa kahdenvälisen sopimuksen.

”Kahdenvälinen sopiminen palveli Putinin hallinnon intressejä. Venäjä käytti turvapaikanhakijoita osoittamaan Suomen etupiiriasemaa ja rikkomaan [Euroopan] unionin yhtenäisyyttä. Rajapadon avaamisen uhka vauhditti Suomea taipumaan Venäjän tahtoon. Rajasopimus oli omiaan lisäämään epäluottamusta Suomen ja muiden unionimaiden välillä”, Malin kirjoittaa.

LÄHDE: Uusi Suomi/Jenni Tamminen 03.05.2020