Suomalainen hyvä veli verkosto

Suomalainen hyvä veli verkosto on yksi suurimpia suomalaisen yhteiskunnan tehottomuuden syitä. Suuri osa keskeisistä yritysjohtajista on innolla tunkenut Varman ja Ilmarisen hallintoon. Niiden eläkerahastojen varoilla hallitaan suomalaista elinkeinoelämää.

Kun kaikki keskeiset henkilöt ovat mukana kuviossa, ei kukaan kanna vastuuta mistään, kunhan on oikeiden tahojen kaveri.

Noita yhtiöitä hallitaan nimitystoimikuntien kautta. Ne päättävät todellisuudessa ketkä valitaan yhtiön hallitukseen ja millaisia palkkioita heille maksetaan. Välillisesti noista toimikunnista siis myös valitaan yhtiön toimitusjohtaja.

Yhtiön A toimitusjohtaja saattaa olla Varman tai Ilmarisen hallituksen jäsen. Siis sisäpiirissä, joka antaa ohjeet sille eläkeyhtiön edustajalle, joka istuu yhtiön A nimitystoimikunnassa. Hän siis valitsee tosiasiassa toimitusjohtajan esimiehet. Piiri pieni pyörii ja kukaan ei joudu vastuuseen mistään paitsi joutuu kuittaamaan valtavat bonukset.

Tapaus Fortum

Viime aikoina raskaasti mokannut Fortum on mielenkiintoinen tapaus. Sen enemmistöomistaja on periaatteessa valtio. Valtio ei kuitenkaan tosiasiassa hallitse yhtiötä vaan valta on suurilla eläkeyhtiöillä Varmalla ja Ilmarisella. Ne ovat yhtiön merkittäviä omistajia, mutta mitättömän pieniä verrattuna valtioon. Mistähän johtuu se, että ne hallitsevat valtionkin omistuksia.

Vaikka Fortum on viime vuosina tehnyt valtavia mokia ja aiheuttanut suuria tappioita, sen johdolle jaetaan suuria bonuksia, jotka ovat herättäneet pahennusta. Piiri pieni pyörii.

Tässä yhteydessä on syytä kerrata, ketkä kuuluvatkaan Fortumin nimitystoimikuntaan:

Osakkeenomistajien nimitystoimikunnan puheenjohtajana toimii finanssineuvos Maija Strandberg, valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolta. Jäseninä toimivat toimitusjohtaja Risto Murto, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, toimitusjohtaja Jouko Pölönen, Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, sekä Fortumin hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala. Maija Strandberg ei osallistunut itseään koskevaan päätöksentekoon.


Raskaasti mokailleen Fortumin toimitusjohtajalle junailtiin 700 000 euron ökybonus – Näin kommentoi hallituksen puheenjohtaja (iltalehti.fi)

 


Fortumin osakkeenomistajien nimitystoimikunnan ehdotukset vuoden 2023 varsinaiselle yhtiökokoukselle | fortum.fi

LÄHDE: Oikeamedia.com/blogi/Olli Pusa 19.04.2023

[ Avainfraasi ja väliotsikko taakkatoimitus ]