Suomalainen ruuantuotanto vaarassa

Suomen talous ja omavaraisuus on epävakaalla pohjalla

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Suomalaisia maatiloja kaatuu kolme päivässä. Pientilalliset menettävät syrjäseuduilla toimeentulonsa ja heistä tulee todennäköisesti työttömiä. Jos 2000 suomalaista maatilaa kaatuu maksuvalmiuskriisiin, on se valtava lovi suomalaisen ruuan tuotantoon, lähiruoan tuotantoon ja huoltovarmuuteen.
Euroopan unioni haluaa 1/3:a Suomen pinta-alasta ennallistettavan, eli “pellot pakettiin”. Inflaation myötä ruuan hinta nousee ja riippuvuus ulkomaisesta ruuantuotannosta kasvaa.

Kansanedustaja, kristillisdemokraattien pj Sari Essayah sanoo huolestuneena, että ”maatalouden ahdinko on syvä, mutta hallituksella ei ole eväitä tilanteen parantamiseen”. 15% maatiloista on maksuvalmiuskriisissä, kun tulojen ja menojen epäsuhta kärjistyy.

Vuokra-asuminen tulee kallistumaan

Vuodesta 2008 asti kiihtynyt ulkomaalaisten suursijoittajien tulo Suomen vuokramarkkinoille on kiihtynyt entisestään. Tämä voi ennakoida Vuokrien suurtakin nousua, mutta huolestuttavaa on asuntojen ja kotien muuttuminen ulkomaalaisten suursijoittajien kaupankäyntitavaraksi ja pois suomalaisten omistuksesta.

Omakotitaloasujia uhkaa EU:n ”ilmasto” pakkotoimet

Valmisteilla olevat energia säännökset Euroopan unionissa pohjustavat mahdollisuutta siihen, että tuhannet ja jopa kymmenet tuhannet suomalaiset joutuvat taloudellisista syistä lähtemään kodeistaan, mikäli eivät pysty kustantamaan 10.000- 20 000 euron energia remonttia. Ensimmäistä kertaa energiavaatimukset kohdistuvat koko rakennuskantaan. Omakotitaloliitto on järkyttynyt uusista kaavailluista EU:n pakkotoimista.
Niin sanottujen EU:n yhdenvertaisten ilmastoponnistelujen nimissä, revittäisiin alas iso osa suomalaisten kodeista “energia-ja ilmastokelvottomina”. Energiaremonttien kulut olisivat niin suuret, että syrjäseudun eläkeläinen tai työtön yksinhuoltaja tuskin pystyy niitä kustantamaan. Pienten talojen energiamuutosvaatimukset tuntuvat epäsuhtaisilta suhteessa teollisuuden ilmastopäästöihin.

EU:n Terveydellisiä pakkotoimia ja valvonnallisia työkaluja

Terveydellisiä pakkotoimia ja valvonnallisia työkaluja

Rokotepassista ollaan rakentamassa digitaalista identiteettiä puhelin applikaation muodossa. Ursula van Leyden ehdotti joulukuussa 2021 rokotepakkoa (kokeellisella rokotteella) EU:ssa. Koronapassi on jätetty käyttöön, vaikka plandemia on ohi. Onko passia tarkoitus käyttää aihiona tulevalle digitaaliselle tunnistamiselle? Linkittyessään rokotteisiin, se mahdollistaisi terveystyrannian. Kansalaiselta voidaan evätä vapaa liikkuvuus, jollei hän halua ottaa kokeellisia injektioita. Tämä kehitys on itsemäärämisoikeuden nimissä saatava poikki välittömästi.

Suomi kumartaa ja köyhtyy


Joka alueella on nähtävillä EU:sta tulevaa kiristyvää valvontaa ja sääntelyä Suomen sisäisiin asioihin: asumisen hintoihin, lämmitysmuotoihin, ruuantuottamiseen, omavaraisuuteen ja kansalaisten lääkintään sekä itsemääräämisoikeuteen. Keskituloinen suomalainen maksaa jo yli puolet tuloistaan sähkön ja käyttöveden sekä ruuan ja polttoaineen hinnan nousuissa. Maksuvaikeudet ja velkaantuminen sekä kotitalojen menettäminen tulevana talvena voivat olla katkera hinta siitä, että tuemme Ukrainassa sotaa, jonka loppua ei ole näkyvissä.
Talouspakotteilla Venäjää vastaan ei ole suurtakaan tehoa omavaraiseen isoon maahan, mutta niillä on jo ollut heikentävä vaikutus Suomen talouteen. Työpaikkoja katoaa Venäjän viennin ja yritysten myötä – verotuloja jää saamatta. Polttoainehinnat olivat nousussa jo ennen Ukrainan sotaa. Nyt ruuan hintojen ennustetaan nousevan jopa kaksinkertaisiksi ja sähkön hinnan moninkertaistuvan. On ehdotettu asumistukeen lisättävää sähkölisää, mutta ehtiikö se ajoissa pienituloisille, joiden sähkölaskut vastaavat jo lähes koko kuukauden tuloja?

Ministeripalkoissa 1000 euron sähkölasku ei kaada henkilökohtaista taloutta, mutta yksinasuvilla, yksinhuoltajilla, työttömillä, sairaseläkeläisillä ja vanhuksilla tilanne on toinen.

Pieniä isoja tekoja

Osta omaa maata ja metsää jos mahdollista. Pidetään kaikki suomalaisyritykset suomalaisomistuksessa: tue pienyrittäjää ostamalla palveluja; kampaaamo, hieroja jne. Osta suomalaisten pientilojen tuotteita kuten: Riitan herkku tai Juustoportti, ei Pirkka tai Extra.

Liity ruokarinkiin esimerkiksi REKOon. Parvekeviljele, harrasta ämpäriviljelyä, kerää marjoja ja sieniä ja säilö (esim talvella parvekkella). Vältä ja boikotoi kansainvälisiä merkkejä ja ketjuja. Suosi kivijalkakauppaa, boikotoi Amazonia ja muita jättiverkkokauppoja. Osta käytettyä: tori.fi, vaatelainaamo, jne.

Valmista itse, lainaa, vältä viimeiseen asti velkaa, lopeta luottokortin käyttö, usko ihmisyyteen ja hyvyyteen. Elä normaalisti, tapaa ystäviä käy luonnossa syö terveellisesti, puhu, vaikuta, lähetä kirjeita kansanedustajille. Säilytä ja vaali kansanperinteitä kansallistunnetta.

LÄHDE: MKRSUOMI.fi 26.08.2022